تقویت حضور ایران در شانگهای، مقابله با یکجانبه گرایی آمریکاست

تهران- ایرنا- دکتر «مرجان بدیعی ازنداهی» استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران در باره اهمیت اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در تاجیکستان و عضویت رسمی ایران در این سازمان اظهار داشت، تقویت حضور ایران در این سازمان منطقه ای مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا است.

مرجان بدیعی، عضو هیات علمی دانشگاه  تهران روز جمعه در گفت و با خبرنگار ایرنا به بررسی پیامدهای عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای پرداخت و گفت: یکی از مهمترین مسایل، اتحاذ سیاست های ظالمانهآمریکا علیه ایران است، به طوری که واشنگتن سعی کرده در هر مرحله تحریم ها را افزایش دهد اما تقویت حضور ایران در سازمان همکاری شانگهای فرصتی فراهم خواهد کرد تا ایران از زورگویی های آمریکا رهایی یابد.

این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به تحریم های غیرقانونی و ناعادلانه آمریکا گفت: برنامه جامع همکاری های ۲۵ ساله ایران و چین، تلاش تهران برای مقابله با  این سیاست های آمریکا علیه ایران است.

تقابل با یکجانبه گرایی آمریکا و غرب

وی یکی دیگر از منافع برگزاری این اجلاس را مقابله با سیاست های ضد ایرانی آمریکا عنوان کرد و گفت: تشکیل این سازمان و حضور فعال چین و روسیه و دیگر اعضا در آن به نوعی مقابله با سیاست های آمریکا است.

بدیعی افزود: در قالب سازمان همکاری شانگهای می توان از یکجانبه گرایی آمریکا در اسیای مرکزی، جنوب آسیا، خاورمیانه و شرق اسیا کاست و این مساله برای کشورهایی مانند ایران بسیار مثبت خواهد بود.

وی در ادامه درباره بررسی تاثیر اجلاس شانگهای بر تحریم های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا علیه ایران، گفت: این اجلاس می تواند تا اندازه ای برای کاهش تحریم های آمریکا موثر باشد و انزوایی را که آمریکا برای تعدادی از کشورها در زمینه برقراری روابط تجاری ایجاد کرده است از بین ببرد.

بدیعی افزود: عضویت ایران در این سازمان منطقه ای، ضمن تقویت مواضع ایران در مذاکرات برجام می تواند جایگاه ایران را تثبیت کند و ایران بتواند برای کاهش تحریم ها و همراه کردن کشورهای دیگر با خود تلاش کند و نظر موافق دیگران را بدست آورد.

ایران به ظرفیت های سازمان همکاری شانگهای می افزاید

این استاد دانشگاه اضافه کرد: تقویت حضور ایران در سازمان همکاری شانگهای به ظرفیت های این سازمان اضافه خواهد کرد و متقابلا به ظرفیت های ایران هم افزوده خواهد شد.

وی با بیان اینکه قدرت و جایگاه ایران را نباید دست کم گرفت، اظهار کرد موقعیت جغرافیایی ایران به طور بالقوه در ابعاد مختلف ظرفیت بزرگی برای سازمان همکاری شانگهای خواهد بود.

ضرورت رسیدگی به وضعیت افغانستان

بدیعی با اشاره به وجود مرز مشترک بین شماری از اعضای سازمان همکاری شانگهای با افغانستان به عنوان کشوری که به دلیل تحولات اخیر دچار ناامنی شده است، اظهار کرد در حال حاضر سازمان با اهدافی مانند مبارزه با تروریسم، بنیادگرایی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر که از ابتدا بر روی آن متمرکز بوده مواجه است.

استاد دانشگاه تهران با یاداوری حمله آمریکا در ۲۰ سال پیش به افغانستان به بهانه حمله القاعده به برج های دوقلو آمریکا و ایجاد ناامنی در افغانستان و شکل‌گیری سیل پناهجویان در آن زمان گفت: در حال حاضر نیز افغانستان با وضعیت فجیع بحران انسانی، مساله آوارگان، بی ثباتی و نا امنی و تروریسم مواجه شده که این مساله برای تعدادی از کشورهای همسایه مشکل ساز است.  

وی گفت: برگزاری این اجلاس به طور طبیعی توجه اعضا سازمان همکاری شانگهای را به وضعیت افغانستان متمرکز خواهد کرد.

شانگهای دومین سازمان منطقه ای بزرگ جهان

این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: سازمان همکاری شانگهای بعد از سازمان ملل متحد یکی از بزرگترین سازمان های جهان از نظر جمعیت، وسعت و سایر شاخص های بین المللی است. این سازمان با حضور اعضای رسمی و ناظر دارای حدود سه میلیارد جمعیت است، ۶۰ درصد اوراسیا را در اختیار دارد و دارای منابع عظیم انرژی است.

بدیعی یکی دیگر از اهمیت های اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای را مقابله با چالش های ناشی از شیوع کرونا در جهان عنوان کرد و گفت: این سازمان باید بررسی کند که چطور می تواند در برابر چالش های ایجاد شده به دلیل کرونا مقابله کند و به کشورهای عضو و حتی غیر عضو در جهان کمک کند.

کاهش رقابت هند و پاکستان بر سر گوادر و چابهار و تقویت همکاری ها 

بدیعی ادامه داد: ایران برغم محدودیت ها و موانعی که آمریکا و تحریم های آن کشور ایجاد کرده، دارای روابط زیادی با کشورهای مختلف از جمله کشورهای آسیایی مانند هند، چین و پاکستان است.

وی با اشاره به رقابت هند و چین بر سر بنادر گوادر پاکستان و چابهار ایران گفت: حضور سه کشور ایران، هند و پاکستان در سازمان همکاری شانگهای می تواند از این رقابت بکاهد و زمینه را برای توسعه و تقویت همکاری ها فراهم کند و باعث افزایش سرمایه گذاری در ایران شود.

تقویت همکاری های امنیتی در منطقه

بدیعی در ادامه یکی دیگر از کارکردهای برگزاری اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای را تقویت همکاری برای مبارزه با افراط گرایی، تروریسم و بنیادگرایی عنوان کرد و گفت: به دلیل نا امنی در افغانستان، همکاری کشورهای عضو این سازمان از جمله مانند ایران و پاکستان نقش زیادی در مبارزه با گروه های تکفیری، سلفی، القاعده و داعش و همچنین مبارزه با قاچاق مواد مخدر دارد، در حالی که اگر یک کشور به تنهایی بخواهد با این گروه ها مقابله کند کار دشواری خواهد بود.

وی با اشاره به اشغال نظامی افغانستان طی ۴۰ سال گذشته، گفت: ایران در همان زمان هم با سیل پناهندگان افغانستانی مواجه شد و ادامه نا امنی در افغانستان هم می تواند این مساله را تکرار کند.

این استاد دانشگاه تهران با یاداوری نقش آمریکا در گروه بندی های تروریستی در منطقه گفت: سازمان همکاری شانگهای می تواند با کمک کشورهای عضو تروریسم را در منطقه ریشه کن کرده یا دست کم کاهش دهد.

به گفته وی همه کشورهای عضو سازمان از نا امنی و بنیادگرایی افراطی در منطقه رنج می برند. لذا باید با همکاری کشورهای عضو از رسوخ تفکرات افراطی به داخل کشورهای دیگر جلوگیری شود.

بدیعی در پایان اظهار کرد یکی از مزایای برگزاری نشست تاجیکستان این است که اعضای اصلی و ناظر آن عملکرد و فعالیت دو دهه ای سازمان همکاری شانگهای را ارزیابی و نقط ضعف و قوت آن را بررسی کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha