به گزارش روز پنجشنبه روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی، « رضا میرزایی» به مناسبت دوم مهرماه روز ملی غار، افزود: حفاظت از تنوع زیستی و زیستگاهها بر اساس قوانین بالا دستی از وظایف اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است و برای این منظور غارهای موجود استان به کمیته غارشناسی کشور معرفی میشوند و فرآیند شناسایی موارد جدید غارها نیز دنبال میشود و ایجاد بانک اطلاعاتی، تهیه اطلس و تدوین نقشههای بزرگ مقیاس با استفاده از فناوری روز صورت گرفته و تعیین و اولویتبندی غارهای واجد شرایط حفاظت انجام شده و با مشخص کردن حریم حفاظتی غارها و نیز حفاظت از غارهای واجد ارزش با کمک محیطبانان و ساکنان بومی و محلی اقدام میشود.
وی بیان کرد: آگاهی از ارزشهای چندجانبه و حمایتهای پژوهشی راهکارهایی موثر برای حفاظت و بهرهبرداری درست از غارها بهعنوان میراث تکرار نشدنی طبیعی محسوب میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: غارها اکوسیستمهایحساسی دارند که ارزش زیستی، زمین شناختی، باستان شناسی و فرهنگی و طبیعتگردی را شامل شده و زیستمندان غارها به شدت در محیط زیست نیمهبسته غار اندمیک شدهاند و وابسته به شرایط محیطی خاص غار هستند.
میرزایی اظهار داشت: غارها در ارتباط تنگاتنگ با سایر عوامل محیطی نقش بهسزایی در پایداری محیط طبیعی ایفا میکنند و ارزش غارها محدود به آثار تاریخی و ساختارهای زمین شناختی نیست بلکه بهعنوان زیستگاههای مهم وحساس نقش موثری در تنوع زیستی دارند.
وی گفت: شعار روز ملی غار پاک امسال «اکتشاف، شناخت و حفاظت از غارها » است و این روز فرصتی است برای فرهنگ سازی و ارتقای آگاهیعمومی در خصوص لزوم حفاظت از غارها و برنامهریزی برای مدیریت صحیح آنها که باید از آن نهایت بهره را برد.
استان مرکزی بهدلیل قرار گرفتن در ناحیه مرکزی ایران، بین سلسله کوههای زاگرس و کویر مرکزی از آب و هوای متنوعی متأثر از اقلیم های متنوع برخوردار است.
در این استان مناطق حفاظت شده هفتاد قله اراک و الوند خمین، پناهگاههای حیات وحش جاسب دلیجان و راسوند شازند و اثر طبیعی ملی غار نخجیر دلیجان ، با وسعت ۱۳۲ هزار و ۲۳۸ هکتار که حدود ۵.۴ درصد مساحت استان میشود، بهعنوان ذخیره گاههای زیستی تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
نظر شما