به گزارش روز سهشنبه خبرنگار ایرنا از لندن، مجری سرشناس یک شبکه رادیویی انگلیس امروز در باب وخامت اوضاع گفت به محض اینکه دولت از مردم خواست تا وحشت نکنند، دچار اضطراب و برای پر کردن باک ماشینش راهی پمپ بنزین شده است. افرادی هم که با برنامه او تماس میگرفتند عموما رانندگانی بودند که ساعتها در صف پمپبنزین انتظار میکشیدند و از ادامه این وضع شاکی بودند.
بحران کمبود سوخت در انگلیس که از اواخر هفته گذشته آغاز شد به دنبال کمبود رانندگان کامیون به وجود آمده که به دلیل ابتلا به کرونا خانهنشین شدهاند. تشکیل صفهای طولانی مقابل پمپبنزینها از عصر جمعه آغاز شد و به رغم ادعای دولت مبنی بر رد مشکل کمبود سوخت، اوضاع همچنان ادامه دار و رو به وخامت است. گزارشها حاکیست که ذخایر ۹۰ درصد پمپبنزینها خشک شده و مابقی هم به زودی تمام میشود.
تصاویر منتشر شده در فضای مجازی نشان میدهد تعدادی از رانندگان ، پس از تکمیل ظرفیت باک خودورهای خود، چند گالنهای چند لیتری بنزین را هم پر میکنند. انتشار این تصاویر اعتراض افکار عمومی و افزایش فشارها برای سهمیه بندی بنزین را در پی داشته است. امروز هم رسانهها از درگیری بین رانندگان در یکی از پمپبنزینهای جنوب شرق لندن با استفاده از سلاح سرد خبر دادند. گویا رانندهای که قصد جلوزدن از صف بنزین را داشته با اعتراض شدید سایر رانندگان مواجه شده، اما یکی از رانندگان او را با سلاح سرد تهدید میکند.
کمبود سوخت همچنین باعث اختلال گسترده در چرخه توزیع کالا، به ویژه پخش مواد غذایی برای خردهفروشان و رستورانها شده و نیروهای بخش خدمات عمومی را هم خانه نشین کرده است. همچنین شهرداری برخی مناطق کشور کار جمعآوری زبالهها را متوقف کرده و اتحادیه آموزگاران هم هشدار داده که اگر کارکنان مدارس قادر به حضور سر کلاسها نباشند، آموزش از راه دور مانند دوران قرنطینه از سرگرفته خواهد شد.
دولت در نظر دارد تا در چارچوب یک برنامه اضطراری، فهرستی از مشاغل کلیدی را منتشر کند که برای دریافت سوخت دارای اولویت باشند. احتمال میرود که کارکنان بخش خدمات درمانی و اورژانس در اولویت هستند. بر اساس این طرح، فروش بنزین هم سهمیه بندی خواهد شد تا ذخایر موجود پمپبنزینها به همه برسد. برخی گزارشها حاکیست که تعدادی از جایگاههای سوخت از جمله شرکت ازدا (شاخه انگلیسی شرکت آمریکایی والمارت)، از امروز دست به سهمیه بندی فروش بنزین تا سقف ۳۰ پوند زدهاند. اما اگر طرح مورد نظر دولت اجرا شود تمام شرکتهای نفتی ملزم به اجرای آن خواهد بود.
در این میان افزایش چشمگیر بهای سوخت هم بر مشکلات اضافه کرده است. در برخی مناطق گزارش شده که قیمت هر لیتر بنزین نزدیک به ۱۰ پنس نسبت به قبل از بروز بحران افزایش یافته است. به عبارت دیگر پر کردن یک باک ۶۰ لیتری ۶ پوند گرانتر شده است.
دولت یکشنبه گذشته تصمیم گرفت تا برای کنترل اوضاع قانون سال ۱۹۹۸ را در خصوص رقابت بین شرکت های خصوصی فعال در حوزه انرژی را لغو کند تا به این ترتیب پمپ بنزینهایی که ذخایر سوختشان تمام شده، بسرعت شناسایی و مراحل سوخترسانی انجام شود.
«کواسی کوارتنگ» وزیر بازرگانی انگلیس پس از دیدار اضطرا ری با مدیران شرکت های فعال در حوزه انرژی اظهار داشت که با لغو قانون سال ۱۹۹۸ مناطقی که در سراسر کشور دچار کمبود سوخت هستند با اشتراک دادههای مهم شناسایی و هدفگذاری میشوند. او با تکرار این ادعا که کشور با کمبود سوخت مواجه نیست افزود که دولت برای کاهش اختلال در روند سوخترسانی پروتکل پاییندستی نفت را به اجرا گذاشته است.
دولت همچنین با اعطای ۵ هزار مجوز موقت کار برای رانندگان اروپایی تا پایان امسال موافقت کرده و از رانندگان بازنشسته هم خواسته تا به طور موقت به کار بازگردند. این درحالیست که گزارش شده، انگلیس با چالش کمبود حدود ۹۰ هزار راننده برای جبران تبعات برگزیت و همهگیری کرونا روبروست.
دولت انگلیس تا دیروز مخالف بهکارگیری ارتش برای کمک به حل این بحران بود. اما وخامت اوضاع در کنار فشار احزاب سیاسی مخالف و نارضایتی فزاینده عمومی، آنها را وادار به عقب نشینی کرده است. «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس امروز اعلام کرد که سربازان ارتش برای انتقال سوخت به سراسر کشور در آمادگی کامل به سر میبرند. گزارشها حاکیست که ۱۵۰ راننده نظامی در حالت آماده باش هستند تا به محض اعلام دولت، کار خود را آغاز کنند.
سابقه آماده باش ارتش به طرح اخیر دولت انگلیس برمیگردد که برای شرایط عدم دستیابی انگلیس و اتحادیه اروپا به توافقنامه برگزیت پیشبینی شده بود. قرار بود اگر این توافق حاصل نشود، ارتش برای جلوگیری از بروز هرجومرج در کشور وارد عمل شود.
بیشتر بخوانید: واکاوی ریشه بحران سوخت در انگلیس
گرنت شپس وزیر حملونقل انگلیس دیشب با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: ما از رانندگان کامیون ارتش خواستهایم تا برای اعزام (جهت کمک به حل بحران) آماده باشند. وی با این حال تکرار کرد که اگر همه مردم مثل سابق سوخت دریافت کنند، اوضاع به حالت عادی بازخواهد گشت.
شرکتهای خصوصی نفتی پیشبینی میکنند که این مشکل ظرف «روزهای آینده» برطرف و اوضاع تا پایان هفته عادی شود. آنها میگویند که مردم بیشتر از حد نیاز باک خودروهای خود را پر میکنند و این مساله باعث تشدید اوضاع شده است.
اما کارشناسان هشدار دادهاند که اگر بحران کنونی تا پایان هفته حل نشود روند توزیع و پخش مواد غذایی در کشور با مشکل جدی مواجه شده و مایحتاج کریسمس به موقع نمیرسد. آنها میگویند که راه فوری برای حل این بحران وجود ندارد. از این رو، به نظر میرسد که دولت برای حل بحران به وجود آمده چارهای جز بهکارگیری ارتش در روزهای آینده نخواهد داشت.
نظر شما