به گزارش ایرنا، حسین حجتی روز پنجشنبه در نشست فرونشست زمین در محل اتاق بازرگانی اصفهان افزود: ۲۷ دشت در استان از جمله نجف آباد، گلپایگان، کاشان، اردستان و فریدن از نظر فرونشست زمین بحرانی هستند اما در بین آنها دشت اصفهان - برخوار با اهمیتتر است.
وی تصریح کرد: یکپارچه بودن دشت اصفهان - برخوار در مسیر شاهینشهر، خمینی شهر، دولت آباد و حبیب آباد، تمرکز جمعیت بیش از یک و نیم میلیون نفر، استقرار بیش از ۶ هزار اثر تاریخی و میراث فرهنگی و ۸۱۵ هزار واحد مسکونی از جمله دلایل اهمیت بالای موضوع فرونشست در این منطقه است.
وی ادامه داد: زیر ساخت های مهمی از جمله ورزشگاه نقش جهان، فرودگاه، پالایشگاه و پتروشیمی نیز در دشت برخوار - اصفهان واقع است.
حجتی با تاکید بر لزوم نگاه ویژه به این دشت، گفت: در این منطقه بارگذاری جمعیتی جدیدی هم انجام می شود و قرار شده تا چهار سال آینده ۳۳۰ هزار واحد مسکونی به اصفهان تحویل شود که موضوع تامین آب برای آنها جای تامل دارد.
وی اضافه کرد: برای استفاده از پساب این دشت سرمایه گذاری شده است اما برای حیات نیاز به جریان رودخانه زاینده رود و تغذیه آبخوان های اصفهان داریم.
به گفته وی، آب دشت برخوار از سه منبع آبی باقرآباد در شمال، دشت دهق و علویجه و زاینده رود تامین می شود که علاوه بر رودخانه زاینده رود، مادی ها هم نقش بسیار مهمی دارند که اکنون خشک هستند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان نیز در این نشست با تاکید بر احیای تالاب گاوخونی به عنوان یکی از مهمترین مطالبات زیست محیطی استان اصفهان، اظهار داشت: محیط زیست به عنوان دستگاه متولی امر باید دغدغه احیای تالاب را داشته باشد.
منصور شیشه فروش افزود: نقشه احیای تالاب گاوخونی و کانون گرد و غبار تهیه شده است و سازمان برنامه و بودجه و آمایش سرزمین موظف شدند خطر فرونشست و تاب آوری ساختمان ها و ابنیه تاریخی استان اصفهان را بررسی کنند.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به شناسایی ۱۶ کانون گرد و غبار تصریح کرد: ۹۵ درصد مساحت استان اصفهان درگیر شدیدترین وضعیت خشکسالی قرار دارد و روزهای ناسالم زیادی برای شهرهای مرکزی گزارش شده که نتیجه عدم بارش و خیزش کانون گرد و غبار است.
وی با بیان اینکه امسال ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی اصفهان کشت نداشتند و به عنوان یکی از کانون های گرد و غبار فعال شده اند، گفت: ۲۰ هزار هکتار از باغات مثمر اصفهان به دلیل تامین نشدن آب، در ۲ ماه گذشته آبرسانی سیار شدند و این در حالی است که در اصفهان علاوه بر خزان زودرس با کمبود ۴.۳ متر مکعب در ثانیه آب آشامیدنی مواجه هستیم.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه فرونشست زمین یکی از موارد مطرح شده در شورای عالی آب با حضور معاون اول رییس جمهور بود، اضافه کرد: سیاست تغذیه آبخوان اصفهان - برخوار و دیگر آبخوانهای استان باید از سوی وزارت نیرو مطرح و درباره آن تصمیمگیری شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: مردم اصفهان از دولت سیزدهم انتظار رسیدگی فوری به مطالباتشان بویژه وضعیت زاینده رود را دارند و به غیر جاری شدن این رودخانه هم راضی نمیشوند.
عباس مقتدایی با تاکید بر اینکه اگر مسوولان اصفهان همت خود را به کار بگیرند مشکل آب استان حل می شود، افزود: وضعیت محیط زیست موضوع شوخی بردار نیست و مشکلات دیگری را به همراه دارد که سپس باید مسوولان کشوری به آن ورود پیدا کنند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با تاکید بر دعوت از رییس جمهوری برای سفر به اصفهان اظهار داشت: اگر جواب مردم اصفهان برای حل مشکل زایندهرود داده نشود و رییس جمهوری به اصفهان نیاید، شاید بهتر باشد ما مردم اصفهان را به تهران و به دیدار رییس جمهوری ببریم تا خواستار رسیدگی به این مشکل شوند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با بیان اینکه زاینده رود فقط برای این نسل نیست، اضافه کرد: مسوولانی که در این زمینه پاسخگو نبودند به نسل های آینده باید درباره کم کاری خود پاسخگو باشند.
وی با اشاره به اینکه هر نشستی در اصفهان به موضوع آب ختم می شود، ادامه داد: به اندازه قد و قواره و نیاز زاینده رود کار شایسته ای برای آن نشده که اگر شده بود ما بستر ماتمزده و خشک این رودخانه را نمی دیدیم.
نماینده مردم اصفهان در مجلس تاکید کرد: اگر قانون توزیع عادلانه آب مصوب سال ۱۳۶۱ عملیاتی و اجرایی شده بود، زاینده رود اکنون چنین وضعی نداشت هر چند مصوبه ۹ ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود هم اجرایی نشد.
مقتدایی اضافه کرد: ما در این سالها مقررات و قوانینی داشتیم اما به آن هم عمل نشده و یکی از مهمترین دلیل آن لاغر شدن دستگاه هایی همچون محیط زیست کشور است زیرا کسی پاسخگوی مطالبات و مصوبات عملیاتی مردم اصفهان و نیز مناطقی مانند ورزنه در سالهای گذشته نیست.
وی با اشاره به طرح انتقال آب بهشت آباد، تصریح کرد: ما به دنبال مستندات درباره کسانی که به بهانه های مختلف این طرح را عملیاتی نکردند، هستیم.
مقتدایی همچنین گفت: سرعت فرونشست اصفهان در سال های گذشته جدی گرفته نشده در حالی که این یک مساله ملی و بین نسلی است.
وی افزود: سازه های تاریخی اصفهان دچار مشکل شده و این موضوع، فانتزی نیست چرا که اگر مکانی همچون گنبد مسجدامام دچار مشکل شود، دنیا به ما خواهد خندید که چرا از ابنیه تاریخی خود محافظت نکردهایم.
مقتدایی افزود: امروز آمایش سرزمین استان اصفهان به دلیل جاری نبودن آب در زاینده رود به هم خورده و سرعت فرونشست زمین زیاد شده است.
وی با بیان اینکه استاندار یک استان باید در جایگاه خود همه توانش را به کار بگیرد تا مشکلات حل شود، اظهار امیدواری کرد: استاندار بعدی اصفهان بتواند با بسیج مدیریتی، همکاری در سطح ملی و به کار گیری ساختار اجرایی کشور مشکلات موجود را حل کند.
زایندهرود به طول افزون بر۴۰۰ کیلومتر بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوههای زاگرس مرکزی بویژه زردکوه سرچشمه میگیرد و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود و در نهایت به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان میریزد.
این رودخانه در یک دهه اخیر به سبب خشکسالی و برداشت بیرویه در بالادست در فواصل مختلف در منطقه پایین دست خود خشک بوده است.
پدیده فرونشست، پایین رفتن تدریجی سطح زمین است که دلیل اصلی آن برداشت بیرویه از سفرههای آبی زیر زمینی است و در سال های گذشته این پدیده با توجه به مصرف بیرویه آب، تبدیل به مسئله ای مشکلساز و سرطان خاموشی شده است که بیشتر دشت های ایران را تهدید میکند.
تداوم خشکسالی، کاهش بارندگیها و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی در دهههای اخیر باعث شد تا از حدود ۶۰۰ دشت کشور بیش از ۴۰۰ دشت در شرایط بحرانی فرونشست زمین قرار گیرند و استانهای اصفهان، فارس، کرمان، خراسانرضوی و خراسانجنوبی در صدر مناطق دارای بیشترین تعداد دشت ممنوعه از نظر برداشت منابع آبی هستند.
نظر شما