ارتفاع توفان گلاب - شاهین در آبهای ایران به ۴ متر می‌رسد

تهران - ایرنا- عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی گفت: ارتفاع موج ناشی از این توفان در منطقه دور از ساحل عمان تا ٧ متر می‌رسد اما در آبهای ایران بین ٢ تا ۴ متر پیش بینی شده است.

به گزارش ایرنا از پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، حسین فرجامی درباره پیش بینی مسیر، میدان باد، ارتفاع موج و جریان سطحی توفان گلاب – شاهین افزود: یک سامانه کم فشار در روز جمعه  دوم مهر ۱۴۰۰ در اقیانوس هند شمالی بر روی خلیج بنگال شکل گرفت و یک روز بعد به یک توفان گرمسیری قوی سیکلونی تبدیل گردید. سازمان هواشناسی کشور هند با مشاهده این پدیده دریایی و جوی در منطقه، نام گلاب (Gulab) را برای این سیکلون انتخاب و شروع به رصد کردن آن کردند. یک روز بعد این توفان در هند وارد خشکی شد و تضعیف گردید و در ۶ مهرماه به کمترین شدت خود رسید که به سمت غرب در حال حرکت بود.  

وی ادامه داد: این سامانه گرمسیری در روز بعد وارد دریای عرب شد و دوباره شروع به رشد و قدرت گرفتن  گرفت و در ۹ مهرماه دوباره تبدیل به توفان سیکلونی قوی شد که در این قسمت از کره زمین نام شاهین (SHaheen) را به خود گرفت.  

فرجامی گفت: این توفان پس از ورود به دریای عمان به سمت جنوب  غرب تغییر مسیر داده و وارد شبه جزیره عربستان می‌شود و در این حال انرژی آن تخلیه می‌شود.

وی افزود:برای بررسی بیشتر این پدیده خروجی مدل‌های پیش‌بینی جوی و دریایی را به طور خلاصه مورد بررسی قرارگرفت. اما برای مطالعات بیشتر نیازمند اطلاعات دقیق‌تر و جامع‌تری است که در آینده  نزدیک منتشر خواهد شد.

وی اظهارداشت: بررسی نقشه‌های پیش‌بینی عددی و تصاویر ماهواره ای نشان می دهد، مساحت تحت تاثیر این پدیده دریایی در حدود ۱۰۰۰ کیلومتر در ۸۰۰ کیلومتر است. به طبع این اثرات تا سواحل جنوبی کشورمان نیز می رسد. خروجی مدل‌های پیش‌بینی شرایط دریا نشان می دهد.  

فرجامی ادامه داد: ارتفاع موج ناشی از این توفان در منطقه دور از ساحل دریای عمان تا حدود ۷ متر هم می رسد. اما ارتفاع موج در سواحل کشورمان بین ۲ تا ۴ متر پیش‌بینی شده است. سرعت انتقال مرکز این توفان گرمسیری حدود ۱۱ کیلومتر در ساعت بوده که هر چه قدر به سمت شبه جزیره عربی نزدیک تر می شود از سرعت انتقال آن کاسته می شود.

وی گفت: در روز شنبه ۱۰ مهر، سرعت باد سطحی ناشی از این توفان گرمسیری تا ۳۰ متر بر ثانیه (حدود ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت) هم افزایش پیدا می‌کند. اما در مقایسه با چرخند گرمسیری گونو که در سال ۱۳۸۶ در این منطقه اتفاق افتاده بود سرعت کمتری دارد چراکه بیشترین سرعت باد توفان گونو در حدود ۶۵ متر در ثانیه (۲۳۴ کیلومتر در ساعت) ثبت شده است.   

عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی گفت: الگوی گردبادی این توفان یا چرخند گرمسیری باعث شکل‌گیری الگوی موج و جریان‌های سطحی در دریا می‌شود که تابع همدیگر هستند. در این روز سرعت باد سطحی تا ۳۰ متر بر ثانیه و ارتفاع موج در حدود ۲ تا ۳ متر در سواحل جنوبی دریای عمان قابل مشاهده است.

وی افزود: اما در ۱۱ مهرماه، مرکز این توفان گرمسیری تغییر مسیر می دهد و به سمت شبه جزیره عربی  با همان شدت شاید هم کمی بیشتر، باعث آشفتگی شدید در هوا و دریا می شود.

فرجامی اظهارداشت: اما خشکی مانند ترمزی جلوی انتشار بیشتر آشفتگی  را می گیرد و از سرعت انتقال آن کاسته می شود و انرژی آن رفته رفته تخلیه می شود. اما همچنان اثرات آن در سواحل دریای عمان و تا حدودی نزدیکی های تنگه هرمز قابل مشاهده است.  

وی افزود: اما در روز ۱۳ مهرماه، انرژی این توفان در خشکی رفته رفته تحلیل می رود و زمین و زمان به حالت عادی خود بر می‌گردد.

فرجامی گفت: در نهایت لازم به ذکر است این پدیده باید از جنبه های مختلف فیزیکی، شیمیایی، زیست محیطی و غیره به شکل دقیق مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد تا اثرات مختلف این توفان گرمسیری در منطقه آشکارسازی شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha