۱۸ مهر ۱۴۰۰، ۱۰:۴۷
کد خبرنگار: 3081
کد خبر: 84498706
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

بلاتکلیفی نمایندگی رسمی افغانستان در نهادهای بین المللی

تهران- ایرنا- دیوان کیفری بین‌المللی  از سازمان ملل متحد خواست نمایندگی رسمی افغانستان را معرفی کند. قضات دیوان کیفری بین‌المللی گفته‌اند تا زمانی که نمایندگی رسمی افغانستان مشخص نشود، آن‌ها نمی‌توانند در مورد از سرگیری تحقیقات جنایات جنگی در این کشور تصمیمی اتخاذ کنند.  

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از رادیو فرانسه، دیوان کیفری بین‌المللی که تحقیقات خود در مورد ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در افغانستان را متوقف ساخته است، از سازمان ملل متحد خواست نمایندگی رسمی این کشور را مشخص کند.  

این دیوان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد تا زمانی که نمایندگی رسمی افغانستان در نهادهای بین‌المللی مشخص نشود، از سرگیری تحقیقات در مورد جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در این کشور ممکن نخواهد بود.  

حدود دو ماه پس از به قدرت رسیدن دوباره گروه طالبان در افغانستان و به رغم گفت‌وگوهای این گروه با برخی از کشورها،  تاکنون هیچ کشوری دولت موقت طالبان را به رسمیت نشناخته است.  

قضات دیوان کیفری بین‌المللی از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و نهاد حاکم دیوان خواسته‌اند تا مشخص کنند از نظر حقوق بین‌الملل چه گروهی بر افغانستان حکومت می‌کند.  

این درخواست در حالی مطرح می‌شود که در ۲۷ سپتامبر(۵ مهر)  یکی از دادستان‌های دادگاه بین‌المللی کیفری خواستار ازسرگیری تحقیقات در مورد وضعیت افغانستان شد.  

ده‌ها هزار غیرنظامی افغانستانی در جریان ۲۰ سال حضور نظامی نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان و جنگ این نیروها با گروه طالبان،  کشته شدند. آمار دقیق کشته‌شدگان غیرنظامی در افغانستان مشخص نیست.  

ارتکاب جنایت جنگی از سوی نیروهای بین‌المللی در افغانستان

فاتو بنسوده، دادستان پیشین دیوان کیفری بین‌المللی برای نخستین بار در سال ۲۰۱۶میلادی نظامیان آمریکا و همچنین ماموران «آژانس اطلاعات مرکزی» این کشور (سیا) را به اعمال خشونت و شکنجه زندانیان افغانستانی متهم کرد و خواستار آغاز تحقیق در مورد این پرونده شد.

دادستان پیشین دیوان کیفری بین‌المللی در سال ۲۰۱۷ با انتسار بیانیه ای اعلام کرد که  «پایه و اساس مستدلی» برای باور به ارتکاب «جنایت جنگی» و «جنایت علیه بشریت» از سوی نظامیان آمریکایی در سال ۲۰۰۳ در افغانستان وجود دارد.  

دیوان بین المللی کیفری در لاهه سرانجام مجوز آغاز تحقیقات در مورد اتهامات جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در افغانستان توسط نیروهای آمریکایی و دیگر طرف‌های درگیر در جنگ این کشور را یک سال پیش (فروردین۱۳۹۹) صادر کرد.  

ایالات متحده آمریکا که عضو دیوان کیفری بین‌المللی نیست،  همواره مخالف خود با تحقیقات این دیوان کیفری در مورد احتمال ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در افغانستان را اعلام کرده است.  

پس از وقوع حمله گروه تروریستی القاعده به برج‌های دوقلوی تجارت جهانی در نیویورک در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، جورج دبلیو بوش رئیس جمهوری وقت آمریکا خواستار حمله به افغانستان شد و ادعا کرد که این کشور مامنی برای گروه‌های تروریستی است.  

او با این حمله، طالبان را از قدرت برکنار کرد و پس از ۲۰ سال اشغالگری که در ریاست جمهوری خودش، باراک اوباما و دونالد ترامپ هم ادامه داشت، هیچ موفقیتی در زمینه مبارزه با تروریسم برای آمریکا حاصل نشد.  

در اواخر دولت ترامپ، آمریکا بار دیگر بدون درنظر گرفتن دولت افغانستان با گروه طالبان در دوحه مذاکره کرد و سر انجام توافقی به امضای آنها رسید که مهلت یکم ماه مه برای خروج آمریکایی‌ها از افغانستان در نظر گرفته شد.  

با روی کار آمدن جو بایدن، مذاکرات با طالبان بی‌نتیجه ماند و سرانجام بایدن تصمیم گرفت خروج نیروهای آمریکایی و ناتو را از یکم ماه مه آغاز و در ۱۱ سپتامبر به پایان برساند اما برخلاف تمام ادعاهایی که داشتند، طالبان در مدت ۱۱ روز بر کل کشور سیطره یافت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha