به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از تارنمای کمیسیون اروپا، نیترات زیاد در آب هم برای سلامت انسان و هم برای اکوسیستم ها مضر است و باعث کاهش سطح اکسیژن می شود.
در جایی که مقام های ملی و کشاورزان آب را پاکیزه کرده اند، این امر تاثیر مثبتی بر تامین آب آشامیدنی و تنوع زیستی و همچنین در بخش هایی چون ماهیگیری و گردشگری که به این مساله وابسته است، داشته است.
با این حال، کوددهی بیش از حد، در بسیاری از مناطق اتحادیه اروپا همچنان یک مشکل است.
«ویرگنیوس سینکاویچوس» کمیسر اتحادیه اروپا در امور محیط زیست، اقیانوس ها و ماهیگیری گفت: اجرای دستورالعمل نیترات ها طی ۳۰ سال گذشته، بی تردید کیفیت آب را در اتحادیه اروپا بالا برده است.
وی افزود: ما در عین حال می بینیم که تلاش های واقعی برای تغییر روش های پایدار، نتیجه می شود. اما سرعت تغییر برای جلوگیری از زیان به سلامت انسان ها و حفظ اکوسیستم های شکننده، کافی نیست.
وی اضافه کرد: در راستای توافق سبز اروپا، اقدامات فوری دیگری مورد نیاز است تا کشاورزی پایدار حاصل شود و از ذخایر آبی ارزشمند ما محافظت به عمل آید.
در حال حاضر سطح نیترات در آب های سطحی و زیرزمینی اتحادیه اروپا در مقایسه با قبل از تصویب دستورالعمل نیترات در سال ۱۹۹۱ کاهش یافته است. با این همه، گزارش جدید نشان داد که پیشرفت اندکی طی دهه گذشته به دست آمده و آلودگی نیتراتی از کشاورزی همچنان نگرانی جدی بسیاری از کشورهای عضو است.
از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹، در سراسر کشورهای عضو، ۱۴.۱ درصد از آب های زیرزمینی همچنان از محدوده غلظت نیترات تعیین شده برای آب آشامیدنی فراتر رفته است.
طبق یافته های به دست آمده، ذخایر آبی گزارش شده در اتحادیه اروپا شامل ۸۱ درصد از آب های دریایی، ۳۱ درصد از آب های ساحلی، ۳۶ درصد از رودخانه ها و ۳۲ درصد از دریاچه ها بوده است.
کمیسیون اجرای دستورالعمل نیترات برای بهبود عمل به دستورالعمل نیترات اقدام می کند که پیش نیاز دستیابی به اهداف توافق سبز اروپا برای کاهش زیان نیترات به میزان دستکم ۵۰ درصد تا سال ۲۰۳۰ است. این مهم مستلزم تمهیدات قوی کشورهای عضو در سطح ملی و منطقه ای است.
در مجموع، کیفیت برنامه های اقدام ملی بهبود یافته، اما در بسیاری موارد این اقدامات برای مقابله با آلودگی در مناطق تحت فشار کشاورزی، به میزان کافی موثر نبوده است.
تاثیر تغییرات اقلیمی در مقابله با آلودگی نیترات نیز باید در سطح ملی، به نحو بهتری در نظر گرفته شود.
بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، آلمان، فنلاند، مجارستان، لتونی، لوگزامبورگ، مالت، هلند، لهستان و اسپانیا با بزرگترین چالش ها در مقابله با آلایندگی نیترات از کشاورزی روبه رو هستند. همچنین در بلغارستان، قبرس، استونی، فرانسه، ایتالیا، پرتغال و رومانی باید آلودگی به سرعت کاهش یابد.
براساس این گزارش، اگرچه نیتروژن یک ماده مغذی حیاتی است که به گیاهان و محصولات اجازه رشد می دهد، غلطت بالای آن در آب برای انسان ها و طبیعت مضر است.
نیترات حاصل از کودهای دامی و کودهای معدنی طی چند دهه منبع اصلی آلودگی آب در اروپا بوده است.
حدود نیمی از نیتروژن موجود در کودهای مورد استفاده در اروپا، در محیط زیست پیرامون از دست می رود. در مقوله اقتصادی، این میزان به منزله ضرر به منافع بالقوه کشاورزان به میزان تقریبی ۱۳ تا ۶۵ میلیارد یورو در سال است.
نیترات سلامت انسان ها را به ویژه با آلوده کردن آب آشامیدنی در معرض خطر قرار می دهد. این مساله همچنین تاثیرات اقتصادی قابل توجهی در زمینه پاکسازی آب برای مصرف انسانی و برای جوامعی چون ماهیگیران و بخش گردشگری دارد.
خسارت کلی زیست محیطی ناشی از ضرر نیتروژن در اروپا حدود ۷۰ تا ۳۲۰ میلیارد یورو در سال تخمین زده می شود، رقمی که بسیار بیشتر از هزینه های کاهش آلاینده ها است.
نظر شما