توافقنامه راهبردی جهش جدی در روابط ایران و روسیه فراهم می کند

مسکو - ایرنا - عضو شورای روابط بین اقوام که زیر نظر ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه فعالیت می‌کند، اظهار داشت: توافقنامه راهبردی جدید که ایران و روسیه امضا خواهند کرد شرایط برای جهش جدی در روابط دوجانبه را فراهم می کند.

شعبانف امروز (سه شنبه) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه ایران بازیگر مهم و جدی در منطقه خاورمیانه است، اظهار داشت: روسیه برای روابط راهبری با ایران اهمیت فراوان قائل است و برای توسعه دوجانبه برنامه ریزی می کند.

این فعال اجتماعی فرهنگی روس خاطرنشان کرد که رایزنی های ایران و روسیه در سطوح عالی حتی در دوره همه گیری کرونا متوقف نشده است و در این مدت چندین هیات بین دو کشور تبادل شده است.

شعبانف در این رابطه به دو گفت و گوی تلفنی روسای جمهوری ایران و روسیه در ماههای اخیر اشاره کرد و افزود:مسکو و تهران برای هماهنگ کردن مواضع خود در مسائل مختلف اعم از موضوعات دوجانبه یا مسائل منطقه ای و بین المللی اهمیت فراوان قائل هستند. 

به گفته وی، دو کشور در مسائلی همچون سوریه اقدامات خود را هماهنگ کردند و تلاش های ایران و روسیه برای حفظ امنیت منطقه ای نیز تاکنون ثمرات مهمی به همراه داشته است.

وی ازجمله مسائل مهم منطقه به مساله افغانستان اشاره و اظهار داشت: بیست سال حضور نظامی ناتو و آمریکا در این کشور ضربات بسیار سختی به جامعه این کشور وارد کرده است و بخش عمده زیرساخت های آن نابود شده است. 

توافقنامه راهبردی ایران و روسیه ضرورتی اجتناب ناپذیر است 

عضو شورای روابط بین اقوام تحت نظارت ریاست جمهوری روسیه، با اشاره به روابط حسنه بین ایران و روسیه تصریح کرد: توافقنامه همکاری بین ایران و روسیه که در سال ۲۰۰۱ بین دو کشور امضا شد، نقش مهمی در توسعه روابط دوجانبه داشت.

وی ادامه داد: اما این توافقنامه در زمان حاضر کارایی چندانی ندارد و بباید به روز رسانی شود تا جوابگوی نیازهای ایران و روسیه برای توسعه همکاریهای دوجانبه در عرصه های مختلف باشد. 

شعبانف با بیان اینکه وزیران خارجه ایران و روسیه سال گذشته در مورد امکان امضای توافقنامه جدید برای گسترش همکاریهای دوجانبه رایزنی کرده بودند، اظهار کرد: سفارت ایران در روسیه مسئولیت تنظیم سند راهبردی جدید را برعهده گرفت.

وی با اشاره به این واقعیت که توافقنامه راهبردی ایران و روسیه، سند نقشه راه توسعه همکاریها است، افزود: در این سند تمام راستاهایی که برای همکاری بین دو کشور وجود دارد لحاظ خواهد شد و مسئولین دو کشور دیدگاه خود را درباره این سند اعلام می کنند و موارد لازم در آن قید و اضافه خواهد شد. 

وی امضا این توافقنامه را ضرورت اجتناب ناپذیر خواند که باتوجه به شرایط بین المللی و بویژه زیاده خواهی های طرف های غربی و آمریکا باید در آینده نزدیک تکمیل و به امضا برسد.

شعبانف معتقد است که ایران و روسیه به عنوان دو قدرت بزرگ منطقه باید در تامین ثبات و امنیت مناطق خاورمیانه و خلیج فارس با یکدیگر همکاری کنند.

به گفته وی دریای خزر نیز دریای صلح و دوستی و همکاری است که امکان تعامل پنج کشور ساحلی را فراهم کرده و مسکو و تهران برای حفظ ثبات آن و شکوفایی همکاریهای منطقه ای بویژه در حوزه های اقتصادی و حمل و نقل و انرژی مسئولیت خاصی دارند. 

مقام روس گفت: ما امیدواریم توافقنامه جدید فضای مثبتی را برای توسعه همکاریهای ایران و روسیه بویژه در دوره پساتحریم فراهم کند و دو کشور در عرصه های بسیار مهمی همچون هواپیماسازی و ساخت بالگرد و انواع ماشین الات پیشرفته و تجهیزات ویژه حمل و نقل و انرژی بایکدیگر همکاری نزدیکی داشته باشند. 

شعبانف معتقد است که توسعه روابط ایران و روسیه به نفع ملت های دو کشور است و اراده رهبران دو کشور پشتوانه خوبی برای تداوم این روند و گسترش همکاریهاا در زمینه های راهبردی و مهم است. 

پیش نویس تمدید معاهده روابط متقابل و اصول همکاری ایران-روسیه در چه مرحله ای است؟  

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر هفته گذشته خود به مسکو اعلام کرد که سند راهبردی همکاری ایران و روسیه بزودی تنظیم می شود.  

این معاهده در ۲۲ اسفند ماه سال ۱۳۷۹ برابر با ۱۲ مارس ۲۰۰۱ میلادی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و  اسفند پارسال وارد بیست و یکمین سال شد.

 سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه پیشتر گفته بود با توجه به اراده رهبران دو کشور که این معاهده به روزرسانی شود بر همین اساس دو طرف توافق کردند که پیش نویس آن توسط جمهوری اسلامی ایران تهیه شود.

جلالی افزود: گروهی از کارشناسان سفارت جمهوری اسلامی ایران روی این پیش نویس کار کردند و نتیجه کار به وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران ارسال شد.

وی گفت: روی پیش نویس تهیه شده در داخل کشور نیز باید کار شود و بعد از ارائه نظرات همه نهادهای مرتبط در داخل ایران بر اساس توافق، تحویل مقات روس خواهد شد و بعد از تایید مقامات روس مذاکرات دوجانبه بین کشور برای نهایی سازی شکل خواهد گرفت. سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: مراحل قانونی دیگر برای اجرایی شدن معاهده امضا توسط روسای جمهوری دو کشور و در صورت نیاز تصویب در مجالس دو طرف خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha