به گزارش روز سه شنبه ایرنا از روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، اصغر کهندل افزود: پایههای رویشی پیرودوارف گلابی(مکسیما) گیلاس(و گزیلا) بهصورت گسترده و تجاری از طریق فناوری کشت بافت در سازمان جهاد دانشگاهی تهران تولید و تکثیر شد.
وی یادآور شد: در حال حاضر تیم تحقیقاتی مرکز کشت بافت سازمان جهاد دانشگاهی تهران با بهینهسازی انواع محیطهای کشت، موفق به تولید و تکثیر پایههای رویشی متفاوت شده است.
این محقق اظهار داشت: در حالحاضر تیم تحقیق و توسعه مرکز با استفاده از امکانات مناسب موجود در مرکز از قبیل آزمایشگاه مجهزکشت بافت، گلخانه های سازگاری و مزرعه که شامل زنجیره کامل تجاری سازی است، بهدنبال بهینهسازی محیطهای کشت مناسب برای تجاریسازی پایه رویشی GN و GF بادام، گیاهان زینتی و آپارتمانی، ارقام تجاری و گرانقیمت انگور، در کنار بلو بری و رز بری است.
کهندل با بیان اینکه محصولات تولیدی به روش کشت بافت علاوه بر اصالت، بهعلت رشد و تکثیر در محیط کاملاً کنترل شده، کمیت و کیفیت بسیار خوبی دارند، گفت: این گیاهان در سراسر دنیا مورد استقبال قرار گرفته است و شرکتهای بسیاری در دنیا آنها را تولید میکنند و با ورود این فناوری به ایران، تحول بسیار خوبی در تولید گیاهان با کیفیت در حال رخ دادن است.
کیفیت پایین محصولات گیاهی تولیدی به روشهای سنتی بهعلت داشتن باکتری و ویروس
وی ادامه داد: تولید گیاهان عاری از باکتری و ویروس تنها از طریق کشت بافت امکان پذیر بوده و این بدان معناست که محصولات تولیدی به روشهای سنتی بهعلت داشتن باکتری و ویروس تا حد بسیار زیادی از کمیت و کیفیت پایینتری نسبت به روش کشت بافت برخوردار هستند.
رییس جهاد دانشگاهی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تصریح کرد: در حال حاضر و در اغلب موارد باغداران ما مجبور به استفاده از نهال های بی کیفیت و نامطلوب میشوند که پس از سال ها مراقبت و نگهداری برای پرورش گیاهان، محصول با کیفیت برداشت نمی کنند و بازده اقتصادی مناسب و درخور زحمت خود را دریافت نمی کنند.
کهندل یادآور شد: نتیجه این اتفاق پیدایش تنوع ژنتیکی بالای گیاهان در روشهای سنتی است که در نهایت از عملکرد و کمیت محصولات تولید شده میکاهد. اما در صورت استفاده از نهال های تولید شده به روش کشت بافت، می توانند از کیفیت و کمیت محصول باغی خود مطمئن باشند.
استفاده از فناوری کشت بافت برای تکثیر پایههای رویشی درختان، گیاهان زینتی و آپارتمانی
وی با بیان اینکه تاکنون از فناوری کشت بافت برای تکثیر پایههای رویشی درختان، گیاهان زینتی، آپارتمانی، داروئی و دیگر گیاهان در معرض انقراض در جهت حفظ ذخایر ارزشمند ملی استفاده شده است، افزود: از مزیتهای این روش میتوان به کاهش زمان تکثیر گیاهان و امکان تکثیر گیاهان در هر فصلی از سال اشاره کرد.
رییس جهاد دانشگاهی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: تولید گیاهان عاری از باکتری و ویروس، تولید انبوه گیاهان، امکان کشت گیاهانی که از طریق بذر قابلیت تکثیر ندارند مانند موز و در نهایت استفاده از این روش برای تولید گیاهان تراریخت، تولید متابولیتهای ثانویه و استفاده در جهت حفظ و ازدیاد گیاهان در حال انقراض از دیگر مزیتهای این روش است.
نظر شما