۲۵ مهر ۱۴۰۰، ۱۱:۰۲
کد خبرنگار: 1498
کد خبر: 84502807
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

رابطه چین و افغانستان، دوستانه و تعاملی

۲۵ مهر ۱۴۰۰، ۱۱:۰۲
کد خبر: 84502807
رابطه چین و افغانستان، دوستانه و تعاملی

تهران- ایرنا- اگرچه چین نیز همانند سایر کشورهای جهان تاکنون طالبان حاکم بر افغانستان را به رسمیت نشناخته است اما پکن همواره در صف اول همکاری و تعامل با طالبان بوده و برای برقراری روابط دوستانه با این گروه، اعلام آمادگی کرده است.

به گزارش ایرنا،  چین حتی قبل از کنترل طالبان بر کابل، روابط دیپلماتیک خود را با این گروه آغاز کرده بود به طوری که در ماه جولای میزبان یک هیات طالبان به سرپرستی ملا عبدالغنی برادر بود از آن زمان، مقامات چینی گفته اند که پکن به حق افغانستانی ها در تصمیم گیری درباره آینده خود احترام می گذارد.

کارشناسان می گویند روابط پکن با طالبان دو بخش دارد بخش اول تجاری خواهد بود آنها می گویند چین به دنبال احیا مشاغل تجاری در داخل افغانستان است که احتمالاً طالبان از آنها حمایت خواهد کرد زیرا سرمایه گذاری، درآمد مورد نیاز طالبان را تامین می کند.

اقتصاد افغانستان شکننده است و به شدت وابسته به کمک های خارجی و اهداکنندگان غربی است که تقریبا چنین کمک هایی در دوره طالبان قطع شده است بنابراین هرگونه سرمایه گذاری به ویژه اگر همراه با درخواست هایی در زمینه حقوق بشر نباشد مورد استقبال قرار خواهد گرفت.

دوم اینکه این رابطه چین و طالبان، بستگی به عدم مداخله هر یک از طرفین در امور داخلی طرف دیگر دارد از نظر پکن، این بدان معنا است که طالبان نمی تواند افراط گرایی را به منطقه سین کیانگ چین که دارای مرز کوچکی با افغانستان است صادر کند یا مشکلات دولت چین با مسلمانان اویغور در آن منطقه را محکوم کند.

جدا از گمانه زنی صاحب نظران در مورد روابط چین و افغانستان، مواضع چین در مورد طالبان تا حدی واضح است به طوری که «وانگ یی» عضو شورای دولتی و وزیر امور خارجه چین می گوید پکن به عنوان یک کشور همسایه، نقش مهم و تاثیرگذاری در منطقه و همچنین ثبات افغانستان دارد.

وانگ یی از ایالات متحده خواست تا  تعهدات خود را با جدیت عملی کند.  از اقدامات خود درس عبرت بگیرد، مسئولیت اصلی بازسازی افغانستان را بپذیرد و کمک های اقتصادی، معیشتی و بشردوستانه را در اختیار مردم این کشور قرار دهد.

وی افزود: پکن باید در کنار همسایگان افغانستان، ضمن برقراری ارتباط با کابل، این کشور را در زمینه های مختلف اداره کشور هدایت کنیم افغانستان به تازگی یک حکومت موقت تشکیل داده و سیاست های داخلی و خارجی آن هنوز مشخص نشده است. ما باید به طور کامل بر اساس احترام به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان، اصل "رهبری مردم افغانستان و متعلق به مردم افغانستان" را اجرا و از مردم افغانستان برای انتخاب مسیر توسعه خود حمایت کنیم.

او ادامه داد: ما باید با پشتیبانی از افغانستان برای ایجاد ساختار سیاسی گسترده و فراگیر، زمینه را برای اجرای سیاستهای داخلی و خارجی معتدل و باثبات از سوی این کشور فراهم کنیم؛ این سیاست ها باید مبتنی بر حسن همجواری و احترام به حقوق اساسی اقلیت های قومی، زنان و کودکان باشد.  

این مقام ارشد چین همچنین خواستار جلوگیری از سرایت خطرات امنیتی به خارج از مرزهای افغانستان شد و گفت: طالبان بارها وعده داده است که به هیچ نیرویی اجازه نخواهد داد از خاک افغانستان برای آسیب رسانی به منافع امنیتی کشورهای همسایه استفاده کند ما انتظار داریم که حکومت جدید افغانستان به تعهدات خود عمل کند و مرزی مشخصی بین خود و نیروهای تروریستی قائل شود و  قاطعانه با نیروهای تروریستی که کشورهای همسایه را هدف قرار می دهند مبارزه کند.  

وی ادامه داد: تلاش می کنیم همه طرف ها را به سوی تشکیل یک نیروی مشترک در جهت کمک به افغانستان سوق دهیم تقریباً نیمی از جمعیت افغانستان زیر خط فقر زندگی می کنند، ۱۴ میلیون نفر با بحران غذایی روبرو هستند و وضعیت همه گیری نیز بسیار جدی است. در همین راستا، چین کمک های بشردوستانه فوری و همچنین واکسن به مردم افغانستان ارائه خواهد داد.

به نظر می رسد برخورد قاطع طالبان با فعالیت گروه‌های تروریستی مهمترین خواسته پکن از کابل باشد به طوری که  «وانگ یی» وزیر خارجه چین در نشست ویدیویی رهبران گروه ۲۰ درباره مساله افغانستان برای چندمین بار خواستار برخورد قاطع و عدم تحمل حضور و فعالیت گروه‌های تروریستی در افغانستان شد.

او که به عنوان نماینده ویژه "شی جین پینگ" رئیس جمهوری خلق چین صحبت می کرد افزود: تجربیات و درس‌های افغانستان در ۲۰ سال گذشته بار دیگر نشان داد که احترام به انتخاب مستقل مسیر توسعه کشورها و درس گرفتن متقابل تمدن‌های مختلف از تجربیات دیگران،  راه صحیح برای رفتار با یکدیگر است.

به گفته وی تحمیل ایدئولوژی خود به دیگران، مداخله خودسرانه در امور داخلی کشورهای دیگر و حتی توسل به مداخله نظامی، تنها آشفتگی و فقر مستمر را به همراه خواهد داشت و فجایع انسانی جدی به بار می‌آورد.

وزیر خارجه چین اظهار کرد: گروه ۲۰ باید با استفاده از ظرفیت‌ها و توانایی‌های خود و بر اساس احترام به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان و حمایت از اجرای اصول اساسی "تحت رهبری افغانستان و متعلق به مردم افغانستان" برای صلح، ثبات، شکوفایی و توسعه افغانستان و منطقه نقش خود را ایفا نماید.

اما در پکن هم «جائو لی جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین بار دیگر بر مسئولیت پذیری آمریکا در بازسازی افغانستان پس از جنگ تاکید کرد.

سخنگوی وزارت خارجه چین در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر تلفات و خسارات سنگین در دوران اشغال افغانستان توسط آمریکا گفت: آمریکایی ها از ۲۰ سال پیش به بهانه مبارزه با تروریسم به مداخله نظامی و اشغال افغانستان پرداختند که نه تنها حق حاکمیت و استقلال و توسعه اقتصادی و اجتماعی افغانستان را تضعیف کرد، بلکه سبب بروز فاجعه انسانی جدی برای افغان ها شد.  جامعه جهانی در این راستا باید از مردم افغانستان در تعیین سرنوشت خود،  برقراری آرامش و جلوگیری از آشوب و توسعه مطلوب حمایت کند.

وی با بیان آن که آمریکا به عنوان آغازگر مساله افغانستان، بایستی به شکل اجتناب ناپذیر در بازسازی افغانستان مسوولیت بپذیرد،  تاکید کرد که آمریکا باید اشتباهات خود مبنی بر مداخله گستاخانه نظامی و تحمیل اراده خود بر دیگر کشورها را اصلاح کرده و از تکرار فجایع انسانی دست بردارد.

در هر صورت اگرچه چین تاکنون کمک های مالی و مشورتی زیادی در اختیار افغانستان قرار داده است و حتی برخی اخبار تایید نشده حاکی از استقرار هواپیماهای نظامی این کشور در پایگاه بگرام بود اما پکن همچنان منتظر واکنش جامعه جهانی به طالبان و مشخص شدن استراتژی این گروه حاکم بر کابل است تا بتواند چارچوب نهایی را تعریف کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha