نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران که روز چهارشنبه به وقت محلی در اندیشکده کارنگی سخن می گفت، افزود اگر دولت پیشین آمریکا از برجام خارج نشده بود ما در این نقطه نبودیم.
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا مدعی شد دولت بایدن پیشنهاداتی را مطرح کرد که اگر ایران وارد مذاکره می شد و به تفاهم می رسیدیم تمام تحریم هایی که با برجام در تناقض یا ناسازگار بودند، به سرعت لغو می شدند بنابراین از نظر اعتماد سازی این مهمترین اقدامی بود که دولت بایدن می توانست آن را انجام دهد.
رابرت مالی تصریح کرد مهمترین اقدام اعتماد سازی این بود که ما به ایران بگوییم آماده ایم تمام تحریم های وضع شده در دولت ترامپ را که ناسازگار با برجام بودند، لغو کنیم و این مساله ای است که امروز نیز با آن روبرو هستیم.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درعین حال برغم اعتراف به نقض برجام از سوی واشنگتن مدعی شد که فکر می کنم ایرانی ها باید انتخاب کنند می خواهند به این مسیر بازگردند یا راه دیگری را انتخاب می کنند.
رابرت مالی مدعی شد که به دلیل مخالفت با ارتباط مستقیم با آمریکا، مذاکرات آنگونه که باید پیش نرفت. مذاکره غیرمستقیم روش مناسبی نبود زیرا باعث بروز سو تفاهم و تاخیر می شد و در طول شش دور مذاکرات ما با تمام این مشکلات مواجه شدیم.
وی در ادامه ادعاهایش گفت که مذاکرات بسیار خسته کننده و ناامید کننده بود زیرا بدون مذاکرات مستقیم، رفع موانع مشکل است. هنوز امیدواریم که ایرانیها علاقه مند به مذاکره با ما باشند این به معنی امتیاز دادن به آمریکا نیست بلکه به نفع دیپلماسی است و برای بازگشت مشترک متقابل به تعهدات برجامی لازم است.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران مدعی شد مذاکرات مستقیم می توانست به کاهش سوء تفاهم ها کمک کند.
وی در عین حال گفت ممکن بود با وجود مذاکرات مستقیم ما به توافق نرسیم اما می توانستیم به درک مشخص از مواضع خود برسیم.
رابرت مالی مدعی شد ارزیابی آمریکا و همه شرکا و همچنین روسیه و چین و ایران بود که ما به پیشرفت های خوبی دست یافته ایم و به یک درک مشترک نزدیک شده ایم.
وی در ادامه ادعاهای خود افزود اکنون ما با دولت و یک تیم مذاکره کننده ای مواجه هستیم که می گوید می خواهد اقدامات متفاوتی انجام دهد. اکنون باید ببینیم ارزیابی های ما مبنی بر اینکه به درک مشترک نزدیک شده ایم یا نه هنوز صدق می کند.
رابرت مالی ادعا کرد که هر روز که می گذرد ما یک جواب از ایران دریافت می کنیم و به این نتیجه می رسیم که تیم جدید ایران ممکن است آماده بازگشت نباشد.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با بیان اینکه بازگشت به برجام هنوز بهترین رویداد است، همچنین افزود احتمال آن وجود دارد که ایران مسیر متفاوتی دیگری را اتخاذ کند. بنابراین لازم است با اسرائیل و سایر شرکای منطقه همکاری کنیم.
وی درباره بحث تبادل زندانیان با ایران هم گفت که برای مذاکرات غیر مستقیم با تهران برای آزادی آمریکاییهای زندانی اقدام می کنیم و این مذاکرات از مذاکرات برجام جدا است.
رابرت مالی همچنین از سفر خود طی روزهای آتی به عربستان سعودی، امارات و قطر خبر داد .
اظهارات این مقام آمریکایی در حالی است که سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره آخرین تحولات مذاکرات هستهای و زمان بازگشت به مذاکرات وین گفته است: فرض من بر این است زمان بازگشت به مذاکرات کمتر از زمان بازگشت آمریکا به مذاکرات است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران تصریح کرده است جمع بندی درباره مذاکرات وین شبانه روزی است. حتی یک ساعت بعد از جمع بندی و بررسی داخلی، زمان برای مذاکره را از دست نمیدهیم تا تاریخ را جمع بندی کنیم.
دولت دموکرات بایدن از منتقدان خروج دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق این کشور از برجام است و به رغم برگزاری شش دور مذاکرات وین و نقض برجام از سوی کشورش، تاکنون اقدامی جدی برای بازگشت به تعهداتش انجام نداده اما همچنان اعلام کرده به مسیر دیپلماسی با ایران معتقد است.
یائیر لاپید وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در آستانه از سرگیری مذاکرات هستهای در وین به واشنگتن سفر کرده است.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در ادامه فرافکنی های این رژیم علیه برنامه هسته ای صبح آمیز هسته ای ایران مدعی شد نگرانی اسرائیل درباره مسابقه ایران به سوی توانایی هستهای و اینکه در حال رسیدن به آستانه هستهای است را به اشتراک گذاشتم.
ادعاهای تکراری مقامات آمریکا و رژیم صهیونیستی درخصوص دستیابی ایران به سلاح هسته ای درحالی مطرح می شود که جمهوری اسلامی ایران در عالی ترین سطح بارها تاکید کرده است که سلاح هسته ای را حرام می داند.
در حالی که مقامات رژیم صهیونیستی در آستانه از سرگیری مذاکرات هستهای در وین درصدد ایران هراسی بر آمده اند، روزنامه صهیونیستی جروزالم پُست به نقل از «یوسی کوهن» رئیس سابق سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی موساد تصریح کرد که ایران همچنان از دستیابی به بمب هستهای فاصله دارد.
پیشتر نیز رئیس اطلاعات نظامی این رژیم ۱۰ مهر امسال برخلاف مواضع مقامهای دیگر این رژیم تاکید کرده بود که ایران به سمت ساخت بمب اتمی حرکت نمیکند.
نیویورک – ایرنا – رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اذعان کرد ایران تا زمانی که آمریکا از توافق برجام خارج نشده بود، به تعهدات خود در برجام عمل می کرد.
نظر شما