به گزارش ایرنا، چندی پیش گزارشها و اعتراضهای مردم روستای اروانه مبنی بر ساخت و ساز در اراضی ملی و حصر چشمه این روستا مطرح شد که البته قانونی بودن یا نبودن آن درهالهای در ابهام قرار داشت و مطالبه برحق مردم روستا بود.
بر اساس گزارش منتشر شده در خبرگزاری ایرنا که می توانید آن را اینجا مطالعه کنید، مسئولان مرتبط با این موضوع قول پیگیری و اطلاعرسانی جدی و سریع دادند.
اکنون بعد از یک هفته گزارش نهایی پیگیریهای این موضوع ارائه شد.
اروانه، در شمال باختری شهر سمنان و در مسیر جاده سمنان به فیروزکوه و در شمال شهر سرخه قرار گرفته است و ۲۷ کیلومتر با سمنان فاصله دارد. از جاذبههای طبیعی این روستا میتوان به چشمه طبیعی که اکنون محصور شده است اشاره کرد.
زمینهای تحت ساخت و ساز در اروانه مجوز قانونی دارد
فرماندار سرخه در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: بهرهبردار معدن سلستین اروانه مجوز ساخت و ساز در زمینهای مورد پیگیری را دارد و اسناد مربوط به این مجوز را ارائه داده است.
محمد مویدیزاده بیان کرد: بر اساس این اسناد، بهره بردار معدن در سال ۱۳۸۹ مجوز سه قطعه کوچک زمین را برای ساخت و ساز گرفته است.
وی افزود: برای ساخت و ساز خارج از محدوده روستا باید از بخشداری مجوز گرفته شود اما کار خلاف قانون بهره بردار معدن، نگرفتن مجوز احداث بنا از بخشداری است.
فرماندار سرخه گفت: طبق قانون اکنون بهرهبردار باید درخواست برگزاری کمیسیون ماده ۹۹ بدهد و نماینده وزارت کشور و دادگستری در این کمیسیون تشخیص میدهند که این بنا تخریب شود و یا ساخت و ساز آن با پرداخت جریمه ادامه یابد.
حصرچشمه غیرقانونی است و باید رفع شود
مویدیزاده در خصوص حصر چشمه آب محصور شده در این محدوده بیان کرد: آب این چشمه بسیار کم و معادل یک دهم لیتر بر ثانیه است و چشمه مهمی نیست اما حصر آن غیرقانونی است.
فرماندار سرخه گفت: احشام روستاییان و حیوانات وحشی از این چشمه آب میخوردند اما اکنون بهرهبردار با این آب درختکاری میکند.
مویدیزاده بیان کرد: در خصوص بازکردن راه آب این چشمه اخطار و تذکر داده شده است و باید باز شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان نیز درگفت و گو با ایرنا ابراز داشت: مجوز واگذاری اراضی تحت ساخت و ساز در روستای اروانه به وسعت پنج هزار و ۴۵۰ مترمربع در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ از طرف امور اراضی استان سمنان صادر شد.
جعفر مرادی حقیقی گفت: این مجوز برای واگذاری بهرهبرداری این اراضی ملی جهت ساخت تاسیسات معدن، خانه کارگری و پارکینگ صادر شده است.
پاسخ شرکت آب منطقهای سمنان درخصوص حصر غیرقانونی چشمه اروانه
روابط عمومی شرکت آب منطقهای استان سمنان نیز سمنان در اطلاعیه ای به پیگیریهای خبرنگار ایرنا پاسخ داد.
در متن این بیانیه آمده است: با توجه به اینکه چشمهها بطور عموم، با سند رسمی مالکیت و یا بطور عرفی دارای حقابه بر اختصاصی و یا عمومی هستند، این شرکت بطور معمول از اسامی حقابه بر آن چشمه ها، میزان آن و نحوه تقسیم و تسهیم سهام آنها اطلاعی ندارد. بنابراین بنا به ماده ۹۶ قانون مدنی، «چشمه واقع در زمین کسی در مالکیت صاحب زمین است، مگر اینکه دیگری نسبت به آن چشمه عیناً یا انتفاعاً حقی داشته باشد»، شرکت آب منطقهای در خصوص نحوه و میزان بهره برداری از چشمه های واقع شده در اراضی اشخاص که سابقه مالکیت به صورت حقابه بر دارای سند رسمی و یا تصرف به صورت حقابه بر عرفی دارند و مورد بهره برداری قرار میگیرند هیچگونه مداخلهای ندارد و چشمه اروانه نیز در این قاعده کلی میگنجد.
در ادامه اطلاعیه شرکت آب منطقهای سمنان آمده است: با وجود اینکه چشمه مورد نظر در طول سالهای گذشته توسط بهره بردار معدن و اشخاص دیگر استفاده و بهره برداری شده و علی الظاهر در خصوص نحوه بهرهبرداری اختلافی به وجود نیامده است، با این حال با توجه به اختلافاتی که به تازگی به وجود آمده است، در خصوص بهره برداری از چشمه یادشده باید از راههای پیش بینی شده مقرر در ماده ۴۲ قانون توزیع عادلانه آب موضوع حل شود.
شرکت آب منطقه ای سمنان افزوده است: متن ماده ۴۲ قانون توزیع عادلانه آب بدین قرار است: «در بهرهبرداری از آبهای سطحی، حل اختلاف در اولویت و نحوه میزان برداشت و تقسیم و مصرف آب و همچنین اختلافاتی که موجب تاخیر آبرسانی میشود، ابتدا باید ازطریق کدخدامنشی توسط سرآبیاران و میرآبان با همکاری شوراهای محلی درصورتی که وجود داشته باشد فیصله یابد و در صورت ادامه اختلاف به دادگاه مراجعه کنند." بنابراین چنانچه بهرهبرداران در خصوص چگونگی یا میزان بهره برداری اعتراض دارند یا مدعی ضایع شدن حقی از خویش هستند، می توانند به مراجع دارای صلاحیت مراجعه و احقاق حق کنند.
اطلاعیه در پایانش حاکیست: تاکنون هیچ گونه موافقت، مجوز یا تخصیصی از جانب این شرکت راجع به بهره برداری از چشمه مورد نظر، صادر نشده است.
نظر شما