کتاب احزاب سیاسی و گروه‌های مسلح در مازندران و گلستان منتشر شد

ساری – ایرنا – دومین کتاب نویسنده و پژوهشگر تاریخ سیاسی معاصر درباره احزاب سیاسی مازندران با نگاهی تفصیلی به فعالیت این احزاب طی ۲۵ سال منتهی به انقلاب اسلامی منتشر شده است.

به گزارش ایرنا، نویسنده این کتاب دکتر «سیف‌الرضا شهابی» ، پژوهشگر و فعال سیاسی باسابقه مازندرانی است. این کتاب در برگیرنده شکل گیری و فعالیت احزاب و گروه‌های مسلّح در مازندران و گلستان از سال ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷ است که از سوی نشر اندیشه احسان منتشر شده است.

نویسنده در این کتاب چگونگی شکل گیری و فعالیت احزاب و گروه های مسلح در مازندران و تحولات و تحرکات سیاسی اشخاص دینی و ملی در این استان طی بازه زمانی ۲۵ ساله منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی را مورد بحث و بررسی قرار داده است.

شهابی ۱۰ سال پیش در کتابی ۴۷۹ صفحه‌ای با عنوان «احزاب سیاسی مازندران» که از سوی انتشارات رسانش نوین منتشر شده بود، به تشریح تاریخچه شکل‌گیری و فعالیت احزاب سیاسی این استان طبق تقسیمات سیاسی وقت در بازه زمانی ۱۲ ساله بین سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲ پرداخته و با نگاهی مبتنی بر اسناد تاریخی و کتاب‌ها، پژوهشی مورد استناد را ارائه کرده بود.

کتاب تازه منتشر شده به قلم او نیز در واقع پیرو همان کتاب منتشر شده و به تشریح وقایع سیاسی و فعالیت احزاب در مازندران سال‌های ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷ می پردازد. در دوره یادشده ، گلستان هم بخشی از استان مازندران بود.

کتاب احزاب سیاسی و گروه‌های مسلح در مازندران و گلستان منتشر شد

اثر جدید شهابی بدون احتساب پیش‌گفتار به قلم مهندس لطف‌الله میثمی، مقدمه مؤلف و نظرسنجی، شامل ۱۲ سرفصل مستقل است که در هر کدام یکی از احزاب و تشکل‌های سیاسی فعال در مازندران معرفی و روند فعالیتش شرح داده شده است.

پان ایرانسیم، حزب ایران، حزب مردم، حزب ملیون، حزب ایران‌ نوین، حزب رستاخیز، انجمن تبلیغات اسلامی شاهی(قائمشهر)، جشن آزادی امام(ره) در سال ۱۳۴۳، حزب توده ایران و سازمان افسران، گروه جزنی، سازمان چریک‌های فدایی خلق و مازندرانی‌های عضو سازمان چریک‌های فدایی خلق، سازمان مجاهدین خلق ایران (منافقین) و مازندرانی‌های عضو این گروهک سرفصل‌های این کتاب پژوهشی مرتبط با تاریخ سیاسی معاصر مازندران است. در پایان کتاب نیز علاوه بر معرفی منابع و مآخذ، مجموعه‌ای تصاویر مرتبط با احزاب و شخصیت‌های سیاسی گنجانده شده است.

در این کتاب برخی وقایع سیاسی تاریخ معاصر مازندران مانند اقامت آقای منتظری در مازندران پیش از انقلاب، فرار مجاهدین خلق از زندان ساری و همچنین زندگینامه دبیران کل مازندرانی احزاب و زندگینامه فدایی‌ها و اعضای مازندرانی سازمان مجاهدین خلق(منافقین) گنجانده شده است.

در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: «پس از شهریور ۱۳۲۰ و فعال شدن احزاب سیاسی واقعی در کشور، احزاب استان مازندران (که در آن زمان مازندران فعلی و استان گلستان بود) نیز فعال شدند ، اما این وضعیت دیری نپایید و پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ شرایطی بر کل کشور از جمله مازندران تحمیل شد که نتیجه‌اش تعطیلی کلیه احزاب سیاسی بود. از سال ۱۳۳۶ همزمان با تأسیس ساواک مجدداً احزاب سرکار آمدند، اما این بار احزاب نه به صورت واقعی، بلکه به شکلی فرمایشی در کشور تشکیل شدند ؛ احزابی که هیچ‌گونه جایگاه واقعی در بین مردم نداشتند. در نهایت در سال ۱۳۵۰ سازمان‌های مسلح در غیاب احزاب واقعی و در مقابل احزاب فرمایشی ایجاد شدند و شروع به مبارزه مسلحانه کردند.»

کتاب «احزاب سیاسی و گروه‌های مسلّح در مازندران و گلستان از سال ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷» در ۲۶۴ صفحه با قیمت ۷۹ هزار تومان منتشر شده است.

دکتر سیف‌الرضا شهابی متولد ۱۳۳۱در بابل یکی از مبارزان سیاسی علیه رژیم پهلوی است که پیش از انقلاب در زندان رژیم با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی هم‌بند بود. از او تا کنون چند کتاب دیگر از جمله  «کارنامه سیاسی قائم‌مقام فراهانی»  با مقدمه مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی نوشته شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha