به گزارش روز دوشنبه ایرنا، فایننشال تایمز در تحلیلی نقش باورهای فرهنگ سیاسی، سیاست و رسانه ها در تغییرات گرایش های به بحران آب و هوایی را تشریح کرده و نوشت: نگاه شما به موضوع تغییرات آب و هوایی هر چه که باشد احتمالا بواسطه فرهنگ سیاسی و رسانه ها شکل گرفته است. از دیدگاه برخی این موضوع آن قدر اختلاف برانگیز است که حتی واژه «تغییرات آب و هوایی» نیز جای بحث دارد.
نتایج یک تحقیق نشان می دهد که استفاده از عبارت «وخامت آب و هوا» در حمایت از موضع محافظه کاران آمریکایی، در تشویق مردم به حمایت از سیاست های آب و هوایی موثرتر بوده است زیرا کلمه «تغییرات آب و هوایی» بیشتر احساسی است.
این تنها یکی از مثال هایی است که نشان می دهد گرایش های فرهنگی تحت تاثیر فلسفه سیاسی و باورهای مذهبی و حتی زبان تا چه اندازه بر کشورها و سیاستمداران برای رسیدگی به مساله تغییرات آب و هوایی تاثیرگذار بوده است.
آنتونی لیزرویتس مدیر برنامه تحقیقاتی یل در این زمینه گفت: در جنگ فرهنگی سیاسی، آب و هوا یکی از مسائل اختلاف برانگیزی بوده که از سوی برخی عوامل تشدید و از آن بهره برداری شده است.
الیسیون اندرسون استفاد جامعه شناسی دانشگاه پلی موث در تایید این نظر گفت: این یک مساله پیچیده است. ایدئولوژی و عوامل جمعیت شناختی همچون سن و جنسیت در آن نقش دارند اما آنچه که مهم تر است، فضای سیاسی و لحن رسانه ها در پرداختن به این موضوع است.
سارا برچ استادیار دانشگاه واترلو که درباره واکنش جوامع به تغییرات آب و هوایی تحقیقات می کند در این زمینه اظهار داشت: سالها تغییرات آب و هوایی فقط از لنز مسائل محیط زیستی نگریسته می شد و این پدیده بود که در محیط فرهنگی رخ می داد می توانست پیامدهایی برای گونه های مختلف جانوری و گیاهی داشته باشد و با هر چیز همخوانی نداشت.
اندروهافمن استاد دانشگاه میشیگان گفت: با تصویب پیمان آب و هوایی کیوتو گرایش ها نسبت به این مساله تغییر کرد. در سال ۱۹۹۷میلادی آنچه که قبلا فقط یک مساله علمی بود به موضوع تبدیل شد که بر منافع سیاسی و اقتصادی تاثیر داشت و اختلافات شروع شد. این موضوع به ویژه در آمریکا موجی از فعالیت ها را از سوی شرکت های و افراد مختلف فعال در بخش های نفت وگاز و زغال سنگ برانگیخت که هدف از آن جلوگیری از محدودیت مصرف سوخت فسیلی بود. آنها تلاش کردند دیدگاه های فرهنگی را با سرمایه گذاری در دانشگاه و اندیشکده ها و کمک به کمپین های سیاسی تغییر دهند.
سال گذشته تحقیقات مرکز پیو نشان داد که هر چند ۷۲ درصد دموکرات ها وآمریکایی های دارای گرایشات دموکراتیک می گویند فعالیت های انسانی در تغییرات آب و هوایی نقش دارد فقط ۲۲ درصد از جمهوریخواهان و افرادی که به این حزب گرایش دارند، چنین نظری را تایید کردند.
لیزرویتس مدیر برنامه تحقیقاتی یل به این موضوع اشاره می کند که چهار کشور که سه کشور از آنها مستعمره سابق انگلیس بودند بیشترین اختلافات را درباره مساله تغییرات آب و هوایی دارند. آمریکا، کانادا، استرالیا و به میزان کمتری انگلیس. یکی از مسائلی که این کشورها را به هم ربط می دهد زبان است. این امر انتقال دیدگاه ها را برای آنها بسیار آسان می کند. اما اختلافات بر سر این مساله از موضوعات سیاسی فراتر می رود وریشه در تناقض در جهان بینی ها دارد که شامل عدالت خواهی و فردگرایی رادیکالی می شود.
برای حامیان عدالت طلبی مساله تغییر آب و هوایی یک تهدید جدی و بزرگ است زیرا تاثیر آن فقط شامل آنها نمی شود بلکه افراد فقیر و اکوسیستم را در بر می گیرد و از این رو این عده حامی اقدامات جمعی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی هستند.
فردگرایان رادیکالی در مقابل آزادی فردی و خودمختاری را مهم ترین چیز می دانند.
مذهب نیز نقش اساسی در شکل دادن به دیدگاه ها در این زمینه دارد. به همین دلیل بیانیه هایی افرادی همچون پاپ فرانسی رهبر کاتولیک های جهان حائز اهمیت است و مورد توجه قرار می گیرد.
در مبارزه با تغییرات آب و هوایی در مقایسه با سیاست، راهبردهای تجاری و مسائل فناوری کمتر به موضوع دیدگاه های فرهنگی توجه شده است.
برچ در این زمینه گفت: برای رفع این معضل به عوامل فنی توجه می کنیم. واکنش ما به تغییرات آب و هوایی عمیقا به پدیده ای که به انسان ربط دارد تبدیل شده است و مشکلات و راه حل های آن ریشه در سیاست ها و رفتارهای ما دارد.
اجلاس آب و هوایی سازمان ملل متحدکار خود را در گلاسکو پایتخت اسکاتلند آغاز کرده است. این اجلاس به دنبال اجلاس دو روزه گروه ۲۰ در رم پایتخت ایتالیا برگزار می شود که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و آنتونی گوترش دبیر کل سازمان ملل درباره دستاوردهای آن ابراز نارضایتی کرده اند. بوریس جانسون نیز که کشورش میزبانی اجلاس گلاسکو را برعهده دارد هشدار داده که اگر گلاسکو شکست بخورد تمام این طرح (مقابله با تغییرات اقلیمی) شکست میخورد.
نظر شما