محمد ابراهیم کیان، چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: همچنین سنگ آبچک لبه بام و اندود کاهگل ضلع غربی بازار تاریخی قیصریه که عملیات اجرایی آن از تیرماه سال جاری (۱۴۰۰)آغاز شده بود به اتمام رسید و اجرا شد.
وی میزان اعتبار هزینه شده برای مرمت این بخش ها از بازار را حدود ۲ میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: عملیات اجرایی برای مرمت استحفاظی بخش های دیگری از سقف و پشت بام این بنای ارزشمند تاریخی نیز به زودی آغاز خواهد شد.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لارستان بیان کرد: تاکنون رقمی افزون ۶ میلیارد ریال ظرف یک سال گذشته تاکنون و از محل اعتبارات داخلی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هزینه مرمت و بازسازی بخش های مختلف این بنا شده است.
کیان همچنین از مالکان و مغازه داران بازار قیصریه خواست تا بیش از پیش اداره میراث فرهنگی لارستان را برای بازسازی و مرمت این بزار یاری دهند؛ چون این بازار در حقیقت متعلق به خود بازاریان و مزایای عملیات عمرانی و مرمتی موجب رونق کسب و کار مغازه داران و بازاریان خواهد بود.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لارستان گفت که این میزان اعتبارات به هیچ وجه جوابگوی احیا و مرمت کامل این بنای ارزشمند نیست.
نویدعباس پور از اعضای هیات امنای بازار تاریخی قیصریه لار گفت: آمادگی کامل برای همراهی و همکاری با میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس و لارستان برای احیا، مرمت و بازسازی این بازار تاریخی داریم.
وی ادامه داد: بر اساس تعهدی که بازاریان و ۱۸۰ مغازه دار فعال در این بازار تاریخی داده اند مبلغ ۲۰ میلیون ریال هر مغازه تقبل کرده که تنها شمار کمی از این افراد هنوز این مبلغ را پرداخت نکرده اند.
عباس پور بیان کرد: ۱۸۰ مغازه دار در قالب حدود ۱۲ صنف اعم از پارچه فروش، مسگر، عطاری و لوزام آرایشی در این بازارفعالیت دارند.
بازار قیصریه لار یک مجموعه تاریخی است، شیوه معماری این بنا مربوط به دوران صفویه و تا قاجاریه است، نمای داخل گنبد بازار از سنگتراش است که چهار دالان طولانی، شمالی، جنوبی، شرقی و غربی ساختمان اصلی بازار را میسازد. این دالانها در یک چهارسوق یکدیگر را قطع میکنند.
در طرف دالان جنوبی، شرقی و غربی ۱۳ باب مغازه و در طرف دالان شمالی ۱۴ باب مغازه ساخته شده است.
این بازار یک مجموعه نفیس و پرتنوع معماری قدیم ایران است و جلوه های بارزی از شیوه ها و شگردهای معماری گذشته از پیش از صفویه تا قاجاریه در این مجموعه تاریخی دیده می شود.
بازار تاریخی قیصریه لار با شماره ۳۱۵ در سال ۱۳۱۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.لارستان بیش از ۴۰۰ اثر تاریخی دارد که تاکنون ۲۵۰ اثر آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
علاوه بر بازار قیصریه ، قلعه اژدها پیکر (دژ اشکانی- ساسانی) ، مقبره مادر نادرشاه ، بازار قیصریه ،کاروان سراهای نو و گلشن و باغ نشاط نیز از جمله آثار تاریخی واقع در شهر قدیمی لار است که دست طبیعت و دخالت های انسانی و البته بی مهری و نبود اعتبار لازم ، این بناهای تاریخی را در معرض خطر نابودی قرار داده است.
این شهرستان به مرکزیت شهر لار در ۳۷۸ کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار دارد.
نظر شما