به گزارش ایرنا، محمود تولایی روز پنجشنبه در نشست خبری با موضوع شناسایی و تشخیص هویت شهدای گمنام در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان اصفهان افزود: کشوری که در زمینه پزشکی مولکولی و رشته ژنتیک فعالیت نداشته باشد در آینده با مشکل مواجه و داشتههای پزشکی آن ناکارآمد میشود کما اینکه تشخیص و درمان بیماری کووید-19 نیز در گرو دستیابی به اطلاعات ژنتیکی ویروس و افراد است و ایران در این عرصه پابهپای کشورهای در حال توسعه حرف برای گفتن دارد.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از علم ژنتیک در شناسایی هویت شهدای گمنام، اظهار داشت: در مرحله نخست، پیکر مطهر شهدا توسط گروههای جهادی تفحص در مناطق خطرناک که احتمال آلودگی به مین و مهمات عمل نکرده در آن وجود دارد، شناسایی میشود که در این بخش تا کنون به منظور پایان دادن به چشم انتظاری خانوادههای شهدا ۵۰ شهید تقدیم شده است.
تولایی با بیان اینکه در مرحله بعدی، تفکیک اجساد بین ایرانی و عراقی بر اساس ۱۵ مولفه توسط گروههای حاضر در صحنه انجام میشود، ادامه داد: گاهی ممکن است بدلایلی از جمله دفن دسته جمعی، جداسازی و تشخیص اجساد بسیار وقتگیر باشد ولی این کار با نهایت دقت اجرا میشود.
وی با اشاره به آغاز مراحل شناسایی ژنتیکی شهدا، گفت: در این بخش به اطلاعات ژنتیکی خانواده شهدا نیاز است ولی به علت جلوگیری از فشار روانی بر خانوادهها، فراخوان عمومی برای بیش از سههزار خانواده شهید اعلام نمیشود بلکه در قالب پایش سلامت تلاش میکنیم این اطلاعات را بدست آوریم.
تولایی خاطر نشان کرد: پس از انجام آزمایشهای ژنتیک اجساد شهدا، دادههای آزمایشگاهی به دستآمده از شهدا و خانوادههای آنها در پایگاه اطلاعات ثبت و تمام دادههای بیولوژیک به دادههای بایوانفورماتیک تبدیل میشود.
وی اظهار کرد: پروسه مطابقت این اطلاعات بسیار زمانبر است و گاهی لازم است آزمایشهای دیگری صورت گیرد یا در برخی موارد پیکری پس از دفن با اطلاعات خانواده شهید مطابقت داده میشود.
رییس مرکز تحقیقات ژنتیک نور با اشاره به حمایت استکبار جهانی در به شهادت رساندن سردار شهید قاسم سلیمانی و جمعی از همراهان ایشان، گفت: در این واقعه بلافاصله اطلاعات ژنتیکی خانواده شهید سلیمانی و سایر شهدا جمعآوری و در ۱۲ ساعت پیکر این شهدا با علم ژنتیک شناسایی، جداسازی و برای تشییع آماده شد.
وی تصریح کرد: حوزه ژنتیک و بیوتکنولوژی از عرصههای نوین دانش است و کشورهای توسعهیافته با ایجاد انواع تحریم ها، مانع دستیابی سایر کشورهای در حال توسعه به این حوزه هستند.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک نور ادامه داد: کشورهای استکباری تلاش میکنند در این حوزه نیز مانند انرژی هستهای شورای حکام بوجود آورند و با سازوکارهایی که قرار میدهند، دستیابی به فناوری و دانش در این عرصه را محدود کنند.
وی گفت: شناسایی شهدای گمنام از اهداف اولیه تشکیل مرکز ژنتیک کشور بود و امروز چند خدمت دیگر را به جامعه ارائه میکند.
تولایی با اشاره به امکان مرگومیر گسترده در حوادث طبیعی و غیرطبیعی، گفت: دانش ژنتیک مبتنی بر توارث این امکان را فراهم کرده است تا در این رخدادها بتوان ریشهیابی داشت.
وی افزود: امروز با استفاده از گنجینه ژنتیکی افراد که در واقع ترکیبی از گنجینه ژنتیکی پدر و مادر است و در آن اطلاعات ثابت وجود دارد که پلاک فناناپدیر نامیده میشود، امکان تبارشناسی ژنتیکی ایرانیان باستان با بهرهگیری از نمونههایی که از شهر سوخته به دست آمده فراهم شده است.
این نشست خبری با هدف اطلاع رسانی از نحوه شناسایی ژنتیک شهدای گمنام بویژه شهید حسین شکراییان از شهدای گمنامی که در سال ۱۳۸۶ در دانشگاه صنعتی اصفهان دفن شده بود و به تازگی از طریق انجام آزمایش ژنتیک شناسایی شده است، برگزار شد.
مرکز تحقیقات ژنتیک انسانی نور دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) آذرماه سال ۱۳۹۹ افتتاح شد.
تشخیص هویت شهدای گمنام با استفاده از ژنتیک انسانی و تشخیص و درمان بر اساس تشخیص ژنتیک از مهمترین اهداف راهاندازی این مرکز است.
نظر شما