روزشمار جنگ ایران و عراق به شیاکوه رسید

تهران- ایرنا- هفدهمین جلد از کتاب روزشمار جنگ ایران و عراق با عنوان نبرد در شیاکوه از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا کتاب نبرد در شیاکوه؛ عملیات محمد رسول الله (ص)، عملیات خاتم النبیین (ص)، تنش در روابط ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس به قلم نعمت الله سلیمانی خواه به وقایع دوران دفاع مقدس در دی ماه سال ۶۰ اختصاص دارد.

نویسنده با بهره‌گیری از منابع مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تلاش کرده تا مهم‌ترین وقایع نظامی و سیاسی دوران دفاع مقدس در دی‌ماه ۶۰ را در قالب ۳۸۹ گزارش روایت کند. قرار است جلد دوم روزشمار هفدهم با عنوان نبرد چزابه از سوی همین نویسنده منتشر شود و  حوادث و رویدادهای بهمن‌ سال ۶۰ را بیان کند. 

سلیمانی خواه در پیشگفتار کتاب نوشته است: با گذشت حدود ۱۵ ماه از تجاوز نظامی عراق به خاک ایران، وضعیت جنگ و مرزبندی ها و جبهه بندی های سیاسی و نظامی در منطقه، محیط بین الملل و عرصه ملی و همچنین وضعیت اقتصادی دو طرف آشکارتر و در عین حال پیچیده تر و بغرنج تر شد. این در حالی بود که همه قدرت های جهانی و وابستگان منطقه ای آنها به نوعی تلاش می کردند که با دخالت در جنگ، از آن بهره بردای کنند، به طوری که این دخالت اغلب به نفع طرف عراق بود. بنابر این در دی ماه سال ۶۰ با مسائل متعددی در حوزه های گوناگون جنگ ایران و عراق روبرو بودیم که این حوزه را می توان به سه بخش عمده نظامی، سیاسی و اقتصادی و چندین زیر مجموعه مهم تقسیم کرد. 

روزشمار جنگ ایران و عراق به شیاکوه رسید

ارتفاعات شیاکوه شامل چندین قله بزرگ است که در مناطق عملیاتی غرب کشور قرار دارد. این منطقه از نظر استراتژیک در دوران دفاع مقدس بسیار اهمیت داشت. چون اگر کسی بر ارتفاعات مسلط می‌شد، بر دشمن اشراف می یافت و می‌توانست تمام مواضع دشمن را سرکوب کند و زیر نظر داشته باشد. نبرد در شیاکوه با عنوان عملیات مطلع الفجر مهم‌ترین عملیات انجام‌شده در آن زمان بود که ۲۱ آذر سال ۶۰ صورت گرفت که ۹ روز قبل از روزشمار هفدهم است.

با انجام عملیات مطلع الفجر که به‌سختی و در سرمای طاقت‌فرسا در مناطق کوهستانی غرب انجام شد، رزمندگان توانستند شیاکوه و تمام ارتفاعات اطراف را تحت تصرف خود بگیرند. این منطقه تحت ۲۱ پاتک‌ شدید دشمن به نیروهای ارتش و سپاه و نیروهای بسیج و نیروهای محلی کرد قرار گرفت و عراقی‌ها توانستند با داشتن تجهیزات و ادوات بالا و حجم آتش سنگین، این ارتفاعات را بازپس بگیرند.

عملیات برون‌مرزی موفق به نام عملیات محمد رسول‌الله (ص) از دیگر عملیات‌های انجام شده در این دوره بود که در طویله عراق انجام گرفت. نیروهای چریکی اعم از سپاه، ژاندارمری و نیروهای کرد با همکاری یکدیگر طی این عملیات توانستند شهر طویله عراق را تصرف کنند. شهر طویله تقریباً یک شهر نظامی بود و مردم در آنجا ساکن نبودند و به همین علت دشمن در آنجا تلفات زیادی را متحمل شد. تقریباً دو روز این شهر در دست نیروهای ایرانی بود و ضربه سختی به دشمن زدند. همچنین در این دوره عملیات خاتم‌النبیین در جنوب و در منطقه شمال خوزستان انجام شد که به عملیات دهلیز نیز معروف است. در واقع این عملیات به‌ منظور زمینه‌سازی برای عملیات فتح‌المبین انجام شد.

مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به خوانندگان این کتاب توصیه کرد برای آگاهی بیشتر از سیر و شیوه تحقیق و تدوین مجموعه روزشمار به مطالعه مقدمه کتاب اول (پیدایش نظام جدید) و ضمیمه کتاب دهم (هجوم سراسری) بپردازند.

کتاب نبرد در شیاکوه در ۸۰۸ صفحه و در ۵۰۰ نسخه از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به قیمت ۱۱۰ هزار تومان منتشر شده است.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha