سعودی ها نتوانستند جورج قرداحی را بخرند
محمود الهاشمی رئیس مرکز بررسی های راهبردی الاتحاد عراق

بغداد-ایرنا- رئیس مرکز بررسی های راهبردی الاتحاد عراق، از دلایل خصومت های سعودی با جورج قرداحی وزیر لبنانی، تاثیر جنگ خونریزی دهنده یمن در داخل سعودی ها و دلایل حساسیت شدید ریاض به لبنانی ها می گوید و تاکید دارد که آنها نتوانستند قرداحی وزیر اطلاع رسانی لبنان را بخرند و به همین دلیل خشمگینند.

«محمود الهاشمی» رئیس مرکز بررسی های راهبردی الاتحاد عراق در گفت و گو با ایرنا به «خونریزی داخلی در بودجه سعودی ها» و زخم هایی اشاره می کند که باعث شده آنها حرف عادی و منطقی فردی مانند جورج قرداحی وزیر لبنانی را نتوانند تحمل کنند.

۱-چرا عربستان واکنش تندی به اظهارات جورج قرداحی وزیر لبنانی نشان داد؟

۲-به نظر می رسد سعودی ها از ارسال سوخت ایران و عراق به لبنان به شدت خشمگین هستند زیرا سعودی ها قصد داشتند با محاصره و تحریم لبنان بویژه در خصوص سوخت، این کشور را وادار کنند که به خواست های ریاض تن دهد. آیا واکنش سعودی ها به نوعی تلاش برای به هم زدن موازنه جدید سوختی ایران با جنجال سازی است ؟

۳-آیا می توان گفت یمن بیش از گذشته به پاشنه آشیل (نقطه ضعف) سعودی ها تبدیل شده است و آستانه حساسیت سعودی ها به همین دلیل بالا رفته است؟

۴-قرداحی به عنوان وزیری مسیحی پیش تر با مواضع نزدیک او به حزب الله و اندیشه شیعی معروف شده بود؛ آیا سعودی ها مترصد حمله به او بودند؟

اینها سوالاتی است که الهاشمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به آنها پاسخ می دهد.

الهاشمی می گوید: عربستان نگرانی شدیدی را در داخل خود دارد؛ البته این نگرانی در سایر کشورهای عضو شورای همکاری هم وجود دارد اما در سعودی ها شدیدتر است؛ زیرا هر روز که می گذرد فشارهای متعدد بر ریاض، تشدید و خونریزی بودجه ای سعودی ها در یمن بیشتر می شود و توان آنها فرسوده تر. این درد وقتی شدت می یابد که عربستان به خاطر می آورد که قرار بود در چند روز، پرونده یمن را ببندد اما در  باتلاق یمن گیر کرد.

الهاشمی تصریح می کند: یمن، فشار شدیدی را علیه سعودی ها در ابعاد امنیتی-نظامی، دیپلماتیک – سیاسی و اقتصادی وارد کرده است. یمن در حالی سعودی ها را تضعیف کرد که عربستان دومین کشور خریدار و وارد کننده تسلیحات در جهان است؛ بنابراین نگرانی عربستان از یمن فقط به خاطر انصارالله نیست بلکه دوستان ریاض در داخل یمن نیز با توانمندی انصار الله تضعیف شده و عقب رانده شده اند. عربستانی ها می دانند که اکنون دیگر در برابر یمن ضعیف شده با جنگ های «زمین سوخته» قرار ندارند، بلکه در برابر کشوری پیروز و مقاوم هستند که معادلات صحنه سیاسی و امنیتی سعودی ها را بر هم زده است.

استراتژیست عراقی می افزاید: درباره جورج قرداحی باید گفت او پیش از آنکه وزیر در کابینه لبنان شود به موضوع ضرورت پایان بخشی به جنگ یمن از سوی سعودی ها اشاره کرد، اما اینکه حالا این مساله مطرح شده و نیز تنش آفرینی ها با فراخواندن سفرا نشان دهنده به هم ریختگی اوضاع داخلی سعودی ها، سردرگمی و تحریک پذیری شدید آنها در عرصه سیاسی است.

بنا به اظهار الهاشمی، از سوی دیگر، «عربستان روی آزار دادن فرسایشی لبنان با هدف مطیع کردن آن حساب باز کرده است. عربستان اینطور فکر می کند که لبنان کشور کوچکی است که می تواند سلطه خود را بر آن تحمیل کند.»

رئیس مرکز بررسی های راهبردی الاتحاد عراق می گوید: در واقع، ریاض دو خط را در لبنان دنبال می کند؛ خط اول آزار دادن حزب الله است زیرا ریاض باور دارد که قدرت لبنان چه از حیث سیاسی و چه اقتصادی، در توانمندی حزب الله است.

کارشناس راهبردی عراقی ادامه می دهد: عربستان گمان داشت و چنین حساب کرده بود که رسیدن سوخت ایران به لبنان از طریق حزب الله باعث ایجاد تنفر در ملت لبنان علیه جمهوری اسلامی ایران خواهد شد. در واقع، ریاض انتظار داشت این کمک ایران، دخالت در امور داخلی لبنان تلقی و نهایتا منجر به جنگ داخلی و قومی در لبنان شود اما در عمل، رسیدن محموله های سوخت ایرانی به لبنان، طرح های سعودی-اسرائیلی-آمریکایی را به شکست کشاند. این نشان دهنده توان حزب الله لبنان و عمق راهبردی آن در چارچوب محور مقاومت و نیز صلابت و شجاعت موضع ایران است که با وجود همه تحریم های ضد لبنانی و ضد ایرانی، توانست این سوخت را به کرانه های مدیترانه برساند. موفقیت دیگر این طرح ایران، علمی بودن آن و توزیع سوخت بدون مانع در میان مردم لبنان به شکل فنی و مهندسی دقیق این اقدام بود.

به گفته الهاشمی، خط دوم سعودی ها در لبنان دور کردن متحدان ایران از محور مقاومت است.

محمود الهاشمی با این عبارات، صورت مساله سعودی ها در تنش اخیر با لبنان را توضیح می دهد: درست است که جورج قرداحی به عنوان یک مسیحی از حیث اندیشه سیاسی به حزب الله لبنان نزدیک است اما پیش از این در شبکه های ام بی سی (MBC) فعالیت می کرد و این قرابت به حزب الله و رویگردانی از محور سازشکاری، مساله اصلی در هجمه سعودی علیه قرداحی است. باید پرسید آیا عربستان نمی دانست که جورج قرداحی یک مسیحی است؟ آیا خبر نداشتند که قرداحی محب اهل بیت است و قبلا قصیده ای در مدح امام علی (ع) سروده است؟ همه اینها را سعودی ها می دانند اما آنچه آنها را سخت آزرد این بود که می خواستند قرداحی برای آنها حتی در یکی از موسسه های خبری-مطبوعاتی سعودی کار کند اما نتوانستند او را بخرند. به او پیشنهادهای متعددی دادند اما نهایتا دیدند که این مرد، کلمه حق را ترجیح داد.

الهاشمی می افزاید: کلمه حقی که قرداحی درباره جنگ یمن و تجاوز سعودی ها گفت را پیش از این خیلی ها گفته بودند که بارزترین آنها نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن بود و بیانیه سازمان ملل نیز تصریح کرده بود که جنگ یمن بیهوده و تخریبگر است لیکن مساله اصلی اینجاست که سعودی ها تلاش کردند دولت لبنان تشکیل نشود و در برابر اسرائیل ضعیف بماند اما افراد شجاعی مثل جورج قرداحی اجازه ندادند عربستان به خواسته های خود برسد.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha