سیدمُجتبی موسوی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا، میزان بارشهای سال آبی جاری تا امروز را ۱۸ میلی متر اعلام کرد و افزود: این در حالیست که در دوره بلندمدت ۷۹ میلی متر بارندگی ثبت شده است.
وی اضافه کرد: این آمار و ارقام و مقایسه آنها با یکدیگر نشان میدهد که وضعیت کم بارشی، خشکسالی و بحرانی در استان بویژه در سرشاخههای زایندهرود و بدنبال آن در ذخیره سد زاینده رود جدی است.
مدیر سد زایندهرود شرکت آب منطقهای اصفهان، میزان ذخیره سد را ۱۷۶ میلیون مترمکعب برآورد کرد و گفت: در حال حاضر یک میلیارد و ۲۲۴ میلیون مترمکعب از گنجایش کلی سد خالیست و تنها ۱۲ درصد آن آب دارد.
موسوی با اشاره به اثر کم بارشهای روزهای گذشته بر مقدار ذخیره سد تصریح کرد: ورودی به این مخزن ۹.۶ و خروجی از آن ۱۳.۳ مترمکعب بر ثانیه است.
وی تاکید کرد: مصرف بهینه آب در بخشهای مختلف باید ادامهدار باشد زیرا بارندگیهای مقطعی جبران کننده خشکسالیهای بلندمدت و شدید نخواهد بود.
به گزارش ایرنا، زایندهرود که به طول افزون بر ۴۰۰ کیلومتر بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران به شمار میرود در عین حال که در سالهای گذشته به دفعات خشکانده شده، از مهر سال قبل تاکنون نیز جاری نبوده است.
این رودخانه از کوههای زاگرس مرکزی بویژه زردکوه سرچشمه میگیرد و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود و در نهایت به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان میریزد.
این رودخانه که علاوه بر جاذبه تفریحی و فرهنگی، همواره نقشی مؤثر در پایداری محیط زیست، تامین آب آشامیدنی، رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه مرکزی و هستی تالاب گاوخونی داشته، در دهههای اخیر بدلیل برداشتهای غیرقانونی، انتقال آب از این حوضه به دیگر حوضهها و استانها، تراکم جمعیت و تا حدودی کاهش نسبی بارندگیها، به یک رودخانه با جریان دورهای تبدیل و در پایین دست در فصول گرم بویژه تابستان با خشکی مواجه شده و همین امر معضلات فراوانی مانند فرونشست زمین، انتشار ریزگردها، خطر نابودی تالاب بین المللی گاوخونی و گونههای جانوری و خشکی درختان را رقم زده است.
سد زایندهرود بعنوان یکی از اصلیترین سدهای مرکز کشور و تامین کننده آب آشامیدنی، محیط زیست، کشاورزی و صنعت در منطقه مرکزی ایران، در سال ۱۳۴۹ با ظرفیت ۱.۴ میلیارد متر مکعب بهرهبرداری شد، این سد قوسی شکل در ۱۱۰ کیلومتری غرب اصفهان در شهرستان چادگان قرار دارد.
نظر شما