آنچه از جنگ جهانی اول نمی‌دانیم در«تاریخ مخفی علل پنهان جنگ جهانی اول»

تهران- ایرنا- کتاب «تاریخ مخفی علل پنهان جنگ جهانی اول» مدعی است که در وقوع این «جنگ بزرگ» باروت و جرقه در کار نبود بلکه اجتماعی نهان‌کار از اشراف و بانکداران بریتانیا، توسط شبکه‌ای از انجمن‌های سری و دولتمردان وابسته، دهه‌ها برای برافروختن آتش جنگ کوشید.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، جنگ جهانی اول که با نام‌های جنگ بزرگ و جنگی برای پایان همهٔ جنگ‌ها نیز شناخته می‌شود، جنگی جهانی بود که از ۲۸ ژوئیهٔ ۱۹۱۴ تا ۱۱ نوامبر ۱۹۱۸ میلادی رخ داد و در پی آن سربازان بسیاری برای جنگ تجهیز و مناطق بسیاری از جهان درگیر جنگ شدند. تلفات جنگ جهانی اول تا آن زمان در تاریخ جنگ‌های جهان بی‌سابقه بود. در این جنگ برای نخستین‌بار از سلاح‌های شیمیایی استفاده و به گونه‌ای انبوه مناطق غیرنظامی بمباران هوایی شد.

از تاریخ و تاریخ جنگ اول جهانی بسیار خوانده ایم اما کتاب تاریخ مخفی علل پنهان جنگ جهانی اول که به تازگی از سوی انتشارات دهکده هوسم در اختیار علاقمندان به کتاب و به ویژه تاریخ اجتماعی قرار گرفته مدعی روایتی تازه از این جنگ بزرگ است.

آنچه از جنگ جهانی اول نمی‌دانیم در«تاریخ مخفی علل پنهان جنگ جهانی اول»

تاریخ مخفی علل پنهان جنگ جهانی اول مدعی است که در وقوع این جنگ بزرگ باروت و جرقه در کار نبود بلکه اجتماعی نهانکار از اشراف و بانکداران بریتانیا، توسط شبکه ای از انجمن های سری و دولتمردان وابسته، دهه ها برای برافروختن آتش جنگ کوشید و با دستکاری در اسناد و مضبوطات رسمی و نیز با بهره گیری از نفوذ دانشگاهی و رسانه ای ژرف‌اش روایت رسمی تاریخ را طوری شکل داد که آلمان مقصر بنماید.

البته مترجم تاکید می کند که هدف از ترجمه این اثر نه تاکید بر گناهکاری یک کشور اروپایی و بیگناهی کشوری دیگر که تشریح رویه های سیاسی در انگلستان در آغاز قرن بیستم است و نکته ای کلی تر را درباره سیاست دولت های امپریالیست مدرن به تصویر می کشد.

این کتاب نشان می دهد که قدرت چگونه با استفاده از انجمن های سری حکومت و ارتش و رسانه ها را راه می برد تا شریرانه ترین خواست های اشراف به بهای ویرانی بی سابقه و خون ریزی آخرالزمانی برآورده شود و انتظار دارد روایت چنین ماجرایی بر درک ما(خوانندگان) از رویدادهای تاریخی دیگر اثر گذارد.

در بخشی از این کتاب با عنوان «فصل سیزدهم»، افسانه های مراکش؛ فاس و اگادیر آمده است:

در تابستان سوزان ۱۹۱۱، در اوج تنش میان حکومت اسکویت و مجلس اعیان، نخبگان پنهان با مهندسی دومین بحران مراکش به عمد اروپا را به آستانه جنگ کشاندند. بازگشت تئوفیل دلکسه به کابینۀ فرانسه، مانند انتقال راهبردی الکساندر ایزولسکی از سن پترزبورگ به پاریس، نشان می‌داد دوران تازه ای نفوذشان در سیاست این کشور آغاز شده است.

ظرف چند هفته، با جستن بهانه ای برای اعزام نیروی نظامی بزرگ به مراکش، فرانسه در این سرزمین تهاجمش را از سر گرفت. هنگامی که این نیرو به ارتشی اشغالگر بدل شد آلمان اعتراض کرد. چنان بود که گفتی به ۱۹۰۵ بازگشته اند (ص.۳۳۳).

تاریخ مخفی علل پنهان جنگ جهانی اول پس از پیشگفتار و مقدمه، در بیست و هفت فصل به تشریح وقایع، حوادث و پشت پرده های جنگ بزرگ می پردازد و پس از نتیجه گیری با نمایش تصاویر به همراه دو ضمیمۀ متاخر، تصویر و تصوری از این رویداد بزرگ را نشان می دهد.

تاریخ مخفی علل پنهان جنگ جهانی اول نوشتۀ جری دوکرتی و جیم مک‌گرگور با ترجمۀ مصطفی آقایی به تازگی از سوی انتشارات دهکده هوسم در شمارگان ۵۰۰ نسخه و ۸۰۱ صفحه منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha