انتشار مقاله دستیابی ایران به فناوری واکسن کرونا در نشریه بین‌المللی

تهران- ایرنا- پژوهشگران ایرانی در کنار سایر دستاوردهای دوران کرونا، موفق به انتشار مقاله دستیابی به فناوری واکسن بر پایه mRNA در یک نشریه تخصصی بین المللی شدند.

به گزارش روز یکشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به دنبال پاندمی کرونا و نیاز مبرم کشور به واکسیناسیون عمومی علیه ویروس کووید۱۹ و در زمانی که هنوز فاز مطالعات بالینی هیچ کدام از واکسن های حال حاضر جهان به اتمام نرسیده و امکان واردات واکسن های آینده مشخص نبود، مطالعه روی واکسن mRNA  با پلتفرم مشابه با واکسن های در حال توسعه شرکت های سازنده واکسن، در دستور کار تیم پژوهشی به مدیریت و هدایت مسعود سلیمانی قرار گرفت.

به دنبال آغاز مطالعات از اردیبهشت سال ۱۳۹۹، در اواسط تابستان، فناوری سنتز  mRNA مربوطه، منطبق با استانداردهای تعیین شده در مطالعات پیشین، تکمیل و کارایی مولکول حاصله در ایجاد پاسخ ایمنی در موش مورد تایید قرار گرفت.

به صورت موازی، طراحی و ساخت نانوذرات لپیدی به عنوان حامل مولکول های mRNA انجام گرفت، عدم سمیت، کارایی بالا در محصورسازی و تحویل mRNA به سلول های هدف، ارزیابی و تایید شد.

با نهایی شدن سازه به دست آمده، فاز مطالعات حیوانی روی موش و میمون رزوس با تکیه بر امکان سنجی و اثبات مفاهیم (Proof of Concept)  آغاز و باوجود تمامی کمبودها، دشواری در واردات مواد اولیه و غیره در اواسط اسفندماه ۱۳۹۹ تکمیل شد.

مقاله حاصل از این تلاش به عنوان اولین مقاله بین المللی ایران در زمینه طراحی و تولید واکسن علیه کووید۱۹ و همچنین اولین گزارش موفقیت آمیز از دستیابی کشور به فناوری واکسن های بر پایه mRNA، در نشریه تخصصی Vaccines (Q۱ on Drug Discovery)  پذیرفته و ۱۹ شهریور ماه سال جاری منتشر شد.

اگرچه به دلیل تحریم، راه اندازی خط تولید محصول و تکمیل فاز پیش بالینی با وقفه مواجه شد، اما دست‌یابی پژوهشگران ایرانی به فناوری واکسن های مبتنی بر mRNA، افق روشنی را برای طراحی و عرضه نسل نوینی از داروها به منظور پیشگیری و درمان طیف وسیعی از بیماری ها شامل سرطان، اختلالات خودایمنی، ایدز و سایر عفونت های ویروسی، ترسیم می کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha