اولویت های اساسی دادستانی تهران برای تحقق اجرای عدالت

تهران _ایرنا_ ضرورت استفاده از نهادهای ارفاقی برای بازاجتماعی شدن متهمان و کاهش جمعیت کیفری، تاکید برشنیدن صحبت های ارباب رجوع،جلوگیری ازصدور قرارهای بازداشت موقت، بازدید ماهیانه از زندان ها از مهمترین موضوعات مطرح شده درمراسم تکریم و معارفه سرپرست دادسرای ناحیه ۶ توسط معاون اول دادستان تهران بود.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از دادسرای عمومی و انقلاب تهران، دکتر احمد رحمانیان در این جلسه با اشاره به کسر موجودی سه هزار فقره پرونده از پرونده های مسن این دادسرا طی چند مدت اخیر به برخی از اقدامات مهم دادسرای ناحیه ۶ اشاره کرد و گفت: در حوزه ابلاغات الکترونیکی نیز اقدامات خوبی انجام شده اما آسیب هایی هم در بخش های مختلف وجود دارد که نیازمند اصلاح است و در جلسات مختلف پیرامون این آسیب ها و رفع آن موضوعاتی گوشزد شده و از سرپرست جدید انتظار می رود پیگیری کند.

وی به چند موضوع مهم که یکی از آنها اطاله دادرسی بود اشاره کرد و افزود: اطاله دادرسی یک مشکل اساسی است که همواره وجود داشته و دارد و یکی از نقدهای وارده به دستگاه قضایی به همین موضوع مرتبط است.

معاون اول دادستان تهران بیان کرد: برخی از دلایل اطاله دادرسی به تشریفات و موازینی که قانون گذار برای تحقیق و … پیش بینی کرده مربوط می شود که نمی شود با آن کاری کرد اما بخش عمده ای از اطاله دادرسی ها به نوع عملکرد و رسیدگی در قضاوت بر می گردد که چقدر پرونده را با جدیت پیگیری می کنیم تا از اطاله دادرسی جلوگیری و پرونده منتهی به تصمیم گیری شود.

وی با تاکید بر ضرورت تعیین تکلیف پرونده های مسن و قدیمی گفت: به طور حتم در پرونده هایی که دچار اطاله شده باشند نمی توان عدالت را به مفهوم واقعی اجرا کرد و اثرات آن از بین می رود ، از طرف دیگر ممکن است مفسده هایی مانند کارچاق کنی و دلالی به وجود آید از این رو در بحث پرونده هایی که بیشتر از یک سال از زمان طرح آنها می گذرد ضرورت دارد بازپرسان و قضات در خارج از وقت اداری این پرونده ها را پیگیری و تعیین تکلیف کنند زیرا در وقت اداری کار زیاد است و امکان رسیدگی به این پرونده ها وجود ندارد.

معاون اول دادستان تهران یکی دیگر از موضوعات موثر در اطاله دادرسی را پاسخگویی به استعلامات توسط برخی از دستگاه عنوان کرد و ادامه داد: در برخی از پرونده ها باید منتظر پاسخ استعلام بود و مشاهده می شود که با تاخیر زیاد پاسخ داده می شود.

رحمانیان به یکی از راه های موثر برای تسریع در پاسخگویی به استعلامات اشاره کرد و گفت: در این راستا ضروری است از اقدامات ضمانت اجرای قضایی که قانون گذار بیش بینی کرده و در اختیار داریم استفاده کرد تا ادارات به موقع جواب استعلام را بدهند و از اطاله دادرسی جلوگیری شود.

وی خواستار حساسیت قضات در رابطه با اطاله دادرسی شد و تاکید کرد: اگر بازپرسان و قضات به این موضوع حساس باشند به طور حتم روند اجرای عدالت تسریع می شود و مردم در کوتاهترین زمان ممکن به حق خود می رسند و بزرگترین دستاورد این اقدام افزایش اعتماد مردم به قوه فضاییه خواهد بود.

 رحمانیان از ارسال ناقص برخی پرونده ها به دادگاه به عنوان یکی دیگر از دلایل اطاله دادرسی یاد کرد و گفت: پرونده ها باید کامل و بدون نقص به دادگاه ارسال شود البته قضات در دادگاه تا جای امکان خودشان رفع نقص کنند و اگر امکان رفع نواقص نبود پرونده را به دادسرا اعاده کنند تا از این طریق از طولانی شدن روند رسیدگی ها جلوگیری شود.

معاون اول دادستان تهران با اشاره به اینکه مردم دستگاه قضایی را به صورت واحد می شناسند و توقع دارند حکم عادلانه در کوتاهترین زمان ممکن صادر شود، ادامه داد: اگر منصبی داریم به فضل خداوند و اعتماد مردم بوده است، باید قدر بدانیم و پاسخگوی مردم باشیم، باید در برخورد با مردم سعه صدر داشت نه اینکه اگر کسی دو بار به ما مراجعه کرد کاسه صبرمان لبریز شود و به صحبت های آن مراجعه کننده توجه نکنیم بلکه ضروری است در طول روز ساعتی را برای شنیدن صحبت های ارباب رجوع اختصاص داد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت توجه به موضوع حقوق شهروندی تاکید کرد و گفت: مسئله بسیار مهم دیگر حقوق شهروندی است و عمده مسایل حقوق شهروندی و دستورات قضایی و نظارت ها بر عهده دادسراست هرچند که برخی از بخش های قضایی در نوع خود مسولیتی دارند اما عمده آنها بر عهده ماست از این رو باید به این موضوع به عنوان یک مسئله اساسی توجه کرد.

معاون اول دادستان تهران با اشاره به اینکه برخی از موضوعات مربوط به نقص حقوق شهروندی، بیان کرد: ضابطین و دستگاه قضایی تکمیل کننده هم هستند اما باید هرکدام در چارچوب قوانین عمل کنند و اگر موردی از نقض حقوق شهروندی مشاهده شد برخورد لازم صورت گیرد.

وی گفت: در این راستا باید برای صدور دستوراتی مانند احضار، بازداشت ، جلب و ممنوع الخروجی و … توجه ویژه ای داشت و اگر ادله ای وجود ندارد نباید حقوق مردم را تضییع کرد، باید شان اشخاص را در نظر گرفت.

معاون اول دادستان تهران در ادامه سخنان خود بر ضرورت سرکشی قضات از دفاتر شعب تاکید کرد و افزود: بحث دفاتر شعب موضوع بسیار مهمی است و همکاران نباید از دفتر غافل شوند از این رو باید روزانه هم روی برخورد شعبه و هم عملکرد شعبه نظارت کرد.

رحمانیان همچنین بر ضروت بروزرسانی پرونده های موجود در شعب با سیستم شد و با اشاره به اینکه در کنار دستورات قضایی اقدامات پیشگیرانه نیز مورد توجه باشد، اظهار کرد: موضوع پیشگیری از وقوع جرم مسئله مهم و اساسی است و نباید گذاشت به طور مداوم پرونده تشکیل شود بلکه می توان با اقدامات پیشگیرانه از تشکیل پرونده ها جلوگیری کرد و با مطالبه گری از دستگاه های مرتبط در این حوزه گام برداشت.

وی همچنین خواستار توجه ویژه به دستورات نظارت قضایی و مجازات های تکمیلی شد و تاکید کرد: تاکنون آنگونه که باید از ظرفیت نهادهای ارفاقی استفاده نشده و نتیجه آن آمار بالای زندانیان است از این رو باید با استفاده از این ظرفیت ها، بازداشت ها را به حداقل رساند مگر در مواردی که ضرورت دارد.

وی یکی دیگر از موضوعات مهم را سرکشی از زندان ها عنوان کرد و گفت: موضوع سرکشی از زندان بسیار مهم است و قضات باید ماهی یکبار از زندان ها بازدید کنند و پس از شنیدن صحبت های زندانیان برای رفع مشکلاتشان اقدام کنند البته نباید بازدید ها فقط در حد سرکشی باشد بلکه با هدف استفاده از نهادهای ارفاقی برای اصلاح و بازاجتماعی شدن و کاهش جمعیت کیفری باشد.

معاون اول دادستان تهران همچنین بر برخورد قاطع با مخلان نظم و امنیت تاکید کرد و خواستار تعیین تکلیف پرونده های کثیرالشاکی شد و خطاب به قضات گفت: برای رسیدگی به این پرونده ها حتما طرح و برنامه داشته باشید.

بیضی زاده سرپرست سابق دادسرای ناحیه شش تهران نیز به گوشه ای از اقدامات انجام شده طی این مدت در این دادسرا اشاره کرد و گفت: تلاش برای تعیین تکلیف پرونده های مسن و کسر موجودی سه هزار پرونده، تاسیس شعبه شورای حل اختلاف برای کنترل ورودی پرونده ها و مختومه شدن ٤٥ تا ٥٠ درصد پرونده ها در این شعبه ها، نظارت مستمر بر ضابطین و توجه ویژه به سیاست های ابلاغی از مهمترین اقدامات انجام شده طی این مدت است.

در ادامه اصغر مهرنیا سرپرست جدید دادسرای ناحیه ۶ تهران با اشاره به اینکه با همدلی می توان به اهداف خود رسید به برنامه عملیاتی ١٤٠٠ دادستانی تهران اشاره کرد و گفت: در این برنامه ١٣٠ وظیفه دادستانی به خوبی تبیین شده و سعی می کنیم که إیتم های مورد نظر دادستان را تحقق بخشیم.

در این مراسم اصغر مهرنیا به عنوان سرپرست دادسرای ناحیه ۶ تهران معرفی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha