۱۸ آبان ۱۴۰۰، ۱۰:۱۰
کد خبرنگار: 815
کد خبر: 84533218
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تعامل دو رقیب جهانی؛ مسکو - واشنگتن بدنبال مدیریت روابط پُر نوسان

نیویورک – ایرنا – سفر اخیر "ویلیام جی برنز" رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به روسیه، چهارمین سفر مقام ارشد آمریکایی به مسکو از ماه ژوئیه تاکنون بود که در میان تلاش دو قدرت غرب و شرق برای رسیدن به ثبات در روابط شکننده فیما بین انجام شد.

برنز یک دیپلمات کارکشته آمریکایی است که سال‌های زیادی، ابتدا در آغاز دهه ۹۰ بعنوان دیپلمات و سپس در سمت سفیر آمریکا طی سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ در مسکو فعالیت داشته و از ماه مارس به ریاست سازمان سیا رسیده است.

تحلیلگران مسایل بین المللی سفر دو روزه برنز به مسکو را آخرین نمونه تعامل بین دو رقیب جهانی می دانند و می گویند بعید است که موضوع مذاکرات او با مقامات بلندپایه امنیتی و اطلاعاتی روسیه تنها به موضوع مبارزه با تروریسم منتهی شده باشد چرا که دیپلمات های آمریکایی‌ معمولا در مذاکرات دیپلماتیک خود، مجموعه‌ای از مسائل را مطرح و مورد بحث قرار می‌دهند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، در ماه ژوئن برای اولین بار با یکدیگر دیدار و توافق کردند که کانال های ارتباطی را باز نگه دارند.

تعامل دو رقیب جهانی؛ مسکو - واشنگتن بدنبال مدیریت روابط پُر نوسان

روابط روسیه با آمریکا پس از جنگ سرد در پایین ترین سطح خود قرار دارد و به دلیل مسائلی از جمله اتهام دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، الحاق کریمه به روسیه و ادامه درگیری در شرق اوکراین، حملات سایبری ادعا شده از سوی هکرهای روسی و مسمومیت منتقد کرملین، الکسی ناوالنی، متشنج است؛ موضوعاتی که روسیه آنها را تکذیب و از خود دفاع می کند.

 رئیس‌جمهوری آمریکا می گوید  به رغم تنش‌ها ، دولتش به دنبال همکاری با مسکو در موضوعات خاص از جمله کاهش تسلیحات استراتژیک، مذاکرات هسته‌ای ایران، و مقابله با باج‌افزار و سایر حملات سایبری است.

دیپلمات‌های روسیه و ایالات متحده پس از دیدار بایدن و پوتین در ژنو مذاکراتی پشت درهای بسته درباره کنترل تسلیحات داشته اند و ویکتوریا نولاند معاون وزیر امور خارجه در امور سیاسی ماه گذشته پیش از سفر برنز برای گفت وگو در مسکو بود.
رئیس سازمان سیا در سفر دو روزه خود به مسکو با نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه در مسکو درباره روابط مسکو – واشنگتن دیدار و گفت و گو کرد؛ دیداری که نخستین دیدار از زمان تصدی مقام ریاست سیا محسوب می شود.

کارن دونفرید، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا، در دیدار با نیکلای پاتروشف، مشاور پوتین، همراه برنز بود.

برنز همچنین با سرگئی نارشکین رئیس سازمان اطلاعات خارجی روسیه دیدار کرد که به گزارش دفتر مطبوعاتی سازمان اطلاعات خارجی روسیه (اس. و.ار) در این دیدار، مسائل مربوط به همکاری های بین اس. و.ار و سیا  در مبارزه با تروریسم بین المللی در کانون توجه دو طرف قرار داشت.

سفارت آمریکا در مسکو در بیانیه ای اعلام کرد که برنز به درخواست جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به روسیه سفر کرده است.

تعامل دو رقیب جهانی؛ مسکو - واشنگتن بدنبال مدیریت روابط پُر نوسان

سخنگوی سفارت آمریکا درباره سفر هیات آمریکایی گفته بود که  آنها برای گفت وگو در مورد طیف وسیعی از مسائل در روابط دوجانبه با اعضای دولت روسیه دیدار می کنند.

مقامات هر دو طرف می گویند که مذاکرات تاکنون هیچ دستاوردی نداشته و هدف اصلی آن تثبیت روابط بین دو رقیب مسلح به سلاح هسته ای است که به طور فزاینده ای در فضای سایبری و ژئوپلیتیک با یکدیگر رقابت می کنند.
شبکه تلویزیونی سی ان ان آمریکا درباره این سفر نوشته است که بایدن رئیس سیا را برای هشدار دادن به کرملین در مورد فعالیت نظامی در نزدیکی مرز با اوکراین به مسکو فرستاد.

سی ان ان به نقل از منابع خبری خود نوشت که برنز به این دلیل به مسکو سفر کرد تا هشدار دهد که واشنگتن از نزدیک شاهد استقرار نیروها در نزدیکی مرز اوکراین است و در تلاش است تا مشخص کند که انگیزه اقدام‌های روسیه چیست.

سفر برنز به روسیه، جایی که او با مقام‌های ارشد امنیتی کرملین که مستقیما در فعالیت های نظامی دخیل بودند، گفت و گو کرد، در حالی انجام شد که آمریکا به طور فزاینده ای از جابجایی نیروها و تجهیزات روسیه در نزدیکی مرز شمالی اوکراین نگران شده است.

براساس این گزارش، دولت بایدن در روزهای اخیر تلاش های خود را برای کاهش تنش‌های فزاینده بین مسکو و کی یف افزایش داده است.

 یک منبع خبری به سی ان ان گفته است که برنز با ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین تلفنی گفت وگو کرده  تا تنش‌ها را کاهش دهد.

همچنین یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا  برای حمایت از این تلاش‌ها به کی یف سفر کرده است.

آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در ایالات متحده این نشست را "ثمربخش" توصیف کرده و با اشاره به دو  موضوع کنترل آب و هوا و کنترل تسلیحات گفته است : در طول سال گذشته، تحولات کوچک، اما هنوز مثبتی در روابط دوجانبه رخ داده است.

روزنامه نیویورک تایمز می گوید  این گفت و گوها شامل یک مذاکره جدی در مورد کنترل تسلیحات و امنیت سایبری بوده است. به عنوان مثال، آمریکا نام و سایر جزئیات چند هکر را که به طور فعال از روسیه به آمریکا حمله سایبری انجام می دهند، فاش کرد و در انتظار اقدام از سوی مقامات روسیه در این زمینه است.

دو طرف همچنین در مورد سایر موضوعات مورد علاقه دوجانبه از جمله کره شمالی، افغانستان و سیاست اقلیمی (آب و هوا) گفتگو  کرده اند.

مقامات آمریکایی همچنین گفته اند که مسکو در مذاکرات جاری هسته ای ایران نقش مفیدی داشته است. برنز یکی از دیپلمات‌هایی است که مذاکرات با تهران را آغاز کرد که در نهایت به توافق بین‌المللی هسته ای (برجام) در سال ۲۰۱۵ منجر شد.

تحلیلگران مسائل بین المللی می گویند دیدار برنز و تصمیم برای افشای فوری آن  نشان دهنده تلاش دو کشور به ارسال این پیام است که هر دو طرف برای مدیریت یک رابطه پر نوسان تلاش می کنند.

تعامل دو رقیب جهانی؛ مسکو - واشنگتن بدنبال مدیریت روابط پُر نوسان

رئیس جمهوری دموکرات آمریکا معتقد است که حتی در شرایطی که آمریکا و روسیه در صحنه جهانی رقابت می کنند،  باید بتوانند "در جایی که به نفع هردو باشد" با یکدیگر همکاری کنند.
با این حال، مواضع بایدن در مقابل روسیه انتقاداتی را به همراه   داشته است. منتقدان معتقدند بایدن  بیش از حد مایل به تعامل با کشوری است که منافع آمریکا را در سطح جهانی تضعیف می کند.

گفت و گوی بی سابقه رییس سیا با پوتین در مسکو 
سی ان ان در گزارشی اعلام کرد که ویلیام برنز هفته گذشته در طول سفر خود به مسکو با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه گفت و گو ی بی سابقه و غیر قابل انتظاری داشت.
سی ان ان در این خصوص نوشت برنز با پوتین دیدار کرد تا نگرانی های جدی ایالات متحده در مورد افزایش حضور نظامی روسیه در امتداد مرز اوکراین را منتقل کرده واهداف روسیه در این خصوص را درک کند.
سخنگوی پوتین نیز این گفت و گو را تایید کرد. دیمیتری پسکوف سخنگوی پوتین به سی ان ان گفت: بله، چنین گفت و گویی از طریق تلفن انجام شده است.
یک منبع به سی ان ان گفت که  واشنگتن  "نگرانی های جدی" در مورد تقویت نظامی روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین دارد. وی افزود: احمقانه است که ما احتمال تهاجم یا حمله ناگهانی را نادیده بگیریم.
پسکوف در پاسخ به سوالی درباره موضوعات مطرح شده در این گفتگوی تلفنی گفت: روابط دوجانبه، وضعیت بحران در روابط دیپلماتیک و تبادل نظر درباره درگیری‌های منطقه‌ای از جمله مسایل مورد گفت و گو بود. البته به مسائل امنیت سایبری نیز اشاره شد.
سی ان ان افزود: جو بایدن رئیس جمهور  آمریکا روز سه شنبه هفته گذشته  در تلاش برای جلوگیری از هر گونه تشدید تنش، برنز را به مسکو اعزام کرد. وی در روسیه با مقامات کرملین دیدار کرد تا با بیان اینکه آمریکا از نزدیک تحرکات نیروهای روسی را زیر نظر دارد، مانع از هرگونه برنامه ریزی برای حمله شود. 
برنز همچنین به نگرانی های آمریکا در مورد استفاده از صادرات گاز روسیه به عنوان اهرم فشار اشاره کرده است. پیش بینی می شود اوکراین و سایر کشورهای اروپایی  در فصل زمستان با بحران انرژی مواجه شوند.



 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha