شهرام خدایی روز چهارشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته کتاب، با اشاره به آغاز هفته کتاب از ۲۴ تا ۳۰ آبان ماه، اظهار کرد: کتاب خوانی و دانش افزایی میتواند بهترین روش و راهکار و چراغی برای زندگی افراد در جامعه باشد.
وی با این که در تمامی روستاها و شهرهای استان کتابخانه وجود دارد، افزود: کتاب به عنوان یار مهربان همواره از زمان مدرسه با ما بوده است و در طول سال با کتاب ملموس شدهایم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی آذربایجان شرقی با اشاره به اهمیت توجه همگانی به بحث کتاب و کتابخوانی، افزود: شعار سال ۱۴۰۰ برای هفته کتاب «جای خالی هر چیزی را با کتاب خوب پر کنیم» نام گذاری شده است، کتاب قدمت طولانی دارد به طوری که هنوز هم در یونان باستان اولین کتابخانه قدیمی پابرجاست و قدمت آن به صدها سال قبل از میلاد میرسد اما به طور قطع در ایران که در فرهنگ و تمدن قدمت دیرینه دارد کتابخانهای بزرگ وجود داشت ولی اسناد آن به دست ما نرسیده است.
خدایی با بیان اینکه مجموعه علمی ربع رشیدی در تبریز دارای کتابخانه غنی بوده است، افزود: همچنین کتابخانه خواجه نصیرالدین طوسی در شهر مراغه نیز جزو کتابخانه های بزرگ سالهای گذشته بود.
وی آذربایجان شرقی را در راه اندازی کتابخانهها پیشرو عنوان کرد و گفت: در حال حاضر نیز قدیمی ترین کتابخانه ی ایران در تبریز واقع است.
خدایی گفت: کتابخانه تربیت از سال ۱۳۰۰ در تبریز احداث شده و تاکنون نیز به فعالیت خود ادامه میدهد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی آذربایجان شرقی اظهار کرد: امیدواریم تعمیرات کتابخانه تربیت به زودی انجام شود و تا پایان سال ۱۴۰۰ همزمان با بازگشایی این کتابخانه جشن یکصدمین سال را در آن برگزار کنیم.
خدایی با بیان اینکه کتابخانه مرکزی شهری تبریز نیز قدمت دیرینه دارد و از سال ۱۳۰۵ توسط خیرین و فرهنگ دوستان تبریزی احداث شد، گفت: این کتابخانه از زمان تاسیس تاکنون فعالیت میکند و یکی از بزرگ ترین کتابخانه های ایران محسوب میشود.
وی افزود: به تازگی پروژه خیرسازی نیز به این ساختمان با زیر بنای ۱۴ هزار متر مربع اضافه شده است.
خدایی با بیان اینکه کتابخانهها نیز با شیوع کرونا یک و نیم سال تعطیلی را تجربه کردند، افزود: با توجه به ضرورت قطع زنجیره انسانی، در این مدت کتابخانه ها تعطیل شد ولی بازگشایی تمامی کتابخانههای استان از اوایل مهر آغاز شده است.
خدایی گفت: در دوره کرونا تلاش کردیم طرح تحویل کتاب در درب منزل را تجربه کنیم و چندین طرح نیز در این راستا از جمله طرح «الو کتاب» برای علاقمندان اجرا شد.
وی با تاکید بر اینکه رونق کتابخانهها با حضور مردم رخ میدهد، گفت: استفاده مردم از کتابها و مراجعه گروههای سنی مختلف به کتابخانهها این مکان ها را پر رونق میکند.
خدایی با بیان اینکه ما به کتابخانه به عنوان فضیلت ارزشمند نگاه میکنیم، افزود: اشخاصی که کتابخوانی میکنند به طور قطع جزو اشخاص ممتاز جامعه هستند.
وی با اشاره به برنامههای هفته کتاب از ۲۴ تا ۳۰ آبان، گفت: دیدار جمعی کتابداران با نماینده ولی فقیه در استان، برگزاری برنامه گرامیداشت روز ملی کتاب و کتابخوانی با حضور نمایندگانی از استان و حضور خیران در حوزهی کتاب در تالار وحدت تهران، برگزاری مراسم افتتاح کتابخانه پیامبر رحمت در شهرستان میانه، برگزاری برنامهای با عنوان رونمایی از کتاب جدید به نام کتاب کاغذپران با حضور میهمانان استانی و کشوری، برگزاری مراسم تجلیل و تکریم کتابداران استان، حضور همکاران کتابخانه جهت تجدید میثاق در گلزار شهدا، حضور کتابداران در نماز جمعه، برگزاری مراسم کوهپیمایی برای خانواده کتابداران، برگزاری جلسات انجمنهای کتاب در هر شهرستان، برگزاری برنامه نقد و بررسی کتاب، اجرای پویش سراسری اهدای کتاب با عنوان هر شهروند اهدای یک کتاب از جمله این برنامه هاست.
مدیرکل کتابخانههای عمومی آذربایجان شرقی با بیان اینکه عضو پذیری رایگان برای تمامی شهروندان آذربایجان شرقی به مناسبت هفته کتاب در تمامی کتابخانههای عمومی استان انجام خواهد شد، افزود: از ۲۴ آبان شهروندان میتوانند با ارسال پیامکی به شماره ۵۰۰۰۲۹۲۹ کد رهگیری را دریافت کنند و یا به طور حضوری یا از طریق سامانه اینترنتی در ۱۱۵ کتابخانهی عمومی استان به صورت رایگان عضو شوند.
وی با اشاره به برگزاری مسابقات فرهنگی و کتاب خوانی در سطح استان، اظهار کرد: جشنواره کتابخوانی رضوی به عنوان یکی از جشنواره های برتر کشوری است که این جشنواره از هفته کرامت آغاز شده است و تا پایان آذر ادامه خواهد داشت.
خدایی افزود: تاکنون ۴۰ هزار نفر از افراد در استان در بخشهای مختلف این جشنواره شرکت کردهاند.
وی گفت: با توجه به بازگشایی کتابخانههای عمومی لازم است برنامههای متنوعی در هفته کتابخوانی انجام شود، بر همین اساس توجه به بخش کتابخوانی کودکان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا تربیت و ترغیب کودکان برای کتابخوانی از همان دوره کودکی آغاز میشود.
خدایی با بیان این که امانت دهی کتاب در کتابخانههای تبریز در دوران کرونا کاهش یافته است، افزود: تعطیلی کتابخانههای عمومی در استان به دلیل شیوع کرونا باعث کاهش مراجعه شد در حالی که قبل از کرونا روزانه تنها در مجموعه کتابخانه مرکزی تبریز بیش از ۱۰۰۰ جلد کتاب به امانت گرفته میشد.
وی با اشاره به احداث دومین کتابخانه بزرگ استان در شهر جدید سهند، گفت: بزرگترین کتابخانه استان بعد از کتابخانه مرکزی تبریز، کتابخانهای با سه هزار متر مربع در شهر جدید سهند بوده که دومین کتابخانه بزرگ استان است
خدای اظهار امیدواری کرد این کتابخانه را در هفته کتاب تحویل بگیریم ولی افتتاح کامل آن را تا پایان سال ۱۴۰۰ بعد از تجهیز کامل انجام خواهیم داد.
وی با تاکید بر اینکه هدف ما افزایش تعداد کتابخانهها در سطح استان است، گفت: راضی نیستیم هیچ کتابخانهای تعطیل شود ولی در برخی موارد کتابخانهها با تعطیلی مواجه میشوند به عنوان مثال کتابخانه شهر مولان واقع در شهرستان کلیبر، به دلیل آسیب های جدی ساختمان وارد شده به کتابخانه در اثر زلزله های سال ۹۱ و رانش زمین تعطیل شده بود که خوشبختانه در حال حاضر ساختمان جدیدی برای انتقال این کتابخانه اختصاص یافته است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی آذربایجان شرقی افزود: با اشاره به خریداری کتابهای ترکی از نویسندگان بومی، گفت: در کنار کتابهای فارسی از نویسندگان شهر تبریز نیز کتاب ترکی خریداری میکنیم به طوری که در طول سال ۱۴۰۰، هشت عنوان کتاب ترکی از نویسندگان استان خریداری کرده ایم و در کتابخانهها توزیع میکنیم.
نظر شما