دور جدید سفر نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به غرب آسیا

نیویورک – ایرنا – رابرت (راب) مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران از امروز پنجشنبه ۱۱ نوامبر (۲۰ آبان) دور جدید سفر منطقه ای خود به غرب آسیا را با تداوم رایزنی های واشنگتن درباره تهران در آستانه از سرگیری مذاکرات برای لغو تحریم ها در وین آغاز می کند.

وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی اعلام کرد که راب مالی از ۱۱ تا ۲۰ نوامبر (۲۰ تا ۲۹ آبان )  به امارات متحده عربی، سرزمین های اشغالی، عربستان سعودی و بحرین سفر می کند  تا با شرکای خود رایزنی و در یک سری تعاملات منطقه ای شرکت کند.
وزارت خارجه آمریکا در ادامه اتهام پراکنی ها و هراس از نفوذ منطقه ای ایران مدعی شد این مقام آمریکایی در سفر خود رویکرد واشنگتن را در قبال طیف وسیعی از نگرانی ها درباره ایران از جمله رفتارهای بی ثبات کننده و هفتمین دور گفت و گوهای پیش رو برای بازگشت متقابل به پایبندی کامل به برجام را هماهنگ خواهد کرد.
این در حالی است که علی باقری معاون سیاسی وزیر خارجه ایران نیز به کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان سفر  کرده و تاکنون با مقامات بلند پایه دو کشور فرانسه و آلمان دیدار کرده است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران، این دیدارها را مشروح، صریح، جدی و سازنده ارزیابی کرده است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است: این روزها، باقری مشغول مذاکرات موفقیت آمیز در اروپا است.
وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه ایران در میز مذاکره در وین آماده ارائه یک توافق خوب است، خاطر نشان کرد: بازگشت تمام طرفین به تعهداتشان یک اصل پیشرو و مهم است.

دور بعدی مذاکرات وین درباره رفع تحریمها قرار است هشتم آذر (۲۹ نوامبر) برگزار شود. موضوع اصلی گفت‌وگوها «پیامدهای ناشی از خروج ایالات متحده آمریکا از برجام است که این پیامدها فقط منحصر به تحریم‌های غیرقانونی است که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.»
پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ برجام از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
پس از روی کار آمدن دولت دموکرات بایدن در ژانویه ۲۰۲۱،  دیپلمات‌های ارشد گروه ۱+۴ ایران و اتحادیه اروپا از فروردین تا خرداد ماه گذشته، شش دور در پایتخت اتریش گردهم آمدند تا درباره احیای مفاد برجام گفت‌وگو کنند.

این مذاکرات از تیرماه گذشته بدلیل تداوم بدعهدی های آمریکا درباره لغو تحریم ها و ندادن تضمین درباره نقض دوباره برجام، همزمان با تغییر دولت در ایران متوقف شد. دولت دموکرات بایدن که از منتقدان خروج دونالد ترامپ رئیس  جمهور سابق امریکا از برجام است،به رغم برگزاری شش دور مذاکرات وین، تاکنون اقدامی جدی برای بازگشت به تعهداتش انجام نداده اما همچنان می گوید به مسیر دیپلماسی با ایران معتقد است.
ایران بارها اعلام کرده است اگر سایر طرف‌های باقی‌مانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گام‌های مربوط به کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha