رامش حسینخانی روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: دسترسی به پنج مراقبت مهم برای بیماران دیابتی تعریفشده است که یکی از آنها خود مراقبتی و اندازهگیری میزان قند خون در منزل با دستگاه ﮔﻠﻮﮐﻮﻣﺘﺮ است تا مراقبت مطلوبی بر روی این بیماری صورت گیرد اما هزینههای تأمین نوارهای گلوکومتر افزایشیافته است و ممکن است برخی از بیماران نتوانند آن را تهیه کنند.
وی با تأکید بر اینکه تحت پوشش بیمه قرار گرفتن نوار آزمون قند خون دیابت ضروری است، اظهار داشت: اگر عدهای به این نوار بهاندازه کافی دسترسی نداشته باشند نمیتوانند میزان قند خون خود را بهطور مرتب اندازهگیری و کنترل کنند و همین امر به ایجاد عوارض و پیشرفت بیماری منجر خواهد شد که هزینههای آن بسیار سنگینتر از پوشش بیمه است.
این پزشک با اشاره به اینکه ضرورت بیمه شدن نوارهای آزمون قند خون دیابت بارها در کارگروه دیابت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد تأکید قرارگرفته و درباره آن مکاتبه شده است، گفت: این موضوع توسط وزارت بهداشت در حال پیگیری است و امیدواریم هرچه زودتر به نتیجه برسد.
حسینخانی یکی دیگر از مراقبتهای مهم برای بیماران دیابتی را داروهای خوراکی دانست و اضافه کرد: امروزه داروهای بسیار خوب و تأثیرگذاری وارد بازار شده است که حتی برخی از آنها جلوی عوارض این بیماری را میگیرد اما هنوز در کشورمان این داروها زیرپوشش بیمه نیستند و به دلیل هزینههای آنهمه بیماران نمیتوانند آنها را تأمین کنند.
وی سایر دسترسیهای مهم برای بیماران دیابتی را انسولین، آموزش و حمایتهای روانی و غذای سالم و فضای مناسب برای تحرک داشتن، برشمرد و گفت: امسال شعار روز جهانی دیابت که مصادف با ۲۳ آبان بود بر دسترسی به این مراقبتهای پنجگانِه برای همه بیماران دیابتی تأکید دارد.
این پزشک با اشاره به اینکه عدهای هنوز بهطور کامل و متناسب با نیاز خود به انسولین دسترسی ندارند، تصریح کرد: در سالهای اخیر به دلیل مشکلاتی مانند تحریمهای ظالمانه، انسولین بهطور مداوم و مرتب در اختیار بیماران نبود اما پس از راهاندازی سامانهای توسط وزارت بهداشت برای بیماران دیابتی بهمنظور تأمین انسولین به مقدار موردنیاز آنها، شرایط بهتر شده است هرچند هنوز مشکلاتی وجود دارد.
حسینخانی بابیان اینکه از هر ۲ بیمار دیابتی یکی از آنها به آموزش مناسب دسترسی ندارد، خاطرنشان کرد: آموزش برای این دسته از بیماران بهمنظور کنترل هرچه بهتر شرایط بیماری بسیار مهم است اما همه این افراد تحت پوشش ما نیستند هرچند تلاش میشود که برای مراجعهکنندگان به مراکز بهداشت، جلسههای آموزشی برگزار شود.
وی بابیان اینکه برای آموزش بهتر مردم درزمینهٔ دیابت نیاز به نیروهای پرستار جامعه نگر داریم، ادامه داد: در زمان حاضر با کمبود این نیروی انسانی مواجهیم درحالیکه حضور آنها در مراکز بهداشت برای آموزش مردم در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماریهای غیر واگیر ازجمله دیابت ضروری است.
وی همچنین با تأکید بر اینکه ۵۰ درصد از موارد دیابت نوع ۲ با سبک زندگی و غذای سالم و تحرک قابلپیشگیری است، افزود: مردم باید در برنامه غذایی خود میوه، سبزی و ماهی را بگنجانند.
مسوول برنامه پیشگیری و کنترل دیابت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، یکی از عوامل مهم در ابتلا به دیابت را اضافهوزن و چاقی دانست و گفت: این شاخص در افراد بالای ۱۸ سال استان به ۷۰ درصد رسیده که دلایل آن تغذیه ناسالم و کمتحرکی است.
وی تأکید کرد: اگر جلوی ابتلا به بیماری دیابت در بین افرادی که در مرحله پری (پیش) دیابت هستند با اتخاذ تدابیری مانند کاهش وزن گرفته شود تا حدی زیادی از گسترش این بیماری در سالهای آینده جلوگیری میشود زیرا اگر فرد مبتلابه پری دیابت مراقبتهای لازم را نداشته باشد ۲ تا پنج سال آینده به این بیماری مبتلا میشود.
حسینخانی اضافه کرد: شیوع دیابت در استان اصفهان ۱۱.۷ درصد و پری دیابت ۱۹ درصد است که رقم بالایی بهشمار میآید و اگر کنترل و مراقبت نشوند تا پنج سال آینده تعداد بیماران دیابتی بسیار افزایش خواهد یافت.
وی بابیان اینکه آخرین آمار رسمی مربوط به شیوع بیماران دیابتی مربوط به سال ۹۵ است، گفت: هنوز آمار و اطلاعات جدید به دست ما نرسیده اما بدون شک در پنج سال گذشته اتفاقهای خوبی درزمینهٔ بیماری دیابت نیفتاده است.
به گفته وی در دوران کرونا به دلیل کمتحرکتر شدن مردم، اضافهوزن و چاقی بیشتر شده که یکی از عوامل خطرساز در بروز دیابت است از طرفی ابتلا به کووید-۱۹ نیز در مبتلا شدن به دیابت نقش دارد.
دیابت یا بیماری قند (Diabetes Mellitus) یک اختلال سوخت و سازی (متابولیک) در بدن است و توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود یا بدن در برابر انسولین مقاوم میشود؛ ۴۶۰ میلیون نفر در دنیا به دیابت مبتلا هستند و سالانه چهار میلیون و ۲۰۰ هزار نفربر اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند.
سازمان بهداشت جهانی باهدف توجه بیشتر به پیشگیری از این بیماری، ۱۴ نوامبر مصادف با ۲۳ آبان را به "روز جهانی دیابت" نامگذاری کرد.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نزدیک به ۱۱ درصد افراد بالای ۲۵ سال در کشور به دیابت مبتلا هستند که معادل ۵.۵ میلیون نفر است و شیوع این بیماری روند افزایشی دارد.
میزان شیوع این بیماری در استان اصفهان نسبت به میانگین کشوری بالاتر و حدود ۱۲ درصد است.
نظر شما