شهربانو مظاهری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یکی از شاخص های مهم وزارت بهداشت برای ارزیابی وضعیت دیالیز در دانشگاه های علوم پزشکی کشور، نسبت تعداد بیماران مزمن نارسایی کلیوی به تخت های دیالیز است که با تلاش های صورت گرفته، اضافه شدن مراکز دیالیز جدید و افزایش تعداد تختهای بیمارستانی این شاخص در استان اصفهان ارتقا یافته است.
وی با تاکید بر اینکه اصفهان در این شاخص در زمان حاضر نسبت به شاخص کشوری (۴.۳) در شرایط مطلوبی بسر می برد، اظهار داشت: این شاخص پنج سال گذشته حدود ۵.۸ بود اما اکنون با راه اندازی چند مرکز دیالیز جدید در استان به ۴.۴ رسیده است.
مظاهری با اشاره به وجود بیش از ۵۰۰ تخت دیالیز در استان اصفهان، تصریح کرد: ارتقای شاخص نسبت بیمار به تخت دیالیز در استان در حالی اتفاق افتاد که در ما در سال های اخیر با افزایش تعداد بیماران مزمن نارسایی کلیوی مواجه بودیم اما تعداد تخت ها را نیز افزایش دادیم.
وی با بیان اینکه در شهرستان هایی مانند نجف آباد و لنجان بهدلیل کمبود فضا برای توسعه تخت های دیالیز با مشکلاتی مواجه هستیم، اضافه کرد: در این ۲ شهرستان تعداد تخت ها نسبت به بیماران کمتر است هرچند اقداماتی برای رفع آن از سوی خیران و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای راه اندازی بخش های دیالیز جدید در حال انجام است.
مظاهری با تاکید بر اینکه بیماران کلیوی به حمایت هایی در زمینه تامین دستگاه دیالیز و پیوند کلیه نیاز دارند، گفت: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با کمک خیران و با وجود محدودیت های مالی، بسیاری از تجهیزات دیالیز فرسوده را تعویض کرد اما همچنان به خرید دستگاه های جدید نیاز داریم.
وی با اشاره به اینکه تنها راه درمان قطعی بیماری مزمن کلیوی و دیالیزی، پیوند کلیه است، اضافه کرد: امیدواریم فرهنگ اهدای عضو از افراد مرگ مغزی در جامعه بیشتر ترویج شود.
رییس اداره بیماریهای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: در ۲ سال گذشته بهدلیل محدودیت ها و شرایط ناشی از همه گیری بیماری کووید-۱۹ میزان پیوند عضو از جمله کلیه کاهش یافت و مطلوب نبود بطوریکه در اصفهان ۲ مرکز مهم پیوند کلیه یعنی بیمارستان های الزهرا(س) و خورشید درگیر کرونا بودند.
مظاهری با بیان اینکه در بیماری مزمن نارسایی کلیوی شاهد اختلال عملکرد تدریجی، پیشرونده و غیرقابل برگشت کلیه ها هستیم بطوریکه عملکرد کلیه به تدریج کاهش می یابد و پس از مدتی به طور کامل از بین می رود، اظهار داشت: دیابت و فشار خون بالا ۲ عامل مهم و شایع در ابتلا به این بیماری است که پیشگیری از آنها اهمیت بسزایی دارد.
وی با بیان اینکه بیماری مزمن کلیوی در مراحل اولیه بدون علامت است اما با آزمایش های ساده می توان آن را تشخیص داد، مهمترین علائم این بیماری را دفع پروتئین از طریق ادرار ، سطح بالای کراتین خون و تشخیص در سونوگرافی دانست.
وی با اشاره به اینکه بیشتر بیماران مزمن کلیوی تحت درمان دیالیز قرار می گیرند، افزود: بیشتر خدمات مورد نیاز بیماران دیالیز مشمول بسته حمایتی ابلاغی وزارت بهداشت است.
مظاهری با بیان اینکه مراکز دیالیز و بیماران دیالیزی تحت تاثیر دوران کرونا قرار گرفتند، تصریح کرد: در ابتدای شیوع این ویروس تعدادی از بیماران به آن مبتلا شدند که برخی از آنها فوت کردند اما شاخص مرگ بیماران دیالیز در اصفهان نسبت به میانگین کشوری پایینتر بود.
وی با تاکید بر اینکه تزریق واکسن کرونا به بیماران دیالیزی با جدیت در ماه های اردیبهشت و خرداد امسال انجام شد، خاطرنشان کرد: تزریق دُز سوم واکسن کرونا به آنها نیز در دستور کار قرار دارد و در مراکز واکسیناسیون انجام می شود.
مظاهری با اشاره به اینکه روند فزاینده شیوع دیابت و فشار خون در جامعه به افزایش بیماری مزمن کلیوی منجر می شود اظهار امیدواری کرد که با تغییر سبک زندگی، کنترل وزن و تغذیه مناسب بتوان از بروز این بیماری ها پیشگیری کرد.
۲۳ تا ۳۰ آبان با عنوان "هفته حمایت از بیماران کلیوی" در کشور نام گذاری شده است.
نظر شما