به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا، خیز پنجم و مرگبار کرونا از ابتدای تیر ماه در کشور آغاز شد و وزارت بهداشت هشتم مهر ماه از عبور این خیز از کشور خبر داد، در این خیز در ۲۸ مرداد و هفتم مهر ماه به ترتیب شمار مرگ و میر در اثر کرونا از یکصد و ۱۲۰ هزار نفر عبور کرد.
همچنین رکورد مرگ و میر روزانه کرونا در این مدت چندین بار شکسته شد و روز دوم شهریور ماه با ۷۰۹ مورد مرگ روزانه به بالاترین شمار مرگ و میر از ابتدای شیوع کرونا (اسفند ۹۸) در کشور رسید.
به هر روی گرچه روند تلفات روزانه کرونا کاهشی است اما باید گفت، تا رسیدن به ۱۲ فروردین سال ۱۴۰۰ که رقم تلفات روزانه کرونا ۹۴ نفر بود در صورت رعایت پروتکل های بهداشتی و تزریق واکسیناسیون اندکی مانده است.
گرچه خیز ششم کرونا به رغم هشدارها تا کنون و در آبان ماه به وقوع نپیوسته اما به باور کارشناسان هر گونه عادی سازی و بی توجهی به پروتکل های بهداشتی می تواند طغیان مجدد این ویروس را رقم بزند، در کنار واکسیناسیون، رعایت پروتکل های بهداشتی ضروریست و بدون شک می توان در صورت بروز این خیز، سر به سلامت برد و مانع از تجربه مرگبار خیز پنجم کرونا شد.
تاکنون ۵۶ میلیون و ۳۸۳ هزار و ۱۷۹ نفر دُز اول، ۴۴ میلیون و ۵۱ هزار و ۷۴۳ نفر دُز دوم و ۷۰۵ هزار و ۱۹۶ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۰۱ میلیون و ۱۴۰ هزار و ۱۱۸ دُز رسید.
اما در کنار واکسیناسیون، راه مقابله با شدت یافتن این همهگیری، زدودن عادیانگاری و اتخاذ تمهیدات است تا موج ششم همچون موجهای پیشین قربانی نگیرد.
معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز اعلام کرد، میانگین استفاده از ماسک در اماکن عمومی استانهای کشور طی یک هفته گذشته، ۴۸.۳۶ درصد میانگین رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و سایر شیوه نامه های بهداشتی نیز ۴۷.۴۳ درصد بوده است.
نتیجه یک پژوهش جهانی نشان داده که استفاده از ماسک تنها اقدام منحصربفرد و موثر در بین اقدامات بهداشتی عمومی برای مقابله با کووید-۱۹ است که می تواند ابتلا به این بیماری را تا ۵۳ درصد کاهش دهد.
تحقیقات نظام مند تحلیلی از مداخلات غیر دارویی در مقابله با کرونا برای اولین بار نشان داده است استفاده از ماسک، حفظ فاصله اجتماعی و شستن دست ها همگی شیوه های موثری هستند اما ماسک بیشترین تاثیر را دارد.
واکسن ها ایمن و موثر هستند و نقش بسزایی در جلوگیری از مرگ و میر انسان ها در سراسر جهان داشته اند اما ایمنی آنها ۱۰۰ درصدی نیست و همه کشورها نیز همه جمعیت خود را واکسینه نکرده اند و هنوز به طور دقیق مشخص نیست که آیا تزریق واکسن ها می تواند با پیدایش سویه های ویروس کرونا از انتقال این ویروس جلوگیری کند یا نه، اما زدن ماسک می تواند جلوی انتقال این بیماری را به یکدیگر بگیرد و ضرورت تداوم استفاده از ماسک، شستن دست ها و حفظ فاصله اجتماعی در کنار برنامه واکسیناسیون الزامی است.
هنوز از موج ششم کرونا آسوده خاطر نیستم
بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز ۲۵ مهر ماه نیز گفت: هنوز بابت کرونا و موج ششم آسوده خاطر نیستیم و باید در حالت آمادهباش بمانیم و امیدوارم با انجام واکسیناسیون سراسری در ماههای آینده، در وضعیت بهتری قرار بگیریم.
وی با بیان اینکه همچنان موج ششم کرونا کشور را تهدید می کند، افزود: از آنجا که در کشورهای همجوار و کشورهای اروپایی، آمریکایی و روسیه شاهد موج ششم کرونا هستیم باید عادی انگاری را کنار بگذاریم و پروتکل های بهداشتی را رعایت کنیم تا در دام موج ششم کرونا گرفتار نشویم.
عین اللهی تصریح کرد: تاکنون ۸۴ درصد گروه هدف کشور که جمعیتی بالغ بر ۶۷ میلیون نفر را شامل می شود یک دُز واکسن کرونا تزریق کرده اند گفت: ۶۸ درصد مردم نیز ۲ دُز واکسن تزریق کرده که امیدواریم در چند هفته آینده این رقم به بالای ۸۰ درصد برسد، در مورد کسانی که تاکنون واکسن کرونا تزریق نکرده اند ستاد کرونا تصمیم گیری می کند. ستاد کرونا بیشتر معتقد به قرنطینه هوشمند است تا افرادی که واکسن نزده اند در تجمع حضور پیدا نکنند.
وی اضافه کرد: در مقابله با بیماری کووید ۱۹ مهم ترین اقدام واکسیناسیون است. تزریق واکسن در کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری بسیار موثر است لذا به هموطنان توصیه می شود هرچه سریع تر نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند تا بر مقابله با کرونا موفق شویم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: باید به این نکته توجه کرد که ناچاریم مدت های زیادی با کرونا زندگی کنیم لذا در این میان نباید عادی انگاری و ساده انگاری کرده و نکات بهداشتی را فراموش کنیم. باید با کرونا زندگی کنیم.
تلفات کرونایی در آستانه دو رقمی شدن
مسعود مردانی عضو ستاد ملی مقابله با کرونا نیز با تاکید بر اینکه اگر ۸۵ درصد مردم واکسن دریافت کنند تا پیش از پایان سال شاهد کنترل کرونا خواهیم بود، گفت: براساس آمار موجود و تعداد بیماران بستری در «آی سی یو» ها، تلفات کرونا کاهشی و در آستانه دو رقمی شدن است.
وی اظهار داشت: با توجه به کاهش شدید بیماری و تلفات کرونا محدودیت تردد شبانه موثر نیست البته دستور آن نیز به ستاد ملی مقابله با کرونا داده شده و بزودی در مورد لغو یا ادامه آن تصمیم گیری خواهد شد.
مردانی تصریح کرد: اعلام پایان کرونا در ایران و دنیا مقوله بسیار سختی است و این بیماری هیچگاه از بین نخواهد رفت اما از تب وتاب امروزی و حالت اپیدمی خارج خواهد شد و مانند آنفلوآنزا باید سالی یکبار برای کنترل و عدم بیماری واکسن تزریق کرد.
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا با بیان اینکه در آینده بیماری کرونا به صورت بومی خواهد شد، تصریح کرد: با توجه به روند موجود بتدریج شاهد کم رنگ شدن بیماری کرونا خواهیم بود اما تا آن زمان مردم نباید با توجهی به رعایت پروتکل های بهداشتی سبب دامن زدن به آن شوند.
آنچه مسلم است، موج ششم کرونا به دلیل افزایش سطح واکسیناسیون در کشور با کاهش موارد بستری و مرگ ومیر هنوز در کشور رخ نداده اما بر اساس تجارب گذشته در این دو سال، با کاهش رعایت شیوهنامههای بهداشتی، محدودیتها و افزایش تجمعات مردمی بیماری تشدید و خیز کرونا بروز میکند، باید همه تمهیدات لازم برای پیشگیری و مقابله با این موج به کارگرفته شود.
نظر شما