به گزارش روز دوشنبه ایرنا، داده های منابع خبری نشان میدهد کاهش دمای هوا به همراه اختلال در عرضه سوخت از عوامل اصلی ایجاد بحران گازی به شمار میآید و سبب شده است بهای شاخص گاز در اکثر نقاط جهان به ویژه اروپا و آسیا بیش از سه برابر شود.
ضرورت استفاده از انرژی های پاک در آسیا
گزارشهای خبری نشان میدهد؛ تقاضای جهانی انرژی طی سالهای اخیر به دلیل نگرانیهای زیستمحیطی به سمت سوختهایی با محتوای کربن کمتر متمایل شده است. نگاهی به روند مصرف انرژی در جوامع بشری نشان میدهد ابتدا انرژی مورد نیاز انسان از چوب به زغالسنگ، سپس به نفت و در حال حاضر به سمت استفاده از گاز طبیعی میل پیدا کرده و در این میان سهم گاز طبیعی به عنوان سوخت، روز به روز در حال افزایش است.
به باور کارشناسان، گاز طبیعی منبع انرژی تقریباً پاکیزه، فراوان و ارزان قیمتی است که هم اکنون نیز به مقیاس وسیعی برای مصارف صنعتی و خانگی به کار رفته می شود و طی دهههای آینده بهرهبرداری از آن گسترش خواهد یافت.
این در حالیست که دولتها و صاحبان صنایع در آسیا امروزه به دنبال آن دسته از حاملهای انرژی هستند که آلایندههای کمتری تولید میکنند.
اگرچه گاز طبیعی در هر واحد انرژی حدود ۲۴ درصد نسبت به نفت خام و ۴۲ درصد نسبت به زغالسنگ گازهای آلاینده کمتری تولید میکند و این بیانگر آن است که میتوان انرژی بیشتری مصرف و در مقایسه با نفت خام و زغالسنگ، آلایندههای کمتری تولید کرد؛ اما مساله اصلی این است که گاز به عنوان یکی از سوختهای فسیلی در درازمدت رو به پایان خواهد رفت و این مساله سبب می شود استفاده از انرژیهای پاک بیش ازپیش ضرورت داشته باشد.
به نوشته پایگاه خبری آسیایی «رینیوابل انرژی»، با افزایش روز افزون جمعیت جهان و محدود بودن منابع انرژی و سوخت های فسیلی، کشورهای مختلف به ویژه منطقه آسیا-اقیانوسیه میکوشند نیاز خود به انرژی را از راههای دیگر مانند انرژیهای پاک تامین کنند.
بر اساس اعلام موسسه «وود مکنزی» میزان سرمایه گذاری کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر مانند باد و خورشید ممکن است تا سال ۲۰۳۰ میلادی به ۱.۳ تریلیون برسد که این رقم در مقایسه با دهه قبل تقریبا دو برابر شده است.
گفتنی است این رقم تقریبا بیش از نیمی از کل سرمایه گذاری مورد انتظار در زمینه تولید برق در منطقه در دهه جاری میلادی یعنی ۲.۴ تریلیون دلار است.
همچنین پیشبینی شده است میزان سرمایه گذاری در زمینه سوختهای فسیلی در بازه زمانی مذکور با حدود ۲۵ درصد کاهش روبرو شود و به ۵۴ میلیارد دلار در سال برسد.
در شرایطی که بحران ناشی از محدود بودن منابع انرژیهای تجدیدناپذیر (فسیلی) و نیز افزایش آلودگیهای زیست محیطی ناشی از مصرف بیش از اندازه سوختهای فسیلی، کشورها و جوامع بشری را با تهدید روبرو کرده است، اهمیت توجه به استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر به ویژه در کشورهای آسیا-اقیانوسیه بیش از پیش برجسته میشود.
پدیده جوی «لانینا» و سرد شدن بیشتر هوا در آسیا
برپایه اطلاعات منتشر شده از سوی رسانههای خبری، پدیده جوی «لانینا» که معمولا زمستانی بسیار سرد را نوید میدهند، در راه آسیا است. به گزارش پایگاه خبری «ساوث چاینا مورنینگ پست»، بروز این پدیده جوی ممکن است بحران انرژی آسیا را وخیمتر کند.
گزارشهای خبری حاکی است، پدیده جوی لانینا در حال حاضر در اقیانوس آرام ظاهر شده است که این مساله نشان میدهد نیمکره شمالی با افت دما روبرو خواهد شد.
این گزارش نشان میدهد این پدیده جوی سبب شده است ایستگاههای هواشناسی در آسیا در خصوص این پدیده که می توانند افت شدید دما را در قاره آسیا به دنبال داشته باشد، پیش بینی هایی داشته باشند.
از دیگر سو، افت شدید دمای هوا سبب افزایش تقاضا برای استفاده از سوخت و افزایش حامل های انرژی در آسیا شده است.
آمارها نشان میدهد خاورمیانه، کشورهای مشترک المنافع (برخی از جمهوریهای مستقل اتحاد جماهیر شوروی سابق) و آسیا و اقیانوسیه به ترتیب بیشترین ذخایر گازی جهان از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۸ را به خود اختصاص داده اند.
خاورمیانه در سه دوره ۱۹۹۸، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۸ به ترتیب ۳۹.۴، ۴۳.۳ و ۳۸.۴ درصد ذخایر دنیا را به خود اختصاص داده بوده است. ذخایر کشورهای اتحاد جماهیر شوروی نیز به همین ترتیب در ۲۰۰۸ با افت مواجه شده و در ۲۰۱۸ درصد بیشتری را در جهان به خود اختصاص داده است.
با این حال سهم آسیا و اقیانوسیه و اروپا از سال ۹۸ تا سه سال پیش داِئما افزایشی بوده است.
مصرف گاز در ایران
به گزارش شانا، ایران ۶.۷ برابر بیشتر از سرانه مصرف گاز دنیا و سه برابر بیشتر از کل اتحادیه اروپا گاز مصرف میکند.
متوسط سرانه مصرف گاز در ایران ۶.۷ برابر سرانه مصرف دنیاست، یعنی بیش از ۶ برابر متوسط دنیا گاز مصرف میکنیم و مصرف انرژیمان مبتنی بر گاز است. درباره اتحادیه اروپا، این عدد سه برابر است؛ یعنی سرانه مصرف در ایران سه برابر سرانه مصرف در کل اتحادیه اروپاست.
به عبارت دیگر در ایران به ازای هر یک نفر جمعیت سه برابر میزان کل اتحادیه اروپا گاز مصرف میشود.
به گزارش شانا، اگرچه ایران دارنده ذخایر گازی و ظرفیتهای عظیمی برای تولید گاز است، اما مصرف بیرویه سبب شده است ایران پس از آمریکا، چین و روسیه در جایگاه چهارمین مصرفکننده بزرگ گاز در دنیا قرار گیرد.
شاخص میزان مصرف انرژی در ایران به ازای هر مترمربع در سطح زیربنا بهطور میانگین سه تا چهار برابر دنیاست و تلفات انرژی در بخش خانگی و گرمایش در فصول سرد سال نیز بسیار بالا براورد شده است.
همین موضوع سبب میشود ظرفیتهای صادراتی، در بخش ارزشافزوده صنعت و دیگر بخشها محدود شود.
به باور کارشناسان، فرهنگسازی مهمترین راهکار برای کوتاهمدت است و با آن میتوان صرفهجویی بالایی را در بخش خانگی ایجاد کرد.
براساس مطالعات صورت گرفته، فرهنگ سازی و اطلاعرسانی از طریق رسانه های عمومی از جمله شبکههای اجتماعی تأثیر مهمی را در کاهش مصرف گاز خانگی دارد.
به گفته کارشناسان، آسان ترین راه؛ تغییر در عادت های شخصی و کاهش مصرف است که می تواند تغییراتی را به دنبال داشته باشد. دنیای پیرامونی ما پر از وسائلی است که انرژی مصرف می کنند و پیوسته در حال فعالیت هستند. شاید آنها به تنهایی انرژی زیادی را مصرف نکنند اما وقتی با هم جمع می شوند مقدار زیادی نیرو هدر می رود.
به ویژه در کشورهایی که زمستان های سرد و طولانی را تجربه می کنند از جمله برخی کشورهایی اروپایی، استفاده از لباس های گرم تر در داخل خانه و کاهش درجه وسائل گرمایشی، یکی از شیوه های مورد تاکید برای صرفه جویی در مصرف انرژی است. پوشاندن درز پنجره ها نیز برای کاهش هدر رفت گرما توصیه می شود.
از سوی دیگر، کشورهای پیشرفته که اتفاقا بسیاری از آن ها از فقر منابع انرژی رنج می برند، در هر ساختوسازی ابتدا مصرف انرژی را در نظر میگیرند. آنها حتی برای ساخت یک خانه ابتدا به منابع انرژی آن فکر میکنند و تلاش میکنند از تکنولوژی های به روز و مناسبی استفاده کنند تا مانع هدررفتن انرژی شوند.
اصطلاح «صرفه جویی در انرژی» لزوما به معنای استفاده کمتر یا قطع مصرف انرژی نیست، بلکه هدف استفاده بهینه و جلوگیری از استفاده بیش از حد یا هدر دادن منابع انرژی است که تغییرات ساده رفتاری می تواند به آن کمک کند.
نظر شما