طاهر درودی معاون مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در گفتوگو با ایکنا به تشریح رخدادهایی پرداخت که به دلیل شیوع کرونا در روند اقدامات این مرکز تأثیر گذاشت و گفت: مرکز پزشکی در کربلا، نجف و کاظمین درمانگاههای دائمی و در سامرا و سیدمحمد درمانگاههای موقتی را برای ارائه خدمات به زائران ایرانی راهاندازی کرده بود که به دلیل شیوع کرونا و توقف اعزام زائران تعطیل شدند. البته در اربعین سال جاری در کربلا و نجف خدماتی ارائه شد.
وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته اعزام پزشکان به حج، عمره و عتبات عالیات در طول سال انجام میشد و مرکز پزشکی بیوقفه درگیر اعزام گروههای پزشکی بود، افزود: اعزام نشدن زائران، فرصتی را برای مرکز پزشکی به وجود آورد تا کارهای علمی و پژوهشی در حوزه پزشکی حج و زیارت انجام شود.
درودی از بازنگری در پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی سفرهای زیارتی خبر داد و گفت: فارماکوپه دارویی(لیست داروهایی که در داروخانههای مرکز پزشکی در عراق ارائه میشد) بازنگری شد. این داروها براساس نظر پزشکان متخصص و شایعترین بیماریهایی که طی چند سال اخیر بین زائران مشاهده شده است بازنگری شد. همچنین پروتکلهای دارویی بهروز و نیز روند جدید ارائه و باگ نرمافزارها اصلاح شد.
مهمترین بیماریهای زائران ایرانی
وی در پاسخ به این سؤال که براساس بررسیها، مهمترین بیماریهای زائران ایرانی طی سفر به عتبات عالیات چه بوده است؟ گفت: مشکلات پزشکی در فصول مختلف متفاوت است. در فصل تابستان شایعترین بیماریهای زائران ایرانی در عراق گرمازدگی و بیماریهای عفونی گوارشی مثل اسهال، استفراغ و تهوع بوده است. در پاییز و زمستان نیز بیشتر آنفولانزا و سرماخوردگی شیوع داشتند.
درودی با بیان اینکه زائران ایرانی در عراق هیچگاه با بیماری یا مشکل سلامتی حادی درگیر نبودهاند، گفت: البته در سالهای خاصی بیماریهایی مثل آنفولانزای خوکی و ابولا در حج شیوع یافت که منحصر به سال خاصی بود و تکرار نشد. با توجه به فصول مختلف، دلیل مراجعه زائران ایرانی به مراکز پزشکی تغییر میکند. بدین ترتیب در مراسم اربعین با توجه به فصل، بیماری زائران متفاوت میشود. البته مشکلاتی مثل گرفتگی عضلات، تاول پا، کمردرد و خستگی مزمن همیشه در اربعین هست که دلیل آن پیادهروی طولانی است، اما در سالهایی که مراسم اربعین در فصل خیلی گرم یا سرد برگزار میشود، مشکلات قلبی کمتری بین زائران بروز میکند، چراکه زائران به دلیل گرما یا سرمای هوا بیشتر از وسایل نقلیه استفاده و نیز کمتر پیادهروی طولانی میکنند.
معاون مرکز پزشکی جمعیت هلال احمر در پاسخ به این سؤال که آیا برای پیشگیری و ارائه آموزشهای قبل از اعزام به زائران اقداماتی انجام شده است؟ گفت: سالانه دستورالعملهای آموزشی برای گروههای خاص مثل مدیران و کارگزاران عتبات و حج تهیه میشود. در اربعین و اعزام به عتبات در طول سال به دلیل اینکه سیستم منسجم کاروانی برای اعزام زائران وجود ندارد، آموزشهای بهداشتی و پزشکی از طریق رسانهها و سایت مرکز ارائه میشود، اما برخی مخاطبان این آموزشها را دریافت میکنند و برخی دیگر دریافت نمیکنند. البته زائران قبل از اعزام با جستوجو در اینترنت از آموزشهای سلامتمحور آگاه خواهند شد.
کمبود پزشک اعزامی به عتبات نداریم
درودی در پاسخ به این سؤال که آیا کمبود پزشک در کشور تأثیری بر روند اعزام پزشکان به مراکز درمانی عتبات خواهد داشت؟ گفت: در زمان اوج اعزام زائران به عراق ۳۰ تا ۴۰ پزشک در کشور داریم که عدد بسیار کمی نسبت به تعداد پزشکان فعال در کشور است. از سوی دیگر پزشکان اعزامی ما داوطلب هستند و همیشه برای اعزام و پشت نوبت اعزام پزشک به عتبات درخواست وجود دارد.
وی در پایان اظهار کرد: با توجه به آغاز اعزام زائران ایرانی به عتبات از هفته آینده، درمانگاههای ایران در عراق راهاندازی میشود و ابتدا در نجف، کربلا و کاظمین هشت ساعت در روز خدماتی را ارائه میکنند و در پی افزایش زائران، ساعات ارائه خدمات و تعداد تیم اعزامی افزایش خواهد یافت.
نظر شما