امیر ارجمند روز شنبه و در گفت و گوبا خبرنگار ایرنا، با اشاره به بازدیدهای خود از معدن چهره آباد و گفت و گو با باستان شناسان آلمانی و ایرانی افزود: در فصل پنجم کاوش تاکنون تعداد زیادی تکههای پارچههای متنوع و چوبهای مختلف در ابعاد و اندازههای مختلف، یک مشعل سالم و پسماندهای جانوری (فضولات حیوانی)، کاه، الیاف پشم و موت کشفشده است.
وی اضافه کرد: برنامه اصلی و گسترده کاوش در بخشهای عمیقتر معدن نمک چهرآباد برای بهار سال آینده برنامهریزیشده است که امیدوارم با این کار کاوش ها در سطح گسترده ای انجام گیرد.
این مسوول ادامه داد: امسال برنامه کاوش محدود به همان بخشهایی است که سالهای گذشته کاوش شده بود و تیم کاوش در معدن چهرآباد شامل باستانشناسان ایرانی و آلمانی به سرپرستی مشترک ابوالفضل عالی و توماس اشتولنر بهمنظور به دست آوردن آگاهی بیشتر از معدنکاری دوره هخامنشی و ساسانی در حال انجام است.
سرپرست ایرانی کاوش در معدن نمک چهرآباد از کشف بخشهایی از محل نگهداری چهارپایان در دوره ساسانی خبر داد و گفت: در تونلهای دوره ساسانی بخش بزرگی وجود دارد که لایهای از پسماندهای جانوری (فضولات حیوانی) و کاه و… به دست آمده و به گمان میرسد در آن زمان احشام که کار باربری را انجام میدادند را برای حمل و جابهجایی نمک استخراجشده به داخل تونل میآوردند.
ابوالفضل عالی افزود: پیش از این نیز /۱۲ آبان/ نمایشگاه مرگ در نمک که حاصل یافتهها و آثار باستانشناسی در معدن چهرآباد زنجان است، در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شد.
وی خاطرنشان کرد: در نمایشگاه بینالمللی مرگ در نمک بیش از ۱۵۰ اثر از معدن نمک چهرآباد از دوره هخامنشی تا دوره معاصر قابل بازدید بود که برخی یافتهها از این معدن ازجمله مومیاییهای معروف به مردان نمکی در جهان بسیار منحصربهفرد است همچنین یافتههای دیگر ازجمله بافتهها، چرمها و بقایای گیاهی، جانوری که همگی به لحاظ قرارگیری در نمک سالم بهدست آمدهاند.
به گزارش ایرنا، موزه باستان شناسی زنجان واقع در عمارت تاریخی ذوالفقاری این شهر، مومیاییهای کشف شده از یک معدن نمک تاریخی را در خود جای داده است، مومیاییهایی موسوم به "مردان نمکی" که قدمت برخی از آن به بیش از ۲ هزار سال میرسد.
تاکنون ۶ مرد نمکی از همین معدن کشف شده است که کاوشگران حدس می زنند همه آنان در معدن نمک مشغول معدنکاری بوده اند که بر اثر ریزش، زیر آوار نمک مانده و در همان جا مدفون شدهاند.
مدفون شدن در نمک باعث شده است که موارد قابل توجهی از پیکر، لباس و لوازم مومیایی ها حفظ شود به طوری که به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، تا کنون هیچ اثری از لباس مردم عادی دوران هخامنشی در اختیار نبود تا آنکه با کشف یک مومیایی مدفون شده در معدن نمک چهرآباد آثار ارزشمندی در این زمینه به دست آمد که قدمت آنها به ۲ هزار و ۳۵۰ سال می رسد.
طبق کاوشهای انجام یافته در محوطه معدن تاریخی چهرآباد مشخص شده که این معدن از حدود نیمه هزاره اول شناسایی شده است.
نظر شما