فقه معاصر حلقه وصل حوزه با متخصصان دانشگاهی است 

قم - ایرنا - مدیرحوزه‌های علمیه کشور با اشاره به دستاوردهای مهم فقه معاصر حوزه گفت: فقه معاصر حلقه وصل حوزه با متخصصان دانشگاهی را فراهم آورده و تعامل حوزه و دانشگاه که سابقه‌ای دیرینه دارد، نیز در شکلی نوین و علمی‌تر در حال تجلی است.

آیت الله علیرضا اعرافی عصر دوشنبه در آیین رونمایی از ۹ کتاب اجتهادی و تخصصی دفتر فقه معاصر حوزه در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه در قم اظهار داشت: اگر حوزه را متناسب با نیازهای دنیای مدرن دنبال کنیم، باید در سه ساحت مهم گام برداریم، که نخستین آن ساحت علمی و قلمروهای آموزشی، پژوهشی و تحقیقی و دیگری نیز ساحت اخلاقی، تربیتی، تهذیبی، روحی و تزکیه‌ای است.

وی افزود: سومین ساحت نیز کنشگری و حضور در عرصه هدایت جامعه و راهنمایی و کمک به نظام و ملت اسلام در ایران و جهان می‌باشد.

اعرافی گفت: در ساحت نخست که علمی است به طور حتم باید ارتقا، تحول و رشدی را که دنبال می‌کنیم، با منطق و بر مناهج استوار و اصیل و دیرین حوزه‌های علمیه باشد، ولی متاسفانه در این زمینه شاهد افراط و تفریط و راه‌های نامتوازنی هستیم.

وی ادامه داد: از سویی جریان‌ها و حرکت‌هایی وجود دارد که تراث گذشته را کم می‌شمارد و بزرگان را در جایگاه خودشان نمی‌بیند و در نوسازی علمی نیز دچار سطحی‌نگری و شتاب‌زدگی است.

اعرافی افزود: به همین نیز شکل گاهی از مناهج و روش‌های اصلی که بیش از هزار سال متفکران بزرگ کار کرده‌اند دور می‌شود، و این‌ها سلسله‌ای از آفت‌ها و آسیب‌های نوگرایی و نوپردازی و توجه به نیازهای معاصر به شمار می‌آید.

عضو فقهای شورای نگهبان یادآور شد: در نقطه مقابل، برخی تحول هراسی‌ها و غفلت از پرسش‌ها، حرکت‌ها و نیازهای نو و جدید و آفاقی که حوزه باید به شکل فعال باز کند، نیز موجب توقف می‌شود.

اعرافی خاطرنشان کرد: منهجی که حوزه با الهام‌گیری از مراجع، رهبر معظم انقلاب و استادان دنبال می‌کند، منهجی متعادل، منطقی و مبتنی بر نگاه درست اجتهادی و دور از آفت‌های آن است.

وی گفت: ما در مسیر تعالی و تحول حوزه نباید شتاب زده باشیم، سطحی بنگریم و تراث عظیم فقهی، اجتهادی و عقلی خود را کوچک بشماریم، بلکه همواره بزرگان را مورد توجه قرار دهیم و در پرتو هدایت‌ آنها حرکت نموده و همزمان هم آغوش باز و ذهن گشوده‌ای برای شنیدن حرف‌ها و پرسش‌ها داشته باشیم.

اعرافی در بخشی از سخنان خود بیان داشت: حوزه‌های علمیه در بیش از ۱۰۰ محور گامی اجرایی را برداشته و حرکتی را شروع کرده، که اصلاح برخی از برنامه‌ها و نظام‌های آموزشی از جمله آن است.

امام جمعه قم گفت: حرکتی که بواسطه دفتر فقه معاصر حوزه به وجود آمده، نشان داد که ظرفیت بالقوه‌ای در حوزه داریم که با اندکی تحرک می‌تواند به فعلیت‌های درخشانی تبدیل شود.

اعرافی گفت: تجربه دفتر فقه معاصر می‌تواند به قلمروهای دیگر نیز تسری پیدا کند، ما تجربه فقه معاصر را باید در فلسفه‌، کلام، قلمرو علوم انسانی و هر جایی که حوزه از منظر فلسفی یا فقهی امکان ورود دارد، هم بیاوریم.

مدیر دفتر فقه معاصر حوزه‌های علمیه نیز در این آیین با بیان اینکه این دفتر از سال ۹۵ و با هدف‌های مختلفی مانند تدوین کتاب‌های اجتهادی در موضوع‌های معاصر که کمتر مورد توجه قرار گرفته، فعالیت خود را آغاز کرده است گفت: تدوین کتاب الفائق فی‌الاصول از نخستین اقدام‌های این دفتر است که تاکنون پنج‌هزار تَن از طلبه‌های سطوح عالی و خارج و همچنین بیش از ۱۴۰ تَن از استادان آن را ارائه نمودند و به یک درس رسمی و مستمر در حوزه‌های سراسر کشور تبدیل شده، که پنج ترجمه و شرح نیز جدای از فعالیت‌های دفتر برای این کتاب ارائه شده است.

حجت‌الاسلام حسین اثنی عشری افزود: کتاب فوق مباحث اصولی مورد نیاز در موضوع فقه معاصر است.

وی در بخشی از سخنان خود با اشاره به راه‌اندازی و بسترسازی توسعه درس‌های خارج فقه معاصر افزود: نخستین کار در این زمینه، تیم‌سازی گسترده با استادان حوزوی و دانشکاهی و تلاش مجدانه در شناخت موضوع‌های روز بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha