۱۶ آذر ۱۴۰۰، ۱۳:۴۳
کد خبرنگار: 1235
کد خبر: 84568775
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

روزنامه چاپ باکو: حضور اقتصادی چین در قفقاز جنوبی افزایش می یابد

  باکو – ایرنا – روزنامه " کاسپی" چاپ باکو به تازگی در گزارشی از افزایش بیش از پیش حضور اقتصادی چین در کشورهای منظقه قفقاز جنوبی خبر داد .

  این روزنامه در گزارشی با عنوان "علاقه فزاینده چین به قفقاز جنوبی چه نویدی برای این منطقه می دهد؟" نوشت : پکن در سال های اخیر با تلاش برای پرکردن خلاء موجود در عرصه بین المللی، حضور اقتصادی خود را در جمهوری آذربایجان، گرجستان و ارمنستان به طور قابل توجهی گسترش داده است.

 در این گزارش  آمده است :   پس از جنگ دوم قره باغ، نفوذ کشورهای غربی در منطقه قفقاز جنوبی کاهش یافت. ترکیه و روسیه نفوذ خود را در منطقه تقویت کرده اند. البته بحث در مورد حوزه های اقتصادی، سیاسی و نظامی است. به همین دلیل است که پکن نیز در شرایط  تشدید رقابت آمریکا و چین به دنبال گسترش حضور خود در قفقاز جنوبی است.

  این روزنامه چاپ باکو افزود : میرو پوپخادزه،کارشناس گرجستانی، در مقاله‌ای که در مؤسسه تحقیقاتی سیاست خارجی در آمریکا (  “Foreign Policy Research Institute” ) منتشر شد، خاطرنشان می‌کند که جنگ سال گذشته بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان و بیانیه سه جانبه امضا شده با میانجیگری روسیه در واقع تضعیف نفوذ غرب در قفقاز جنوبی رانشان داد.

 نویسنده این مقاله بر این باور است که رویدادهای اخیر در منطقه فرصت های گسترده ای را برای مشارکت چین در مسائل منطقه ای ایجاد کرده است. در سال های اخیر مشارکت اقتصادی چین در جمهوری آذربایجان، گرجستان و ارمنستان به طور قابل توجهی گسترش یافته است. به عنوان مثال، بر اساس گزارش بانک جهانی، از سال ۲۰۰۵، گردش تجاری پکن با باکو، ایروان و تفلیس به ترتیب ۲۰۷۰، ۳۸۰ و ۸۸۵ درصد افزایش یافته است.

به گفته این کارشناس گرجی ، چین با کشورهای قفقاز جنوبی قراردادهای دوجانبه امضا می کند و در پروژه های مختلف مشارکت می کند. پکن از موسسات مالی دولتی و خصوصی مانند بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا، بانک توسعه چین، اگزیم بانک و بانک صنعتی و مالی چین برای اجرای پروژه های مهم استراتژیک در منطقه استفاده می کند.

  پوپخادزه افزود :  روسیه، ترکیه و ایران در حال حاضر در تلاش هستند تا آمریکا و اتحادیه اروپا را از قفقاز جنوبی بیرون و نفوذ خود را در منطقه تقویت کنند. این به افزایش سرمایه گذاری چین در منطقه قفقاز جنوبی کمک می کند . به همین دلیل است که مسکو اکنون با آنکارا و تهران برای ایجاد روابط نزدیکتر با پکن در چارچوب پروژه های زیرساختی در منطقه همکاری می کند.

 وی همچنین  خاطرنشان کرد که ترکیه در زمانی که از غرب دور می شود، تلاش می کند همکاری با چین را گسترش دهد. این به افزایش نفوذ پکن در منطقه کمک می کند. چین در حال حاضر در بندرهای دریایی، بزرگراه ها، راه آهن و همچنین صنایع پتروشیمی، انرژی و معدن در ترکیه سرمایه گذاری می کند. پکن آماده است تا شبکه راه آهن ترکیه را در کریدور میانی ادغام کند. کریدور میانی چین را از طریق آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی به اروپا متصل خواهد کرد.

روزنامه کاسپی در ادامه به نقل از این کارشناس گرجی ، نوشت :  چین سرمایه گذاری زیادی در پروژه های زیرساختی حمل و نقل و دیجیتال در منطقه قفقاز جنوبی انجام داده است. به عنوان مثال، چین از اوایل دهه ۲۰۰۰ بودجه ساخت مراکز بشردوستانه، فرهنگی و آموزشی در کشورهای قفقاز جنوبی را تامین کرده است.

  پوپخادزه با تاکید بر این که  روابط تجاری بین باکو و پکن در سال های اخیر به طور قابل توجهی توسعه یافته است ، افزود : چین در پروژه های جمهوری آذربایجان در زمینه های حمل و نقل، فناوری دیجیتال، منابع طبیعی و همچنین بخش غیر نفتی سرمایه گذاری زیادی کرده است. پکن در حال حاضر در حال توسعه مسیرهای تجاری زمینی است. بنابراین، در حال سرمایه گذاری در نوسازی بندر بین المللی تجاری باکو و راه آهن باکو-تفلیس-قارص است. لازم به ذکر است که پکن یک قرارداد اقتصادی به ارزش ۸۲۱ میلیون دلار با باکو امضا کرده است. چین در تلاش است همکاری با  جمهوری آذربایجان در بخش غیرنفتی را گسترش دهد. ضمناً، قرارداد امضا شده بین طرفین، پارک های صنعتی شیمیایی، مجتمع های کشت و صنعت و گلخانه ای را نیز در بر می گیرد.

این کارشناس گرجی:  خاطر نشان کرد که هاب تجارت دیجیتال به ابتکار جمهوری آذربایجان ایجاد شده است  و در نتیجه حمایت چین از این ابتکار، کریدور مخابراتی آسیا و اروپا ایجاد خواهد شد. این کریدور بخشی از پروژه اتصال مومبای و فرانکفورت از طریق جمهوری آذربایجان خواهد بود.

پوپخادزه افزود:  سرمایه گذاری چین در جمهوری آذربایجان در شرایط رشد حجم تجارت بین دو کشور رو به افزایش است . امروزه جمهوری آذربایجان بزرگترین شریک تجاری چین در قفقاز جنوبی است. جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۱۲ بالغ بر ۱۸۳ میلیون دلار کالا به چین صادر کرده است. این رقم در سال ۲۰۱۹ به ۷۵۲ میلیون افزایش یافت. در سال ۲۰۱۲، ۶۳۱ میلیون دلار کالا از چین به جمهوری آذربایجان صادر شده  و این رقم  در سال ۲۰۲۰ یه یک میلیارد و ۴۱۰ میلیون دلار رسیده است .

در این گزارش همچنین همکاری جمهوری آذربایجان و چین در حوزه  تدارکات نظامی مورد اشاره قرا ر گرفته و اضافه شد: دو کشور پایه های همکاری عمیق نظامی را ایجاد کرده اند.

به گفته  پوپخادزه در شرایط گسترش روابط باکو و پکن ،  وزارت آموزش و پرورش چین با همکاری دانشگاه های جمهوری آذربایجان، مؤسسه کنفوسیوس را در جمهوری آذربایجان تأسیس کرد. این موسسه هدف تبادل دانشجو بین دو کشور، برگزاری دوره های آموزشی زبان چینی و اجرای پروژه هایی در زمینه فرهنگ را دنبال می کند . علاوه بر این، آکادمی مدیریت دولتی زیر نظر موسسه کنفوسیوس در حال بررسی مشارکت جمهوری آذربایجان در طرح "یک کمربند، یک جاده" است.

وی افزود : چین نیز در حال گسترش حضور خود در جمهوری آذربایجان در حوزه فناوری دیجیتال است. به عنوان مثال، شرکت  “Huawei”  در سال ۲۰۱۶ برنامه-پروژه ای را در جمهوری آذربایجان به نام "بذرهای آینده در حوزه ICT" اجرا کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha