۱۶ آذر۱۴۰۰؛ روزی برای دانشجو که یادآور سه دانشجوی شهید آزادیخواه است و خیابانی که در امتداد آن، نماد آزادی قرار دارد. اینجا دانشگاه صنعتی شریف است که نامش به وسعت ایران برای جهان شناخته شده است.
ساعت ۸ بامداد است؛ وقتی وارد محوطه دانشگاه میشوم و فضای ساکت آنجا را میبینم که معابرش آب و جارو شده و بر درختانش گنجشکان آواز میخوانند، به خود میگویم حتما امروز باید روز آرامی باشد. آنهم درحالیکه قرار است رییسجمهور در دانشگاه حضور یابد تا در نشستی صریح، شفاف با نمایندگان تشکلهای دانشجویان جوان و پر جنب و جوش و البته نخبه به گفتگو بنشیند. دیری نپایید که این تصورم با حرفهای پرحرارت دانشجویان و البته خبری که آقای رییسجمهور مبنی بر وجود دستهای پنهان برای افزایش نرخ ارز همزمان با مذاکرات، در این نشست مطرح کرد، رنگ دیگری به خود گرفت.
حضور بر محل یادمان شهدا
هنوز لحظاتی نگذشته که رییسجمهور و همراهانش وارد دانشگاه شدند و در بدو ورود در محل یادمان شهدا حاضر شدند و با قرائت فاتحه، نسبت به مقام شامخ این عزیزان به ویژه ۱۷۰ شهید دانشگاه صنعتی شریف ادای احترام کردند.
رییس جمهور به همراه معاون علمی و فناوری و همچنین وزیر علوم بلافاصله وارد سالن نمایشگاه دستاوردهایی فناورانه مرکز نوآوری شریف شدند و در بازدید از بخشهای مختلف آن که با شعار "پیشران نوآوری؛ تجلی خودباوری" برپا شده بود، در جریان آخرین ابتکارات و ابداعات دانشجویان و تیمهای پژوهشی و شرکتهای فناور و کارآفرین قرار گرفتند. رییسجمهور در پی این بازدید، به وزرای صمت، نفت و نیرو دستور داد که از دستاوردهای فناورانه جوانان نخبه شریف بازدید کنند.
آیتالله رییسی سپس در نشستی با اساتید و فناوران دانشگاه صنعتی شریف حضور یافت و بر لزوم کاهش فاصله دولت و دانشگاه تأکید کرد و آن را گامی بلند در جهت تحقق منویات و دغدغههای مقام معظم رهبری دانست.
خبرنگاران مستقر در دانشگاه پیش از رییسجمهور راهی سالن آمفی تئاتر دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه شریف شدند؛ و در کنار دانشجویانی نشستند که دیگر با وجود آنان فضای سرد و ساکت بیرون را احساس نمیکردند. برخی از این دانشجویان مشغول تمرین برای سخنرانی و طرح سوال و برخی دیگر هم سرگرم خوش و بش و شوخیهای مختص جوانی بودند.
ضربتی کار کنید ریاستها میگذرد
در دو طرف سالن پلاکاردهایی که در برگیرنده توصیههای بنیانگذار انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری خطاب به دولتمردان بود، خودنمایی میکرد. روی یکی از اینها از قول امام راحل نوشته شده بود: «ضربتی کار کنید این ریاستها میگذرد». در تابلویی دیگر به نقل از رهبری آمده است: زمان شتابان میگذرد و این چهارسال زود تمام میشود؛ از هر فرصتی استفاده کنید و نگذارید وقتی که متعلق به مردم و سلام است، تضییع شود».
یکی از دانشجویان از رفیق خود که او را سعید خطاب کرد، پرسید قرار است چه سوالی بپرسد و او پاسخ داد: من سوال دارم اما امروز فکرم جای دیگری است. اما علی آقا جور مرا میکشد و سوال مرا میپرسد. خیلی دلم میخواست بدانم چه چیزی ذهن این جوان نخبه را درگیر کرده بود اما میشد از حرفها و سوالات دوستانش تقریبا فهمید جوانان دانشجو به آینده خود میاندیشند.
آن سوتر، خبرنگاران تلویزیونی و مستندسازان مشغول گفت و گو و تهیه گزارش با دانشجویان شدند. پسری دانشجو در مقابل دوربین با سلام به رییسجمهور، آیتالله رییسی را خطاب قرار داد و گفت: «دانشجویان صنعتی شریف مهندسان این کشور هستند و برای سازندگی و پیشرفت کشور حرف و ایده دارند. آقای رییسجمهور! من یک مهندسم و مهندسی خواندم و مغز مهندس رشد یافته است اما کشور ما در بهرهمندی از ایدههای او تقریبا محروم است؛ شما از این ایدهها استفاده کنید».
از مشکلات خانوادههای ایثارگران میگویم
در کنار او یک دختر دانشجو هم مخاطب خبرنگار قرار گرفت که از او پرسید که اگر بخواهد یک جمله به رییسجمهور بگوید آن یک جمله چیست و دختر جوان اینچنین پاسخ داد: «آقای رییسجمهور! من که صبح به دانشگاه میآمدم پدرم نامهای به من داد». او درحالیکه نامه را در دستش مقابل دوربین گرفته بود ادامه داد: «در این نامه پدرم از مشکلات خانوادههای ایثارگران و حقوقهای تضییع شده آنان گفته است».
وقتی این دختر دانشجو خواست حرفش را با ادای کلمه «پدرم» ادامه دهد، بغض به او اجازه نداد و حرف خود را طور دیگری تمام کرد: «نگذارید مشکلات معیشتی مردم را از پا درآورد و این مشکلات به پای خانوادههای ایثارگران و رزمندگان و کسانی نوشته شود که در برابر دشمن ایستادهاند».
عقربهها، ساعت ۱۰:۱۰ را نشان میداد که آیتالله رییسی وارد سالن شد و برای دانشجویان دست تکان داد و در میان شعارهای پرشور آنان که یکصدا فریاد می زدند: «جمهوریت، عدالت، راه نجات ملت» روی صندلی خود در ردیف نخست سالن مستقر شد و بلافاصله صدای قاری جوان و پس از آن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران در سالن طنینانداز شد و سپس سلیمی مجری مراسم برای اجرا پشت تریبون قرار گرفت و از جلیلی رییس دانشگاه صنعتی شریف خواست تا چند کلامی پیش از سخنان رییسجمهور سخن بگوید.
رسول جلیلی با خوشآمدگویی به رییسجمهور، دانشگاه شریف را مرکز نخبگان کشور و دانشگاهی در خدمت بهبود زندگی مردم توصیف کرد و از تلاش مدیریت این دانشگاه برای کاهش فاصله نهاد علم با زندگی واقعی مردم سخن گفت.
در ادامه، هشت نفر از نمایندگان تشکلهای دانشجویی هر کدام به مدت ۵ دقیقه برای بیان دغدغهها و نظرات خود پشت تریبون قرار گرفتند و البته برخی از آنان هم از زمان در نظر گرفته شده برای سخنرانی عبور کردند و این امر با تذکرات مطایبهآمیز مجری همراه شد که از بقیه سخنرانان میخواست اگر در رفاقت این افراد را الگو قرار میدهند در مدیریت زمان چنین نکنند تا متضرر نشوند.
مواضع و افعال دولتمردان زیر ذرهبین دانشجویان است
نماینده جامعه اسلامی دانشجویان از شکافهای حاصله از مدیریت ژنرالهای تکنوکرات در دولت گذشته انتقاد کرد و حکمرانی خوب در دولت مردمی را تحول ساختاری و عدالت دانست. او با بیان اینکه مواضع و افعال دولتمردان زیر ذرهبین دانشجویان است، خطاب به رییسجمهور گفت: مردم در سایه دولتی که برای گرهگشایی از زندگی آنان و ساماندهی اقتصاد وارد عرصه شده است، تابلوی قرمز بورس و دلار ۳۰ هزار تومانی را برنمیتابند. حل مساله سربازی اجباری و پیوند دادن نهاد علم با مدیریت در سایه پایاننامهها و مقالات مساله محور و استفاده از ظرفیت زنان در مدیریت از جمله مطالبات این فعال دانشجویی از رییسجمهور بود.
اما نماینده انجمن اسلامی دانشجویان شریف که با توپ پر روی سن حاضر شده بود، با نگاه انتقادی و سیاسی به حوادث آبان ۹۸ و انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و خواستار فضای باز سیاسی برای دانشجویان شد؛ حرفهایی که با واکنش شدید اکثریت دانشجویان حاضر در سالن مواجه شد که در خطاب به او میگفتند شما ۸ سال حرف زدید و حالا مدعی هستید درحالیکه حاضر نیستید زمان تعیین شده برای سخنرانی را رعایت کنید.
دانشجویی دیگر از ریاضیگرایی محض انتقاد کرد و گفت که تحول در وضع موجود نیازمند تصمیمات شجاعانه است و باید از تضاد در تصمیمگیریها پرهیز کرد. او برای نمونه مخالفت با فروش اوراق بانکی را با شعار رونق بورس در تضاد دانست و قیمتگذاری دستوری را برای تولید ملی مضر خواند.
این دانشجوی شریف در ادامه تعلل و تزلزل در تصمیمگیری را محصول بیماری رسانهزدگی دانست و از رییسجمهور خواست در پیشبرد برنامههای دولت مردم را به میدان آورد و برای افزایش عدالت اقتصادی از کاسبان فاصله طبقاتی نهراسد. او با ذکر این نکته که برخلاف آنانی که به دولت قبل رای داده بودند و برای سهم خواهی سر دولت منت میگذاشتند، گفت: ما منتی برای انتخابمان نداریم و مانند حامیان استادیومی نیستیم بلکه دلسوزانه و مشفقانه همراه دولت هستیم و به شما کمک میکنیم.
انتقاد از پولپاشی در عرصه علم و فناوری
یکی از دانشجویان مهندسی برق شریف که مجری او را از نخبگان علمی و فعالان دانش بنیان معرفی کرده بود، از پول پاشی در عرصه فناوری و دانش بنیان انتقاد کرد و گفت: برای افزایش اثرگذاری مراکز فناورانه و دانشبنیان در تولید ناخالص ملی (GDP)، نیازمند شرکتهای بزرگ نوظهور و تمرکز بر حوزههای ثروتآفرین در کشور هستیم.
نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی هم با تاکید بر لزوم هماهنگی همه بخشهای دولت برای پیشبرد برنامهها، تصمیمات متناقض را آسیبزا دانست و با ذکر نمونهای گفت: اقدامات اصلاحی وزارت اقتصاد و تلاش وزارت بهداشت برای افزایش سقف حقوقها و همچنین لغو مصوبه افزایش قیمت خودرو با حذف حجم عظیم یارانه پنهان در تضاد است؛جمله ای که رییس جمهور این گونه به آن پاسخ داد: تمام اجزای دولت هماهنگ هستند و هماهنگ عمل میکنند.
این دانشجو از رییسجمهور خواست توضیح دهد دولت چگونه میخواهد ایده مردمیسازی را اجرا کند و تاکید کرد اگر به مردم و جریانات عدالتطلب میدان داده نشود، برخی سیاسیون مدعی جمهوریت و آزادی، مانع تحقق شعارهای عدالتخواهانه دولت میشوند.
دولت سیزدهم طلسم دورکاری ومدیریت کشور از خانه را شکست
نماینده گروههای جهادی سخنانش را با قدردانی از رییس دولت سیزدهم آغاز کرد که خلاف رویه دولت گذشته، طلسم دورکاری و مدیریت کشور از خانه و استخر را شکست و ادامه داد: در ۱۰۰ روز گذشته با سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی خاطره بد صبحهای جمعه دولت قبل را از ذهن ملت زدودید.
این فعال دانشجویی از اقدامات جهادی و مقطعی برای محرمیتزدایی و کاهش شکافهای طبقاتی بهعنوان یک مسکن یاد کرد و گفت که حل اساسی مشکل نیازمند جراحیهای بزرگ است که همت و شجاعت شما را میطلبد.
وی البته انتقاداتی هم نسبت به افرادی داشت که درون دولت یا خارج از آن در فضای مجازی و توییتر به دنبال محرومیتزدایی هستند و تاکید کرد روحیه جهادی رییسجمهور باید به بدنه دولت سیزدهم هم تزریق شود و مسئولان اجرایی بهجای سخنرانی جهادی، اقدام جهادی داشته باشند.
نماینده دفتر تحکیم وحدت هم با انتقاد از طبقهای که با شعار خصوصیسازی به دنبال بزرگ کردن دستهای دولت برای چپاول ملت بودهاند، گفت: امروز پادوهای این طبقه اشرافی مقاومت ملت در برابر دشمن را عامل مشکلات میدانند درحالیکه خودشان نه فقط بخشی از این مساله که تمام مساله هستند و آبان ۹۸ محصول دستبند بنفش آنها بود.
مسئولان هم در مقاومت همراه مردم باشند
این دانشجو در عین حال از «تنها مقاومت کردن» به عنوان مساله مردم یاد کرد و گفت که مسئولان هم باید همراه مردم باشند نه اینکه مثل برخی افراد، مردم را در کوخ بخواهند و زندگی خودشان طوری باشد که مرگشان هم در استخر کاخ اتفاق بیفتد.
وی از رییسجمهور خواست در برابر آنانی که به دنبال محدودسازی مردم هستند، مردمسالاری را گسترش دهد و در برابر اقتصاد مردمسوار، اقتصاد مردمنهاد را پیگیری کند و در مقابل آنانی که دنبال سرکوب و بستن دهان دیگران بودهاند، بستر آزادیهای اجتماعی را فراهم کند و در یک کلمه رییسجمهوری روحانی باشد نه رییسجمهور، روحانی.
هنگامیکه این دانشجو در فراز پایانی سخنانش از رییسجمهور خواست با وحدت گفتمانی و ایجاد هماهنگی در ارکان دولت، همه ظرفیتها را برای اصلاح مسیر گذشته و تغییر ریل در تصمیمگیریها به کار گیرد، دانشجویان با شعار "فقر و فساد و تبعیض، رییسجمهور به پا خیز"، سخنان او را تایید کردند.
این نشست دانشجویی با سخنان رییسجمهور و با این عبارت آیتالله رییسی پایان یافت که یکی از دانشجویان نکاتی را مطرح کرد اما چون خواهر خوبم پاسخ خوبی به حرفهای ایشان داد دیگر وارد این موضوع نمیشوم. این جمله رییسجمهور ناظر به حرفهای دختری دانشجو بود که به نمایندگی از اتحادیه انجمنهای مستقل دانشجویی پشت تریبون قرار گرفت و در آغاز سخنانش گفت عجیب است نماینده انجمنی که در سابقه خود دفاع از گروهک منافقینی را دارد که دستشان به خون ۱۷ هزار انسان بیگناه آلوده است امروز از آزادی، باتون و سر کوب سخن میگوید. تشکلهایی که از مسببان آبان ۹۸ دفاع کردند امروز فقط حقشان سوگواری برای کشتهشدگان است نه انتقاد. سخنانی که با تکبیر و شعار مرگ برمنافق دانشجویان همراهی شد.
نمیتوان با ساده انگاری و محافظهکاری کشور را نجات داد
این دانشجو با اشاره به رویکرد سادهانگارانه، محافظهکارانه و تحولگرایانه مسئولان اجرایی نسبت به نظام مسائل در ادوار مختلف تاکید کرد: نمیتوان با ساده انگاری و محافظهکاری کشور را نجات داد و نیازمند رویکرد تحولخواهانه، آگاهانه و عادلانه هستیم.
وی با ذکر نمونهای از نحوه برخورد مسئولان دولت گذشته با مشکلات، ادامه داد: اینکه حل مشکل آب را به امضای برجام گره بزنند و در جلسه تعیین نرخ ارز بدون کارشناسی لازم و به صورت دستور ارز را قیمتگذاری کنند و بعد میلیاردها دلار ارز کشور را هدر بدهند نمونهای از تصمیمگیریهای سادهانگارانه است که مشکلات فراوانی برای کشور به وجود آورد.
عقربههای ساعت دیگر ظهر را نشان میدهد و از آن سرمای ساعت اولیه صبح هم خبری نیست. حالا دیگر رییسجمهور در حال ترک کردن دانشگاه صنعتی شریف است درحالیکه دانشجویان دور او حلقه زده و آیتالله رییسی چند دقیقهای با این جوانان خوش و بش میکند و دانشجویان هم رییسجمهور خود را تا در سالن مشایعت میکنند. جلسه تمام شده اما دانشجویان در حیاط دانشگاه گعده گرفتهاند و با یک هیجان خاص درباره دیدارشان با رییسجمهور با همدیگر حرف میزنند.
نظر شما