دکتر رضا بنی هاشمی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا افزود: برای اینکه این موضوع اثبات شود و بتوان از این واکسن به عنوان بوستر دز استفاده شود نیاز به انجام کارآزمایی بالینی است.
وی ادامه داد: سازمان غذا و دارو مجوز انجام کارآزمایی بالینی این موضوع را صادر کرد و تست بالینی بوستر دز واکسن رازی کوو پارس در حال انجام است.
بنی هاشمی بیان کرد: پس از اجرای موفقیت آمیز کارآزمایی بالینی و اخذ تاییدیه از سازمان غذا دارو، می توان واکسن رازی را به عنوان بوستر دز استفاده کرد.
وی تصریح کرد: در این صورت اگر هموطنانی که واکسن دیگری را دریافت کرده اند، می توانند به عنوان دز یادآور از واکسن رازی استفاده کنند.
برخی کشورها تمایل به استفاده از واکسن رازی دارند
بنی هاشمی اظهار داشت: کشورهای مختلف خواهان این نوع واکسن هستند و برخی از این کشورها هم تمایل خود را به دریافت این واکسن ایرانی اعلام کرده اند.
مدیر تحقیقات و توسعه موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ادامه داد: برای صادرات به این کشورها علاوه بر اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو، نیاز به اخذ مجوز از سازمان جهانی بهداشت است.
وی افزود: در حال حاضر مجوز اضطراری از سازمان غدا و دارو اخذ شده و همچنین گروهی از همکاران ما در این موسسه پیگیر دریافت مجوز از سازمان جهانی بهداشت هستند.
بنی هاشمی گفت: اطلاعات کارآزمایی های بالینی در حال جمع آوری است و مقالات هم در حال انتشار است تا زمینه اخذ مجوز از سازمان جهانی بهداشت فراهم شود.
دولت از واکسن سازان حمایت جدی کند
وی افزود: با توجه به اینکه واکسن تامین کننده سلامت هموطنان است و واکسن سازی هم یک صنعت سودآور نیست، دولت باید حمایت جدی از واکسن سازان داخلی به عمل آورد.
بنی هاشمی اظهار داشت: واکسن ها یا با قیمت بسیار پایین یا حتی در اغلب موارد به صورت رایگان در دسترس هموطنان قرار می گیرند، لذا نیاز حمایت های جدی مادی و معنوی دارند.
وی با تاکید بر اینکه زیرساخت های این مجموعه بسیار پرهزینه و ساخت آنها هم زمان بر است، گفت: شرکت های خصوصی رغبت چندانی در این زمینه ندارند، درصورتی که دولت در این زمینه سرمایه گذاری نکند، همواره وارد کننده واکسن مورد نیاز می شویم.
بنی هاشمی ادامه داد: هرچند محدودیت در موارد مختلف از جمله منابع مالی در ساخت واکسن کرونا وجود داشت و تحریم هم مانع بزرگی در ادامه این روند بود، اما محققان با تمام توان و ظرفیت، پای کار آمدند و به دستاورد خوبی هم دست یافتند.
وی افزود: محققان هم جلوی ناملایمات داخلی و هم جلوی تحریم ها ایستادند و موفق به ساخت یک محصول فنآورانه شدند.
واکسن های نوترکیب بیشترین واکسن را در آینده به خود اختصاص میدهند
بنی هاشمی افزود: واکسن ها بر پایه پروتئین نوترکیب، واکسن های نسل بعدی کرونا خواهند بود و به احتمال فراوان بیشترین واکسن هایی که در نسل آینده و دز بوستر استفاده می شوند، واکسن های پروتئینی هستند.
مدیر تحقیقات و توسعه موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ادامه داد: نقطه اوج فناوری ریکام بیننت (Recombinant)، در کنترل و مهار بیماری کرونا مورد استفاده قرار گرفت.
وی افزود: این فناوری برای ساخت واکسن هایی مانند هپاتیت بی، آنفلوانزا استفاده شده و به نظر می رسد بیشتر واکسن هایی که در آینده تولید می شود، براساس این فناوری است.
بنی هاشمی تاکید کرد: اگر این فناوری در کشوری نهادینه شود می توان خیلی از واکسن ها را با آنها تولید و روانه بازار کرد.
وی، فناوری ریکام بیننت را صنعت پیش رو در این حوزه اعلام کرد و گفت: در آینده خیلی از داروها و واکسن ها با این روش طراحی و ساخته خواهند شد.
مدیر تحقیقات و توسعه موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی یادآور شد: در حال حاضر دارویی مانند انسولین برپایه فناوری ریکام ببننت یا فاکتور ۸، ساخته می شود.
وی، بی ضرر بودن و بی خطر بودن واکسن را از مهمترین نکات برای ایمن کردن یک جامعه اعلام کرد و گفت: واکسن های پروتئین نوترکیب بی ضررترین واکسن ها هستند.
نظر شما