کارشناس شیلیایی: سه کشور اروپایی رویکرد دوگانه درقبال برجام دارند

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل بین المللی معتقد است سه کشور اروپایی عضو برجام، اگرچه همیشه از ضرورت حفظ برجام و اجرای آن سخن می گویند اما زمانی که صحبت از عمل و اقدام می شود، تحت تاثیر فشارهای آمریکا، حرفهای دیگری می زنند و از اجرای تعهدات خود ذیل برجام طفره می روند.

به گزارش ایرنا، از زمان خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان همواره از ضرورت حفظ این توافق بین المللی دم زده اند اما در عمل، به دلیل عدم برخورداری از استقلال و ترس از تهدیدات واشنگتن، به گونه‌ای متفاوت عمل می‌کنند تا سیاست های مدنظر ایالات متحده و اسرائیل را پیش ببرند.   

اخیرا نیز این سه کشور اروپایی، روز گذشته در پنجمین روز از مذاکرات جاری وین، پس از دیدار با نماینده آمریکا در بیانیه‌ای مشترک، نقش مخرب ایالات متحده در بروز مشکلات کنونی اجرای برجام را نادیده گرفته و ادعا کردند که ایران مانع پیشرفت در مذاکرات احیای مفاد این توافق است.

«پابلو خوفره لئال» تحلیلگر بین المللی و کارشناس اهل شیلی در مصاحبه مکتوب با ایرنا، به تشریح رویکرد و رفتار دوگانه سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان در مذاکرات وین به عنوان یکی از موانع پیش روی مذاکرات و همچنین انتظار جامعه جهانی برای برخورد با دولت های ناقض تعهدات و حقوق بین المللی از جمله دولت واشنگتن به عنوان ناقض برجام پرداخت.

کارشناس شیلیایی: سه کشور اروپایی رویکرد دوگانه درقبال برجام دارند

این تحلیلگر شیلیایی در پاسخ به این سوال که چرا بعد از خروج دولت ترامپ در توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان حاضر به اجرای تعهداتشان در قبال این توافق نشدند و روابط تجاری با ایران را به کمترین میزان ممکن محدود کردند، گفت: سه کشور اروپایی از انجام تعهدات خود سر باز زدند زیرا تحت فشار، باج خواهی و حتی تهدیداتی هستند که آمریکا معمولاً علیه کسانی که از سیاست های سلطه جویانه واشنگتن پیروی نمی کنند، اعمال می کند درست مثل همان برخوردی که از سوی واشنگتن در قبال آلمان به دلیل اجرای پروژه خط لوله گاز نورداستریم ۲ در همکاری با روسیه (رقیب واشنگتن) شاهد بودیم.

پابلو خوفره لئال افزود: بنابراین به علت ترس از آمریکا و مستقل نبودن، مدتهاست که سیاست خارجی کشورهای اروپایی همان چیزی است که آمریکا و اسرائیل تعیین تکلیف می کند. همانطور که در جریان مذاکرات وین، واشنگتن آنها را وادار می کند که به تعهدات خود، مبنی بر پایان دادن به تحریم ها و از سرگیری روابط تجاری با ایران در چارچوب توافق هسته ای ۲۰۱۵ (برجام) جامه عمل نپوشانند.

وی در ادامه گفت: آنها حتی منافع شرکت های خود و امکانات عظیمی که از سرمایه گذاری و تجارت با ایران عاید آنها می شود، در اثر تهدیدهای آمریکا از دست داده اند. فرانسه، آلمان و انگلیس درخصوص برجام نیز رویکردهای دوگانه دارند: در حالی که اظهارات عمومی و علنی آنها در تبعیت از آمریکا مطرح می شود، در سخنان خصوصی خود خواستار برقراری روابط با ایران هستند.

کارشناس شیلیایی: سه کشور اروپایی رویکرد دوگانه درقبال برجام دارند

وی در پاسخ به این سوال که انتظار جامعه جهانی از امریکا در این مذاکرات، به عنوان دولتی که با خروج از توافق هسته ای، مشکلات فراوانی برای این توافق بین المللی ایجاد کرده، چیست، گفت: جامعه جهانی دارای دو بعد متفاوت است: در یک سو کشورهای تحت تسلط آمریکا و در طرف دیگر کشورهایی قرار دارند که می خواهند براساس حاکمیت خود، فارغ از باج خواهی، فشارها و تهدیدات واشنگتن اقدام کنند. این امر مستلزم آن است که سازمان های بین المللی نقش محکوم کننده علیه کشورهای ناقض حقوق بین المللی ایفا کنند و کشورهایی را که به دیگر جوامع و ملت ها و شرکتها حمله می کنند و از شرکای خود باج خواهی می کنند را محکوم می کنند. در چنین شرایطی، بدون تردید، آمریکا می بایست پاسخگوی نقض تعهدات امضاشده خود در شورای امنیت سازمان ملل باشد؛ مانند نقض تعهداتی که واشنگتن درخصوص قطعنامه ۲۲۳۱ برجام مرتکب شد.

توافق هسته ای ۲۰۱۵ در سال ۱۳۹۴ در شورای امنیت به رأی گذاشته شد که با تصویب آن، تبدیل به قطعنامهٔ ۲۲۳۱ گردید. با تصویب این قطعنامه هر شش قطعنامهٔ پیشین که علیه ایران صادر شده و منجر به تحریم‌های وسیع در رابطه با موضوع هسته‌ای علیه این کشور شده بود می بایست ملغی گرد، اما واشنگتن آن را نقض کرد.

این تحلیلگر بین المللی در پایان گفت: انتظار ما به عنوان کشورهایی که به حقوق بین المللی ملتزم هستیم، از مراجع بین المللی این است که آمریکا بخاطر نقض تعهدات خود بدون مجازات و مصون باقی نماند.

به گزارش ایرنا،   «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد در دوازدهمین و جدیدترین گزارش خود از روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت با استقبال از مذاکرات وین میان ایران و گروه ۱+۴ بر ضرورت رفع تحریم‌های هسته‌ای یکجانبه آمریکا علیه ایران و بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام تاکید کرد.

ایران در روند مذاکرات جاری در وین برای لغو تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران، خواستار تضمین برای تکرار نشدن عهدشکنی های واشنگتن  زیرا به دلیل نقض تعهدات مکرر از سوی آمریکا و سه کشور اروپایی در اجرای مفاد توافق هسته ای ۲۰۱۵ و در جهت لغو تحریم ها علیه ایران، تهران با نگاه تردید به وعده های طرفهای مقابل می نگرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha