در ادامه یادداشت روزنامه ایران به قلم مصطفی خوش چشم کارشناس مسائل بین الملل در ۲۷ آذر میخوانیم: دور هفتم مذاکرات وین در حالی انجام شد که مشخص بود تغییر نگاه برآمده از بر سرکار آمدن دولت انقلابی در ایران ماهیت نگاه به مذاکرات را به دلیل کاسته شدن از وزن تأثیرگذاری مذاکرات در اقتصاد کشور تغییر داده و آن را به مسألهای مجزا در کنار سایر مسائل تبدیل خواهد کرد. همین تغییر تا حد زیادی بار فشار را از تیم مذاکره کننده هستهای برداشت و زمینه آن را فراهم ساخت که جمهوری اسلامی ایران بتواند در فضای جدید ایجاد شده خواستههای بحق خود را پیش روی طرف غربی بگذارد.
همچنان که ابتکارعمل برآمده از ذکاوت کارشناسان تیم جدید به رهبری علی باقریکنی توانست در چند روز اول غرب را تا حدی دچار غافلگیری کند و شوک ناشی از آن زمین بازی را به نفع جمهوری اسلامی ایران تغییر داد. تیم ایران دو پیشنویس جدید را با خود به وین برد که دارای تفاوتهایی با پیشنویس وین ۶ بود.
از جمله آنکه موارد ناقض برجام در پیشنویس وین ۶ اصلاح شد و مواردی که در ارتباط با لغو تحریمها باقی مانده بود، مطرح شد. البته مشخص بود که طرف غربی مقاومت خواهد کرد، اما پس از استقامت طرف ایرانی و با اجرای درست فنون مذاکراتی بالاخره طرف غربی پذیرفت که خواستههای ایران در سند نهایی پیشنویس وین ۷ گنجانده شود.
بر این اساس به نظر میرسد در دور جدید مذاکرات کنشگر اصلی جمهوری اسلامی است و پاسخدهنده، طرف غربی و این میتواند برای ما دست برتر ایجاد کند. اگر چه که در مقدمه مذاکرات هستیم و از اینجا به بعد باید درباره تکتک آیتمها و موارد اختلافی مذاکره کنیم. مشخص است که طرف غربی هم بیکار نخواهد نشست و به سختی امتیاز خواهد داد.
چنان که در این مدت نیز سعی کرد از همه اهرمهای فشار و جاروجنجالهای تبلیغاتی و بازی پلیس بد و خوب استفاده کند تا ما را از دستیابی به این خواستهها دور نگاه دارد. مشخص است که پیشرفت در این مذاکرات با سرعتی آهسته انجام میشود و هیچگاه نمیتوان اعتماد کاملی بویژه به سه کشور اروپایی داشت که آیا تمامقد به مذاکره واقعی ادامه میدهند یا اینکه گاه نمایش مذاکره اجرا میکنند و گاه به مذاکره واقعی میپردازند. این هنر تیم مذاکرهکننده ماست که بتواند مسیر مذاکره با طرف غربی را در روند مثبت و رو به جلو نگاه دارد. این کار دشواری است که به نظر میرسد دیپلماتهای ما تا این زمان از پس آن برآمدهاند.
همزمان با مذاکرات وین تحول دیگری که قابل ارزیابی است، توافقی است که میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دست آمد و سبب تقویت موضع ایران در مذاکرات شد. توافق ایران و آژانس برای بازگرداندن دوربینهای سایت هستهای «تسا» مشروط به تحقق سه شرط ایران یعنی بررسی قضایی و امنیتی و محکوم کردن حمله خرابکارانه علیه تأسیسات ایران از سوی آژانس و چک دوربینهای آژانس قبل از نصب از سوی کارشناسان ما بود که محقق شد.
این توافق سبب شد طرفهای روسی و چینی که در اتاق مذاکره همواره براساس اخبار قابل اعتماد از ما حمایت میکردند، بتوانند در مقابل رسانهها نیز ضمن حمایت از ایران به انتقادات شدید از طرفهای غربی بپردازند. در اتاق مذاکره هم این اقدام به کسب امتیازاتی برای ما منتهی شد. هرچند هدف از این توافق الزاماً تأثیر بر مذاکرات وین نبود.
در ادامه این توافق توقع میرود دبیرکل آژانس از اعلام مواضع جانبدارانه و بعضاً زیادهخواهانه در قبال ایران دست بردارد، مواضعی غیر از این نشان از آن دارد که آژانس همچنان با ایفای نقش پلیس امریکا در برجام سعی میکند ما را مجبور به اجرای یکطرفه تعهدات هستهای در چهارچوب برجام قبل از هر توافقی با طرف غربی کند.
نظر شما