رسانههای کشور ۲۷ آذر ۱۴۰۰ خورشیدی به موضوع کرونا پرداختهاند. بهگونهای که اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبههایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این آنها رصد میشود.
رسانههای اعتدالگرا
مدارس هیچجای دنیا به خاطر شیوع کرونا تعطیل نیست
خبرگزاری ایسنا در مطلبی به سخنان یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش درخصوص بازگشایی مدارس پرداخت و به نقل از وی نوشت: هماکنون مدارس هیچ جای دنیا به واسطه مقابله با شیوع کرونا تعطیل نیست؛ هرچند مدارس دنیا ملزم به رعایت شیوه نامههای بهداشتی هستند.
یوسف نوری با اشاره به بازگشایی مدارس با رعایت شیوه نامههای بهداشتی و با نظر شورای مدرسه، گفت: هماکنون مدارس هیچ جای دنیا به واسطه مقابله با شیوع کرونا تعطیل نیست؛ هرچند مدارس دنیا ملزم به رعایت شیوه نامههای بهداشتی هستند.
وی با بیان اینکه دانشآموزان دچار آثار ناگوار و پیامدهای پس از سانحه میشوند، گفت: باید بخش مشاوره و مددکاری در آموزش و پرورش فعال شود تا بتوانیم دانشآموزان را با شرایط آموزش حضوری وفق دهیم، چون آنها دو سال به مدرسه نیامدهاند و از فضای مدرسه دور بودهاند. از اولیای خانه و مدرسه انتظار داریم دانشآموزان را به مدارس بیاورند.
وی در ادامه اشارهای هم به واکسیناسیون معلمها و دانشآموزان داشت و گفت: از معلمها و فرهنگیان میخواهیم برای تزریق دوز سوم واکسن اقدام کنند، کما اینکه ستاد کرونا درحال تصمیمگیری در خصوص واکسیناسیون دانشآموزان زیر ۱۲ سال هم هست.
تاکید مخبر بر حمایت از تولیدکنندگان داخلی واکسن کرونا
روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی به سخنان مخبر معاون اول رئیسجمهور در جلسه روسای کمیتههای تخصصی کرونا پرداخت و نوشت: نمایندگان شرکتهای تولیدکننده داخلی واکسن کرونا شامل شرکتهای سیناژن، فخرا، پاستور، برکت و رازی گزارشی از میزان ظرفیت تولید خود ارائه کردند و از آمادگی خود برای تامین واکسن مورد نیاز کشور خبر دادند.
معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر لزوم حمایت از تمامی شرکتهای تولیدکننده واکسن داخلی گفت: رفتار ویروس کرونا قابل پیشبینی نیست و هیچ کشوری نمیتواند درباره آینده این ویروس اظهارنظر قطعی داشته باشد بنابراین لازم است که با حمایت از شرکتهای تولیدکننده واکسن، پیش بینیهای لازم را برای شرایط سخت احتمالی انجام دهیم.
وی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواست در کنار اقدامات خود در زمینه واردات واکسن، جلسهای را با شرکتهای تولیدکننده واکسن داخلی برگزار و هماهنگیهای لازم را برای تامین واکسن برای سالهای آینده انجام دهد.
مخبر بر لزوم فراهم شدن شرایط مناسب جهت صادرات واکسن داخلی تاکید و از سازمان برنامه و بودجه نیز خواست ظرف هفته آینده منابع مالی مورد نیاز شرکتهای تولیدکننده واکسن داخلی را تامین کند.
جهشهای امیکرون نگرانکننده است
روزنامه جمهوری اسلامی در گزارش دیگری به سخنان دکتر مسعود یونسیان عضو کمیته علمی کشوری کرونا درخصوص سرعت انتقال سویه اومیکرون، پرداخت و به نقل از وی نوشت: هنوز اطلاعات دقیقی از میزان ابتلا، بستری و مرگ و میر ناشی از اومیکرون نداریم.
دکتر مسعود یونسیان اظهار داشت: درحال حاضر حدود ۸۷ درصد از جمعیت هدف، دوز اول واکسن کرونا را تزریق کردهاند و واکسن نیز به مقدار کافی برای ۱۳ درصد باقی مانده وجود دارد که البته این افراد ممکن است تمایلی به تزریق واکسن نداشته باشند. در این شرایط باید بهرهمندی از خدمات عمومی منوط به رعایت اصول بهداشتی و واکسیناسیون باشد. بهرهمندی از خدمات با شرط رعایت اصول بهداشتی و واکسیناسیون، به معنی اجباری بودن آن نیست بلکه یک فرد میتواند واکسن تزریق نکند اما باید در منزل خود بماند و با حضور در وسایل حمل و نقل عمومی و اماکنی مانند رستوران، سلامت جامعه را به مخاطره نیندازد.
عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: اومیکرون از نظر تعداد جهشهای رخ داده در ویروس، نگرانکننده بوده و هنوز در مورد اینکه اثرات آن بر روی ابتلا، بستری و کشندگی و پاسخ به واکسن چه میزان است، اطلاعات دقیقی نداریم اما گزارشات اولیه آفریقای جنوبی نشان داده که بخش عمده بستری شدگان با ویروس اومیکرون، واکسینه نشده بودند.
صدور نخستین مجوز اروپایی برای واکسنهای ایرانی
به گزارش روزنامه همشهری، اولین مجوز پذیرش مسافر به کشور اروپایی با واکسن ایرانی کرونا صادر شد و براساس اعلام وزارت خارجه کشور از این پس مسافرانی که واکسن ایرانی تزریق کرده باشند، مشکلی در دریافت ویزای سفر به مجارستان را نخواهند داشــت. حالا جمع کشورهایی که واکسن ایرانی را برای صدور ویزا مورد تأیید قرار داده اند به عدد۳ رســیده است.
پیش از این دو کشور هند و عراق براساس توافق دوجانبه ای که با ایران داشته اند مجوز ورود مســافران ایرانی با هر نوع واکسن ازجمله واکسن ایرانی برکت را صادر کرده بودند. البته همچنان مشکل مسافران ایرانی برای سفر به کشورهای خارجی برقرار است، چرا که براساس سیاست وزارت بهداشــت، واردات واکسن های خارجی با هدف حمایت از واکسن ســازهای داخلی محدود شده و این مسئله می تواند به چالشــی برای دریافت ویزای سفر به کشورهای خارجی با وجود تزریق دوزهای ســوم و چهارم با واکسن های ایرانی باشد.
رسانههای اصولگرا
ایران به جمع ۴ کشور تولیدکننده واکسن کرونا با فناوری MRNA پیوست
روزنامه کیهان در گزارشی نوشت: کُرِناپسین، نام نخستین واکسن ضد کرونای ایرانی است که با فناوری MRNA تولید شده و ایران را در فهرست چهار کشور صاحب این فناوری در جهان قرار داده است.
مدیر عامل شرکت دانش بنیان رناپ در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما، با اشاره به بومی سازی فناوری MRNA در ایران و سطح بالای این فناوری در جهان گفت: با تلاش بیش از ۶۰ نفر از نخبگان ایرانی که در دانشگاههای مطرح جهان تحصیل کرده و جز نفرات برتر المپیاد رشتههای مختلف هستند زیرساختهای این فناوری از چهار سال گذشته در ایران پایه ریزی شد و امروز در کنار بومی سازی دانش فنی، دانش ساخت مواد اولیه و برخی از دستگاههای مورد نیاز نیز بومی شده است. در این فناوری بر خلاف واکسنهای دیگر از ویروس زنده استفاده نمیشود و خطر ایجاد بیماری در فرد واکسینه شده را ندارد و واکسن تولید شده از ایمنی زایی بسیار بالا و تولید آنتی بادی بالا برخوردار است.
در جهان تنها آمریکا و آلمان در شرکتهای فایزر و مدرنا واکسن کرونا MRNA را تولید و به بازار عرضه کردند که به زودی نمونه ایرانی این محصول هم وارد بازار خواهد شد. البته چین هم در این زمینه تحقیقات گستردهای انجام داده و همگام با ایران در حال تجاری سازی محصول خود است.
این دانشمند ایرانی که ده سال در دانشگاه هاروارد و یوتا تحصیل کرده گفت: مهمترین مزیت واکسنهای تولید شده با روش MRNA، زمان سریع در رسیدن به واکسن است، به طوریکه در مدت زمانی حدود ۶۰ روز بعد از شناسایی ویروس کرونا نخستین واکسنهای تولید شده با این روش به بازار آمدند.
مدیر عامل شرکت دانش بنیان رناپ بیان داشت: تا به حال برای تمام سویههای شناسایی شده از ویروس کرونا در جهان با استفاده از این روش واکسن تولید شده و آمادگی تولید واکسن مناسب برای سویه جدید اُمیکرون نیز وجود دارد. واکسن «کُرِناپسین» در آستانه دریافت کد اخلاق از وزارت بهداشت و ورود به مرحله آزمایش بالینی اول به عنوان دُز سوم است. بر اساس تحقیقات واکسنهای MRNA بهترین واکسنها در دُزهای یادآور به علت تأثیر گذاری بالا هستند.
پاستوکووک پلاس واکسن یادآور کرونا منحصر به فرد در جهان
خبرگزاری فارس در مطلبی به گفت وگوی علیرضا بیگلری رئیس انستیتو پاستور ایران با این خبرگزاری پرداخت و به نقل از وی نوشت: تاکنون در دنیا هیچ واکسنی به عنوان دُز یادآور طراحی و ساخته نشده و پاستو کووک تنها واکسنی است که به عنوان دُز یادآور ساخته شده است. در دنیا هیچ واکسنی به عنوان دز یادآور تاکنون طراحی و ساخته نشده و پاستو کووک تنها واکسنی است که به عنوان دز یادآور ساخته شده است. الان شرکتهای فایزر و آسترازنکا و ... اگر بخواهند از دز سوم یا یادآور استفاده کنند یک دز اصلی واکسن خودشان را تزریق میکنند که با توجه به اینکه افرادی که قبلا واکسینه شدند اگر دز کامل بگیرند ممکن است عوارض واکسن بیشتر شده و دز سوم ممکن است نسبت به دز های قبلی عارضه بیشتری داشته باشد.
به همین خاطر ما از سال قبل روی این موضوع متمرکز شدیم تا برای واکسن خود دز سوم را به عنوان دز یادآور محسوب شده و مقداری با دز اصلی فرق کند. در دو دز اصلی ما از پاستوکووکی استفاده میکنیم که کونژوکه است؛ یعنی ۶ قطعه از واکسن کووید روی تتانوس یا توکسید کزاز قرار گرفته که این باعث میشود واکسن مقدار کمی از آنتی ژنهای کووید را استفاده کند و به همین دلیل عواض کمی دارد؛ همان طور که در کارآزماییهای بالینی نشان داده شد. این سیستمی است که سالها حتی در کودکان نیز استفاده شده است. نشان داده شده خیلی بی خطر بوده و کارآیی بالایی دارد.
رسانههای اصلاحطلب
احتمال تاثیر کرونا در بروز ذاتالریه
روزنامه آرمان ملی در گزارشی به سخنان دکتر شبنم طهرانی عضو هیات علمی گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی پرداخت و آورده است: مشکلی که اکنون بسیار زیاد با آن مواجه هستیم این است که هر فردی که دچار تب و سرفه میشود حتی با وجود علائم کرونا خودسرانه آنتیبیوتکهایی مانند آزیترومایسین را مصرف میکند درصورتیکه این دارو هیچ تاثیری در درمان کووید۱۹ ندارد و اگر فردی در اثر کرونا دچار درگیری ریه و ذاتالریه شده باشد باید براساس میزان درگیری ریه، درمان ما متفاوت باشد که از درمان آنتیویروس استفاده میکنیم.
ذاتالریه یعنی عفونت پارانشیم بافت ریه و این تعریف کلی است که به شکل ذاتالریه در فارسی شناخته میشود که در انگلیسی به آن پنومونی گفته میشود. علل ابتلا به ذاتالریه میتواند متفاوت باشد و به هر دلیلی که عوامل میکروبی یا ویروسی بتوانند خود را به سطح آلبئولهای دستگاه تنفسی تحتانی برسانند میتوانند سبب بروز ذاتالریه شوند. شایعترین راه رسیدن عوامل میکروبی و یا ویروسی به دستگاه تنفسی، استنشاقی است و پس از آن آسپیراسیون است. این یعنی حجم زیادی از میکروارگانیسم بخواهد وارد ریه شود، مثلا هر فردی که رفلکسهای مختلف داشته باشد سبب میشود مواد غذایی بهجای اینکه وارد مری شود وارد نای و سپس ریه شود.
پیش از کرونا شایعترین ویروسی که میتوانست سبب بروز علائم ریوی شود آنفلوآنزا بود که طی دو سال اخیر متوجه شدیم کروناویروس هم میتواند سبب بروز ذاتالریه و درگیری بافت ریه شود. معاون آموزشی بخش عفونی بیمارستان شهید لبافینژاد، تاکیدکرد: اغلب افرادی که سیستم ایمنی طبیعی دارند با ویروسهایی مانند آنفلوآنزا و کووید۱۹ چند روز ابتدایی علائمی مانند سردرد، بدندرد، دردمفاصل، خستگی، تب و... دارند و بعد ممکن است درگیری ریه پیدا کنند. افراد دچار نقص سیستم ایمنی بدن ممکن است شروع علائمشان با همان درگیری ریوی باشد که معمولا از علائم بالینی و نمای عکس قفسهسینه به این موضوع شک میکنیم.
خطر اُمیکرون و پرهیز از دورهمیهای یلدایی
به گزارش ایسنا دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ درباره وضعیت کرونا در کشور، درباره توصیههایش برای شب یلدا با وجود خطر انتقال کرونا به ویژه سویه اُمیکرون، گفت: طبیعتا هرگونه تجمع و دورهمی از سوی افرادی که باهم نبودهاند، انجام شود و به ویژه در فضای بسته خطرناک است. افرادی که در قالب یک خانواده و اصطلاحا زیر یک سقف زندگی میکنند، باهم تماس داشتند و ممکن است ویروس را هم بهم منتقل کنند، اما خانوادههای متعدد تصور نکنند که چون باهم فامیل هستند، ویروس را منتشر نمیکنند و تصور کنند که از دوست یا برادرم کرونا نمیگیرم. هرگونه اجتماعی که داشته باشیم و حتی درصدی هم خطر انتقال و انتشار ویروس را افزایش دهد، خطرناک بوده پشیمانی آن بعدا کل جامعه را خواهد گرفت. بنابراین یک وظیفه مدنی است که از ایجاد چنین اجتماعاتی بپرهیزیم و اگر جایی مشاهده میکنیم، تذکر دهیم و سعی کنیم از آن جلوگیری کنیم.
جمعبندی
رسانههای اعتدالگرا با این استدلال که مدارس در هیچجای دنیا به خاطر شیوع کرونا تعطیل نیستند به تایید بازگشایی مدارس پرداختند و همچنین اقدامات دولت را در ارتباط با حمایت از تمامی شرکتهای تولیدکننده واکسن داخلی را برشمردند و نسبت به ناشناخته بودن جهشهای امیکرون هشدار دادند. رسانههای اصولگرا نیز در مطالب منتشر شده خود با اشاره به پیشرفتهای ایران در ارتباط با تولید واکسن کرونا به اولین مجوز پذیرش مسافر به کشور اروپایی با واکسن ایرانی کرونا و واکسن پاستوکوک به عنوان واکسنی که به عنوان دز یادآور ساخته شده، اشاره کردند. رسانههای اصلاحطلب اما با یادآوری فرارسیدن شب یلدا و سنت دورهمیهای این شب، نسبت به احتمال شیوع مجدد این ویروس هشدار دادند.
نظر شما