۴ دی ۱۴۰۰، ۱۲:۴۵
کد خبر: 84589744
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پشت پرده اهداف آمریکا و ناتو در تنش روسیه-اوکراین

تهران- ایرنا- تنش‌ میان روسیه و غرب بر سر مسئله اوکراین در حالی همچنان تداوم دارد که آمریکا و متحدانش بر ادعای خود درباره قصد مسکو برای حمله به اوکراین اصرار می ورزند و به نظر می رسد به طور جدی می‌خواهند از این بهانه برای تضعیف و منزوی کردن روسیه استفاده کنند.

به گزارش روز شنبه ایرنا، آمریکا اخیرا ضمن اشاره به تحرکات جدید روسیه در مرز با اوکراین مدعی شد که مسکو به دنبال حمله به خاک اوکراین است تا از این طریق بر امور داخلی اوکراین مسلط شود اما مقامات روسیه بارها تاکید کرده اند که این ادعای واشنگتن و متحدانش واهی و بی پایه و اساس بوده و هدف از این اتهام زنی‌ها، تشدید تنش میان غرب با مسکو است تا زمینه تضعیف روسیه فراهم شود.

در جدیدترین تحول مربوط به مسئله اوکراین خبرگزاری رویترز روز گذشته گزارش داد که تصاویر ماهواره ای نشان از تحرکات فزاینده روسیه در شبه جزیره کریمه دارد. رسانه های آمریکایی پیشتر گزارش داده بودند که روسیه در ماه آوریل شروع به اعزام نیرو و تجهیزات نظامی به مرز با اوکراین کرده و حدود ۱۷۵ هزار نیرو را در این منطقه مستقر کرده است.

منطقه دونباس با ساکنان روس تبار در شرق اوکراین واقع شده است و از سال ۲۰۱۴ میلادی روس‌های این منطقه دو جمهوری خودخوانده دونتسک و لوگانسک تاسیس کرده و دولت‌های محلی مستقل از دولت اوکراین تشکیل داده‌اند.

روسیه بارها خواستار مذاکره دولت اوکراین با نمایندگان این دو منطقه برای دستیابی به توافق و حل و فصل اختلافات شده است، اما کی یف مسکو را به حمایت و تشویق جدایی طلبان متهم می‌کند و مذاکره با نمایندگان این مناطق را رد می‌کند.

در تحولی جدید روسیه اعلام کرده است که یک موشک مافوق صوت دیگر را به دنبال آزمایش ماه اکتبر و ژوئیه بار دیگر آزمایش کرده است. این اقدام روسیه احتمالا واکنش جدیدی از سوی کاخ سفید را به دنبال خواهد داشت. مقامات واشنگتن پیشتر ضمن اعتراف به توانمندی‌های موشکی مسکو نسبت به پیشرفت روسیه در حوزه موشکی به موشک های مافوق صوت ابراز نگرانی کرده بودند.

تضمین‌های امنیتی مدنظر روسیه

در این میان دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین نیز روز گذشته در پاسخ به ادعای مربوط به این تصاویر ماهواره‌ای عنوان کرد که تحرکات نظامی روسیه برای دفاع از خود در برابر آمریکا و متحدانش امری لازم به شمار می رود.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز دو روز پیش گفت که آمریکا و هم‌پیمانانش تضمین هایی داده اند که ناتو بیش از این به شرق اروپا گسترش نیابد و سیستم های موشکی نزدیک روسیه مستقر نکند.

پشت پرده اهداف آمریکا و ناتو در تنش روسیه-اوکراین

پوتین در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی در این رابطه که آیا کشورش قصد حمله به اوکراین را دارد، این ادعا را رد کرد و گفت که این روسیه است که باید تضمین‌هایی را از سوی غرب دریافت کند.

کاخ کرملین همچنین روز گذشته اعلام کرد که از آمریکا انتظار دارد تا ماه آینده به درخواست های مسکو در مورد ارائه تضمین‌های امنیتی به روسیه پاسخ دهد.

مسکو به صراحت گفته است که برای کاهش تنش‌ها، این انتظار از واشنگتن می رود که به پیشنهادهای مسکو در ماه ژانویه پاسخ دهد.

آمریکا مدعی آمادگی برای مذاکره

تحولات مربوط به تنش میان روسیه و اوکراین در حالی همچنان در رسانه ها به چشم می خورد که یک مقام دولت آمریکا روز گذشته گفت که واشنگتن به روس‌ها اعلام کرده آماده برگزاری مذاکره در ماه ژانویه است اما زمان و مکانی در این راستا ارائه نکرده است.

دولت بایدن همزمان با اینکه مدعی حرکت در مسیر کاهش تنش‌ها میان روسیه و اوکراین است اما سیاستهای مداخله‌جویانه خود در امور دیگر کشورها را که به شدت مُخرب و به امنیت کشورها ضربه می زند، ادامه می دهد.

مقامات دولتی امریکا مدعی هستند که آماده مذاکره با روسیه می باشند اما عملا اقدام ملموسی در راستای کاهش دادن تنش‌ها انجام نمی دهند و به اتهام‌زنی‌های خود علیه سیاستهای کرملین بدون ارائه مدارک مستند ادامه می دهند.

پشت پرده اهداف آمریکا و ناتو در تنش روسیه-اوکراین

جن ساکی سخنگوی کاخ سفید روز گذشته با بیان اینکه مذاکرات دیپلماتیک با روسیه بهترین مسیر پیش رو درباره اوکراین است، اعلام کرد که جزئیات مذاکرات با روسیه نهایی نشده است.

یک مقام ارشد کاخ سفید اخیرا اعلام کرده بود آمریکا آماده است در اوایل ماه ژانویه به صورت دیپلماتیک و از طریق کانال های مختلف دو و چند جانبه  با روسیه تعامل کند. این مقام ارشد کاخ سفید در توضیح سیاست آمریکا در قبال روسیه گفت که آمریکا آماده است در اوایل ماه ژانویه به صورت دیپلماتیک و از طریق کانال های مختلف دو جانبه شامل گفت و گوی ثبات راهبردی و چند جانبه شامل  شورای ناتو و روسیه و سازمان امنیت و همکاری اروپا، با روسیه وارد تعامل شود.

وزرای خارجه آمریکا و انگلیس نیز پنجشنبه در مورد تحولات اوکراین مذاکره و به روسیه نسبت به هرگونه اقدام برای حمله به اوکراین هشدار دادند. بلینکن در گفت و گو با لیز تراس در خصوص اولویت های مشترک، از جمله پاسخ قوی و متحد به تجاوز روسیه به اوکراین به صورت تلفنی گفت‌وگو کرد.

بلینکن همچنین نیز در گفت و گو با جوسپ بورل نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی بر تعهد مستمر برای تقویت همکاری آمریکا و اتحادیه اروپا و مشارکت با یکدیگر برای رویارویی با چالش های مشترک تاکید کرد.

بی‌توجهی عمدی غرب نسبت به درخواست‌های مسکو

روسیه بارها از غرب خواسته در صورت مصمم بودن به کاهش دادن تنش‌ها، به درخواست‌های امنیتی مسکو توجه کند اما بی توجهی غرب نسبت به مطالبات امنیتی کرملین نشان می دهد که آمریکا و متحدانش نه تنها عزمی برای آرام کردن اوضاع ندارند بلکه مسیر جنگ‌افروزی و ضربه زدن به امنیت ملی روسیه را دنبال می‌کنند.

مسکو درخواست کرده که ناتو دیگر به گسترش خود به سوی مرزهای شرق اروپا که برای روسیه نگران کننده می‌باشد، ادامه ندهد؛ درخواستی منطقی که هر کشوری می تواند آن را مطالبه کند.

مسکو بارها اعلام کرده استقرار سیستم‌های دفاع موشکی و نظامی ناتو در کشورهایی همچون اوکراین خطرناک است و به همین دلیل ناتو باید نسبت به سیاستهای توسعه طلبانه خود نزدیک مرزهای روسیه تجدیدنظر کند.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در جدیدترین موضعگیری خود در هشداری به ناتو گفت: عضویت احتمالی اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی و استقرار تسلیحات جدید در مرزهای روسیه، خطرات و تبعات نظامی بدنبال خواهد داشت.

لارووف در گفت و گو با روزنامه اوسلوبودژنیه بوسنی و هرزگووین افزود: سیاست کشاندن کی‌یف به ناتو با چشم‌انداز استقرار مجموعه‌های موشکی تهاجمی در نزدیکی مرزهای روسیه، تهدید ناپذیرفتنی است.

وی هشدار داد که این مساله ممکن است سبب آغاز مناقشه بزرگ در اروپا شود.  وزیر خارجه روسیه ادامه داد: باید از رویارویی‌های موجود که بر اثر حمایت واشنگتن از اوکراین به وجود آمده است، کاست.

اپشت پرده اهداف آمریکا و ناتو در تنش روسیه-اوکراین

اما آمریکا و اعضای ناتو اعلام کرده اند که قصدی برای توقف سیاستهای توسعه طلبانه این پیمان ندارند. ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو نیز اخیرا اعلام کرد که این پیمان قولی برای کنار گذاشتن اهدافش در مسیر گسترش ناتو نداده است.

اگر شرایط به این گونه پیش برود و غرب بر سیاستهای گسترش ناتو تاکید کند و تضمین های امنیتی روسیه مدنظر قرار نگیرد، شرایط پیچیده خواهد شد و امکان تشدید تنش‌های بیشتر وجود دارد اما بعید است شرایط به سوی تقابل نظامی پیش برود.

در این میان گمانه‌زنی‌هایی مطرح شده مبنی بر اینکه آمریکا گزینه های مختلفی در مورد تشدید فشارها به روسیه از جمله افزایش تحریم‌ها علیه مسکو در نظر دارد که می تواند روند دیپلماسی را کم رنگ و زمینه تشدید تنش ها را فراهم کند.

حل و فصل سازنده تنش میان اوکراین و روسیه راهی جز دیپلماسی و توجه به درخواست های طرفین ندارد، چون در غیر این صورت حرکت در مسیر تقابل نه تنها پیامدهای ناگوار و غیرقابل پیش‌بینی برای این دو کشور خواهد داشت بلکه بازیگران منطقه‌ای و غیرمنطقه‌ای زیادی را درگیر خواهد کرد و شرایط اروپا را به شدت متشنج می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha