حامد چمن رخ روز شنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کشور همیشه تحریم بوده است اما در اوج تحریم ها میزان صادرات فرش دستباف کمتر از ۳۰۰ میلیون دلار نبوده است اما در هشت ماه امسال این رقم تنها ۳۸ میلیون دلار گزارش شده است.
عضو اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به الزام صادرکنندگان به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات گفت: ارز حاصل از صادرات فرش همانند سایر کالا باید به کشور بازگردانده شود.
وی افزود: صادرکنندگان فرش در این مدت به سیاست های تعهد ارزش اعتراض کرده و خواستار حذف و لغو تعهد ارزی برای صادرکنندگان فرش شده اند زیرا صادرات فرش با صادرات سایر کالاها متفاوت است، فرش معمولا به صورت امانی صادر میشود و عموما فروشنده در لحظه به پول نمی رسد و یا ممکن است فرش برگشت داده شود از این رو تعهد ارزی باید از صادرات فرش برداشته شود اما در دولت قبل و در این دولت به این اعتراض ها توجه نشده است.
وی با بیان اینکه علت کاهش صادرات فرش دستباف، قوانین غلطی است که در دولت قبل پایه ریزی شد و بانک مرکزی وقت به اسم دلسوزی برای ارز کشور، تعهد ارزی برای صادرات فرش لحاظ کرد، این تصمیم اشتباه در این دولت هم در حال اجرا است، مگر صادرکننده می تواند ارز را بازنگرداند، صادرکننده باید فرش بفروشد و ارز را بازگشت دهد و یا کالایی دیگر خریداری کند، غیر از این نمی تواند باشد.
مسوول کارگروه تبلیغات فرش دستباف استان خراسان شمالی تاکید کرد: تعهد ارزی حاصل از صادرات سبب افت صادرات کالا در کشور از جمله صادارت فرش شده است.
به گزارش ایرنا، دستکم هشت میلیون نفر در سراسر کشور در عرصه تولید، فروش و صادرات فرش ارتزاق می کنند که این میزان یک دهم جمعیت کشور را تشکیل میدهد. ۲ میلیون نفر در بافت فرش بهطور مستقیم و ۱۹۱ هزار نفر در صنایع جانبی آن مشغول فعالیت هستند. همچنین ۱۱۵ هنرستان در زمینه فرش دایر است و پنجهزار و ۵۰۰ دانش آموخته هنر صنعت فرش دستباف داریم.
مطابق آمارها، در سال ۲۰۱۹ بیش از یک میلیارد دلار فرش دستباف در مبادلات جهانی به کشورهای مختلف صادر شد. در این میان جمهوری اسلامی ایران سهم ۷.۹ درصدی از مجموع صادرات فرش دستباف را به خود اختصاص داد.
نظر شما