۱۱ دی ۱۴۰۰، ۲۳:۳۶
کد خبرنگار: 2187
کد خبر: 84598455
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بهره‌وری اندک یکی از مشکلات جدی بخش کشاورزی خراسان رضوی است

مشهد- ایرنا- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بهره‌وری اندک، کمبود آب و عدم آموزش کشاورزان را از جمله مشکلات جدی بخش کشاورزی این استان دانست.

غلامحسین ساربان روز شنبه در هفدهمین مراسم تجلیل از کشاورزان و دامداران نمونه شهرستان خلیل‌آباد افزود: در حال حاضر متوسط عملکرد انگور در خراسان رضوی ۱۷ تا ۲۲ تن است در صورتی که باید بیشتر از این باشد.

وی ادامه داد: ضایعات بخش کشاورزی ۳۰ درصد است که بالاترین میزان ضایعات با ۳۶ درصد مربوط به انگور و کمترین آن با پنج درصد مربوط به شلتوک برنج است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: یکی دیگر از چالش های بخش کشاورزی، کمبود آب است بطوریکه در گذشته هفت میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی آب داشتیم ولی این میزان امروز به چهار میلیارد و ۵۰ مترمکعب کاهش یافته است علاوه براین در استانی کشاورزی می‌کنیم که ۱۶ تا ۱۹ برابر میزان بارندگی تبخیر می‌شود.

وی با بیان اینکه برخی دلارهای نفتی کشور را گرفته‌اند تا نهاده وارد کنند اما محصول را تحویل نمی‌دهند افزود: اگر فقط تمامی کشمش خلیل‌آباد صادر شود نهاده مورد نیاز تمام خراسان رضوی را می‌توان تأمین کرد البته به شرط آنکه در برابر صادراتی که انجام می‌شود نهاده وارد شود.

ساربان ادامه داد: ۹۱ درصد محصول پسته، ۸۰ درصد زیره، ۷۰ درصد زعفران و ۶۵ درصد کشمش  استان صادراتی هستند و می‌توانیم با صادرات ۵۰ هزار تن پسته یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن جو و ذرت وارد کنیم اما لازم است نمایندگان  مجلس شرایط را تسهیل کنند.

وی همچنین با تاکید بر حفظ سرمایه‌های انسانی گفت: ۳۳۷ هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی استان فعالند که به دلیل دست و پنجه نرم کردن با مشکلات و تنگناها نسل جوان رغبتی به حضور در این بخش ندارند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: باید نیروی انسانی این بخش آموزش ببیند و با علم روز آشنا باشد تا با رونق کشاورزی و افزایش بهره وری شاهد ارتقای جایگاه بخش کشاورز ی و فعالان آن باشیم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ۴۵ درصد افراد نمونه‌ بخش کشاورزی تحصیلات دانشگاهی دارند، براستقاده از تجربه‌های گذشته و علم جوانان تاکید کرد و گفت: تنها راه نجات بخش کشاورزی تبدیل شیوه های سنتی به مدرن است.

نهاده های یارانه ای ناچیز است

نماینده مردم کاشمر، بردسکن، خلیل‌آباد و کوهسرخ در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: نهاده‌های یارانه‌ای فقط برای پنج روز یا ۲ هفته کفاف می‌کند و کشاورزان و دامداران مجبور هستند بقیه نهاده مورد نیاز خود را با قیمت بیشتر از دلالان تهیه کنند.

حجت‌الاسلام جواد نیک‌بین افزود: اگر ارز ترجیحی را حذف کنیم و به خود دامدار و کشاورز بدهیم به مراتب وضعیت بهتر خواهد بود و نیازی نیست نهاده‌های مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه کنند.

وی با بیان اینکه کشاورزان و دامداران در کشور بیشترین سطح اشتغال را دارند ادامه داد: ۶۰ میلیون نفر در کشور به شغل کشاورزی و دامداری مشغولند و امنیت غذایی را برای کشور و مردم ایجاد می‌کنند و چون برخی قوانین به درستی اجرا نمی‌شود موجب نارضایتی‌هایی شده است.

این نماینده مجلس گفت: به زودی اسامی رانت‌خوارانی را که قطعی شده است به رسانه‌ها اعلام می‌کنیم.

وی افزود: ارز را به کمپانی‌های بزرگی داده‌ایم که نهاده ها را وارد کنند و به کشاورز و دامدار بدهند اما در انبارهای خود دپو نموده و به خاطر اینکه گران‌تر بفروشند وارد بازار نمی‌کنند.

دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی نیز در این همایش گفت: بخش کشاورزی به عنوان ستون اقتصاد مقاومتی و زیربنای تولید و اشتغال  است و می‌طلبد در سطح حاکمیت و مجلس نگاه متفاوتی به این بخش صورت گیرد.

مجید مهدوی افزود: در بودجه سال ۹۹ و ۱۴۰۰ در بند "ه" تبصره هشت برای استفاده از منابع آب عوارضی معین شده که مجلس هم مصوب نموده و در بودجه ۱۴۰۱ هم تکرار شده از مجلسیان درخواست داریم این تبصره را که خلاف قانون هم هست حذف کنند.

وی رأی شماره ۶۳۳ دیوان عدالت اداری را مانعی برای تولید دانست و ادامه داد: با توجه به اینکه برای سال آینده در بخش کشاورزی رشد ۴.۵ درصدی هدف‌گذاری شده اگر رأی دیوان پابرجا باشد به این رشد نخواهیم رسید.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد  نیز در این همایش بر افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی تاکید کرد و گفت:  استفاده از تجارب کشاورزان قبلی و اجرایی کردن مطالب علمی و فنی در باغات موجب چندین برابر شدن میزان عملکرد کشاورزان می‌شود.

محمود شبان افزود: اگر شهرستان خلیل‌آباد قطب تولید انگور استان معرفی می‌شود و درجه کیفی کشمش‌های این منطقه به مراتب از سال‌های قبل بالاتر رفته به دلیل دقت بیشتر کشاورزان در مبارزه با کرم خوشه خوار انگور و سم‌پاشی به موقع است.

وی ادامه داد: اگر زمان سم‌پاشی هر محصول به درستی رعایت شود مشکلی از نظر باقی ماندن سموم نخواهیم داشت  و با برگشت محصولات از دیگر کشورها مواجه نخواهیم بود.

در این مراسم از ۲۸ کشاورز و دامدار نمونه استانی و شهرستانی خلیل‌آباد قدردانی شد.

شهرستان خلیل‌ آباد با ۱۸ هزار هکتار اراضی باغی و زراعی حدود ۲۳۸ هزار تن محصولات دامی، زراعی و باغی تولید می‌کند.
انگور، زعفران، انار و پسته از مهمترین محصولات این شهرستان است که جنبه صادراتی دارند.
شهرستان خلیل آباد با ۲ بخش ششطراز و مرکزی در ۲۴۲ کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha