۱۵ دی ۱۴۰۰، ۱۰:۱۵
کد خبرنگار: 860
کد خبر: 84598896
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

شهر ما شبیه خانه ماست

۱۵ دی ۱۴۰۰، ۱۰:۱۵
کد خبر: 84598896
شهر ما شبیه خانه ماست

بروجرد - ایرنا - مبلمان شهری باید با در نظرگرفتن رفتارهای اجتماعی و فرهنگی طراحی و نصب شود که اگر این چینش عناصر بتواند آرامش و احساس تعلق را به شهروندان منتقل کند می‌توان گفت مدیران عملکرد موفقی داشته‌اند.

شهر ما خانه ما جمله ای که نهایت تعلق خاطر و وابستگی خانه و شهر را نشان می دهد، آنجا که فرد  با گشتی در شهر می تواند احساس خوبی را بگیرد و با حال بهتری به خانه بازگردد اما اگر با حرکت در میان بنا و سازه و ساختمان ها به آرامش مورد انتظار نرسد پس حق او نسبت به شهر برآورده نشده است.

یکی از ویژگی های شهر و شهرنشینی ، وجود فضاهایی برای درنگ، مکث، قدم زدن ، نشستن و احساس آرامش در فضایی بیرون از خانه است که اگر افراد بتوانند حس آرمش و تعلق خاطر داشته باشند یعنی اولویت به انسان ها با حقوق شهروندی آنها داده شده است.

زیباسازی به تمامی  اقدامات آگاهانه ای گفته می شود که توسط شهرداری ها برای ارتقای کیفیت محیط شهری صورت می گیرد و شهر را برای زندگی ساکنانش مناسب تر می سازد.

طراحی ساختار شهری آنجا که انسان محور نباشد، خود به تنهایی شتاب و استرس و نگرانی را انتقال می دهد این را در نظر گرفت که هر کدام از شهروندان برای خود دغدغه و مشکلات و نگرانی هایی دارند چنانچه فضای شهری دغدغه بیشتری به آنها وارد کند همان شخص می تواند برای دیگری خطر آفرین باشد بنابراین باید شرایطی را فراهم کرد که ساختار شهری القا کننده آرامش باشد.

مبلمان شهری دقیقا نیاز ضروری  شهروندان در هر نقطه از شهر است که باید مورد توجه قرار گیرد، نگاه لوکس، فانتزی و غیرضروری دانستن آن نگاهی منسوخ شده است. نگاه ضروری به این نیاز شهروندان باید از سوی مدیران شهری مورد توجه قرار گیرد. ایجاد ایستگاه های مطالعه، استراحت و توقفگاه های کوتاه در خیابان ها و اماکن و معابر عمومی در عین حالی که مقدمه ای برای ایجاد پاتوق های فرهنگی و مطالعه در شهرها می تواند باشد در ایجاد آرامش شهروندان هم اثرگذار است.

از منظری دیگر ،  زیبایی، پویایی و رنگ در شهر باید به گونه ای در کنار هم قرار گیرند که شخص با گذر از کوچه و خیابان های شهر احساس آرامش و درنگ و لذت بردن از آنچه که در عبارت صحیح تری مبلمان شهری گفته می شود پیدا کند و اگر شهروندی با پیش زمینه های خشم، استرس و نگرانی از خانه بیرون می آید اگر فضای شهری نتواند او را به آرامش برساند دست کم نباید اظطراب ، خشم و ناراحتی او را بیشتر کند.

شهری که توجهی به ایجاد مکانی آرام برای درنگ عابرین ندارد ، شهری مضطرب، شتاب محور و اتومبیل محور است که در این چرخه آن کسی که آسیب می بیند انسان و همان شهروندان هستند چرا که آهن و لاستیکی که اتومبیل نام دارد آسیبی نخواهد دید.

نکته مهم دیگری که در خصوص مبلمان شهری باید مورد توجه باشد این است که نباید مبلمان شهری حس تمایز را تقویت کند بعبارتی خیابانی خاص در شهر بیشترین توجه را از سوی سیاست گذاران و برنامه ریزان شهری دریافت کند به این صورت که  هر روز رنگ جداول تغییر کند، گل های یکی از یکی زیباتر در آن کاشته شود و بعنوان بالای شهر شناخته شود.

در مقابل  در جایی دیگر نتوان برای اندک زمانی در کوچه و خیابان هایش عبور کرد.بعنوان نمونه در گفت و گو ب برخی شهروندان در شهر بروجرد خیابان تختی بعنوان بهترین جای شهر نام برده می شود. خیابانی که کرایه مغازه های آن بالاتر از جاهای دیگر و رسیدگی به این خیابان هم مشهود است از آسفالت آن گرفته تا رنگ جداول و گل ها و فضای سبز مناسب آن . تفاوت را زمانی بیشتر پی می بری که گذرت به خیابان های پایین شهر می خورد .

زیباسازی شهری اولویتی جدی

بنا بر گفته رییس شورای اسلامی شهر بروجرد، رفع نقاط ضعف و کمبودها ، زیباسازی و ارتقای مبلمان شهری یک ضرورت جدی است که باید در اولویت قرار بگیرد.

محمد پاپی نژاد با تاکید بر اینکه دوران آزمون و خطا گذشته و ایجاد تغییر و تحول و افزایش رفاه اجتماعی شهروندان ضروری است گفت:  شهروندان نظرات و پیشنهادت خود را با شورای شهر در میان بگذارند و این شورا نیز با راه اندازی کمیته پژوهش تلاش دارد با شناسایی نقاط ضعف در ادامه مسیر از نظرات شهروندان کمک بگیرد.

وی گفت: رصد مشکلات حوزه شهری در  بخش های مختلف یکی از برنامه های شورای شهر است تا بتوان با بررسی مشکلات در هر منطقه ،  زمینه تحول و توسعه شهر را فراهم کرد.

رییس شورای شهر بروجرد یادآور شد: ساماندهی وضعیت تخریب شده پارک‌های بروجرد، آسفالت معابر رفع مشکلاتی نظیر دست اندازهای نامتعارف و دیگر مشکلات شهر با استفاده از نظرات کارشناسان اهل فن ضروری است.

مبلمان شهری باید احساس تعلق در مردم هر شهر ایجاد کند

سمیه کریمی روانشناس بالینی در این خصوص می گوید: امروزه یکی از عواملی که بدون شک در آرامش روحی افراد اثرگذار است مساله مبلمان شهری متناسب با باورها و فرهنگ همان شهر خواهد بود،  بطوریکه از نظر دیداری بتوان در آن شخصیت های برجسته آن شهر را هم در طراحی های مبلمان شهری مورد توجه قرار داد تا مردم آن شهر احساس تعلق خاطر بیشتری به شهر خود داشته باشند.

این روانشناس بالینی با اشاره به زندگی های صنعتی و پر استرس امروزه ادامه داد: اگر بتوان با پیاده سازی شیوه های مطلوب مبلمان شهری افراد را به استفاده از این مکان ها تشویق کرد علاوه بر اینکه بخشی از استرس های شهروندان کاسته می شود، علاقه به استفاده همیشگی از اتومبیل هم کمتر و شهروندان ترجیح می دهند پیاده روی کنند و در مکان هایی که تحت عنوان مبلمان شهری برای رفاه شهروندان ایجاد شده، لذت ببرند.

وی یادآور شد: مبلمان شهری مجموعه امکاناتی است که زیر نظر مدیریت شهری با هدف استفاده عموم و با هدف رفاه آسایش آنها ایجاد می شود اما نکته مهم در مورد طراحی همین امکانات و فضاها به منظور رفاه حال شهروندان این است که متناسب با باورها، اعتقادات،  تاریخ و فرهنگ همان شهر باشد. به عبارتی بکارگیری شیوه ها و الگوهای طراحی و مبلمان شهری متناسب با پیشرفته ترین شهرها و کشورهای جهان در شهری کوچک باعث می شود که شهروندان آن شهر احساس تعلق به آن شهر نداشته باشند و بنوعی احساس غربت کنند.

این روانشناس بالینی بیان کرد: در عین حال اگر در طراحی مبلمان شهری بی نهایت از الگوهای سنتی استفاده شود نیز به همان نسبت شهروندان احساس می کنند به شرایط فعلی تعلق ندارند و در مجموع در رعایت شیوه ها و الگوهای مورد نظر در مبلمان شهری باید تعادلی که تامین کننده احساس آرامش در شهروندان ایجاد کند،  رعایت شود.

مبلمان شهری نباید تقویت کننده حس تمایز باشد

فردین کریمی پژوهشگر و جامعه شناس می گوید: مبلمان شهری نباید به گونه ای باشد که تقویت کننده ؛ تفکیک فضای شهری و تمایز در دسترسی افراد به آن فضاها باشد.

وی با تاکید بر اینکه فضای شهری فقط ساختمان ها نیستند گفت: وسایل نقلیه خوب باید فراهم باشد تا فرد با کمترین مشکلی به مقصد مورد نظر خود برسد و یا اینکه طراحی شهر باید خوانا و ساده باشد و فرد به راحتی بتواند آدرس ها را پیدا کندو بعبارت عامیانه تر فرد در آن گم نشود.

کریمی بیان کرد: فرد در  فضای شهری گاه درنگ می کند برای استراحت و گاه حرکت می کند  و در مسیر این حرکت نیازهایی دارد ؛ نیازهایی همچون دسترسی به فضای سبز، مکانی برای استراحت، سطل زباله، سرویس بهداشتی و وجود ساعت های شهری بزرگ  که طراحی شهر باید پاسخگوی این نیازهای فرد باشد.

این جامعه شناس با بیان اینکه مبلمان شهری  خوب می تواند حس همبستگی و تعلق اجتماعی را بیشتر کند گفت: مبلمان شهری باید به گونه انجام شود که همه شهروندان در هر نقطه از شهر به یک نسبت از آن بهره مند شوند نه اینکه در نقطه ای خاص بیشترین توجه ها اعمال شود و جای دیگری از شهر مورد کم توجهی واقع شود.

وی افزود: مبلمان شهری که حس تمایز را تقویت کند نمی تواند منجر به آرامش و حس تعلق در همه شهروندان را ایجاد کند . برنامه ریزیان شهری باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که نوع مبلمان شهری که در پیش می گیرند تقویت کننده نگاه غالب بالا شهر و پایین شهر را تقویت نکند بلکه به نسبتی متعادل به تمام نقاط شهر رسیدگی شود.

این پژوهشگر اجتماعی یادآور شد: اجرای مبلمان شهری متناسب با نیازهای انسان و حقوق شهروندان می تواند منجر به تقویت همبستگی شود.

کریمی یادآور شد: مبلمان شهری باید مطابق با فرهنگ و اقلیم و ارزش های هر شهر باشد.

درنگی بر نظرات کارشناسی در حوزه مبلمان شهری ما را به این نکته کلیدی هدایت می کند که از خیابان تختی فاخر که در هر شهر با نامی دیگر وجود دارد تا خیابان قانی پایین شهر که در هر شهر قطعا  با نامی دیگر  وجود دارد؛  نباید فاصله چندانی باشد و نگاه برنامه ریزان شهری به سمت آن نگاهی پیش رود که تفکیک سازی فضای شهری را به حداقل و صفر برساند تا بتوان از مبلمان شهری متعادل به همبستگی و انسجام اجتماعی دست یافت بگونه ای که شهروندان شهر را خانه خود بدانند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha