سرمایه‌گذاری کلان، لازمه دستیابی اروپا به نسل جدید نیروگاه های هسته ای

تهران- ایرنا- یک کمیسر اتحادیه اروپا میزان سرمایه لازم برای نسل جدید نیروگاه های هسته ای در سراسر اتحادیه اروپا را ۵۰۰ میلیارد یورو تا سال ۲۰۵۰ برآورد کرد؛ اقدامی که تنها با طبقه بندی انرژی هسته ای در زمره انرژی های سبز میسر است.

به گزارش ایرنا، تییری برتون (Thierry Breton) کمیسر امور بازار داخلی اتحادیه اروپا در مورد اقدامات اخیر این نهاد اروپایی برای اعطای برچسب سبز به انرژی هسته ای، در مصاحبه با روزنامه فرانسوی «ژورنال دو دیمانش» گفت:  نیروگاه های موجود نیازمند سرمایه گذاری ۵۰ میلیارد یورویی تا سال ۲۰۳۰ هستند اما این مبلغ برای نسل جدید نیروگاه ها به ۵۰۰ میلیارد یورو تا سال ۲۰۵۰ می رسد.   

در آخرین روز سال ۲۰۲۱ (۱۰ دی ماه) اتحادیه اروپا پیش نویس طرحی را رونمایی کرد که بر مبنای آن، انرژی های هسته ای و گازی در زمره انرژی های پایدار و سبز قلمداد شده و سرمایه گذاری در زمینه آن به دلیل مشارکت آنها در مقابله با تغییرات آب و هوایی تسهیل می شود.

روزنامه لو فیگارو با اشاره به تلاش اتحادیه اروپا برای مقابله با افزایش گاز دی اکسید کردن، توسعه نسل جدید نیروگاه های هسته ای را اقدامی ضروری برای تحقق این هدف می داند که نیازمند سرمایه کلان است. به گفته برتون، گنجاندن انرژی هسته ای در گروه انرژی های سبز راه را برای تامین اعتبار مورد نیاز نیروگاه های نسل جدید باز می کند.

وی پیش بینی می کند: انتقال زیست محیطی منابع انرژی، انقلاب صنعتی با وسعت بی سابقه ای را در پی خواهد داشت.   

به هر روی تغییر منبع تامین انرژی در اتحادیه اروپا به بحثی داغ میان ۲۷ کشور اتحادیه اروپا تبدیل شده است. ۱۲ کشور از این میان و در راس آنها فرانسه با تاکید بر افزایش سهم نیروگاه های هسته ای در تامین انرژی در مقابل کشورهایی چون آلمان و اتریش قرار می گیرند که تمایل چندانی به فعالیت های هسته ای غیرنظامی و افزایش سطح کنونی آن ندارند.

هواداران محیط زیست مخالفان اصلی این طرح هستند چرا که نیروگاه های گازی تولید گاز دی اکسید کربن را افزایش می دهد و از سوی دیگر نیروگاه های هسته ای هم زباله های پرتوزا را ایجاد می کند که تصفیه و معدوم کردن آن روند بسیار پیچیده ای دارد. تعداد محدودی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به رهبری آلمان تلاش کرده بودند تا انرژی هسته ای را از این طرح حذف کنند.

موافقان و مخالفان طرح کمیسیون اروپا در این مورد اتفاق نظر دارند که انرژی های تجدیدپذیر شامل انرژی بادی، خورشیدی و غیره که قبلاً توسط کمیسیون برچسب پایدار گرفته اند در سال های آینده امکان تامین برق کم هزینه را ندارند.

پیش نویس طرح بروکسل شرایطی از جمله محدودیت زمانی برای انرژی هسته‌ای و گازی در زمره انرژی پایدار دارد: برای ساخت نیروگاه‌های اتمی جدید، پروژه‌ها باید قبل از سال ۲۰۴۵ میلادی مجوز ساخت گرفته باشند. برای اجرای پروژه‌هایی با هدف افزایش عمر نیروگاه‌های موجود نیز باید مجوزهای مربوط تا قبل از سال ۲۰۴۰ میلادی صادر شود.

متن این طرح همچنین ارائه ضمانت‌هایی از سوی کشورها در زمینه تصفیه زباله‌های اتمی و برچیدن تاسیسات هسته‌ای در پایان عمر آنها را هم مطالبه کرده است.

در این طرح، گاز نیز با عنوان «منبع انرژی انتقالی» خوانده شده است و نیروگاه های گازی به شرط تولید دی اکسید کربن اندک، برچسب «پایدار» را دریافت می کنند. کمیسیون اروپا میزان دی اکسید کربن مجاز را ۱۰۰ گرم برای هر کیلووات ساعت انرژی اعلام کرده است که به گفته کارشناسان با فناوری فعلی ممکن نیست.

با این حال، یک دوره گذار در نظر گرفته شده است: نیروگاه هایی که مجوز ساخت خود را قبل از ۳۱ دسامبر ۲۰۳۰ دریافت می کنند، به شرط جایگزینی زیرساخت های موجود که بسیار آلاینده تر هستند مجاز هستند تا۲۷۰ گرم CO2 در هر کیلووات ساعت تولید کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha