یورش به کنگره؛ سند سقوط دموکراسی آمریکا

تهران – ایرنا– حمله جمعی از حامیان افراطی دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا به کنگره در ۱۷ دی ماه ۱۳۹۹ که به واقعه ۶ ژانویه شهرت یافت، سندی دیگر از سقوط دموکراسی آمریکایی بود.

به  گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای نشریه آمریکایی نیویورک تایمز در تحلیلی به قلم فرانسیس فوکویاما، به واکاوی واقعه تروریستی ۶ ژانویه پرداخت، واقعه ای که از سوی بسیاری ازتحلیلگران و سیاستمداران آمریکایی ازجمله رئیس مجلس نمایندگان آمریکا آن را همطراز با حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱  شمرده شد.

نیویورک تایمز دراین تحلیل و واکاوی به این نقطه اشاره کرد که حمله به کنگره آمریکا که از سوی گروهی حامیان ترامپ انجام گرفت نه تنها عواقبی «شوم» بر مسائل داخلی آمریکا داشته و خواهد داشت، بلکه تاثیرات منفی در جهان به دنبال داشته است.

این نشریه آمریکایی چاپ شهر نیویورک نوشت: حمله ۶ ژانویه به کنگره توسط گروهی (سفیدپوست) با الهام گرفتن از دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، تاثیری شوم بر وضعیت سیاسی این کشور باقی گذاشت.

نیویورک تایمز نوشت:  از زمان جنگ داخلی که این کشور در انتقال مسالمت آمیز قدرت شکست خورد، هیچ نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری در تاریخ آمریکا، هرگز تعمدا به نتایج انتخاباتی که با وجود شواهد بسیاری دال بر آزاد و عادلانه بودن آن دارد، مخالفت نکرده بود. ادامه این وضعیت لرزه ای بر ساختار سیاسی آمریکا افکند، اما این تاثیر، تنها داخلی نبود بلکه این حمله تاثیر به سزایی در سطح بین المللی داشته و منجر به کاهش قابل توجه قدرت و نفوذ آمریکا در عرصه جهانی شده است.»

این روزنامه آمریکایی در ادامه تحلیل خود از این واقعه تروریستی می نویسد: حمله ۶ ژانویه پس زمینه ای از بحران ازاد دموکراسی داشته و بنابر گزارش «خانه آزادی» (Freedom House) از وضعیت آزادی در جهان، دموکراسی ۱۵سال متمادی است که وضعیت آن با روندی کاهشی مواجه شده و این مساله در کشوری همچون آمریکا چشم گیرتر است.

نیویورک تایمز نوشت: این درحالی است که از چند دهه گذشته بسیاری از کشورها تلاش داشته اند تا از منظر سیاسی، از  دموکراسی آمریکا الگوبرداری کند، از دانشجویان میدان «تیان‌آن‌من» در سال ۱۹۸۹ تا معترضانی که در دهه‌های بعدی «انقلاب‌های رنگی» را در اروپا و خاورمیانه رهبری کردند.

یورش به کنگره؛ سند سقوط دموکراسی آمریکا

الگوی دموکراسی آمریکایی پوسیده است

نیویورک تایمز در ادامه می نویسد: اما اکنون دیدگاه جهانی نسبت به سه دهه گذشته و از زمانی که اتحاد جماهیر شوروی دچار فروپاشی شد، تغییر یافته است چراکه  در آن زمان دو عامل کلیدی وجود داشت؛ اول، دشواری ایجاد نه فقط دموکراسی، بلکه یک دولت مدرن، بی طرف و غیرفاسد و دوم، امکان زوال سیاسی در دموکراسی های پیشرفته.

نیویورک تایمز می نویسد: مدل و الگوی دموکراسی آمریکایی مدتی است که  دیگر پوسیده است، از اوایل دهه ۹۰ میلادی در قرن بیستم میلادی، وضعیت سیاسی  آمریکا هرچه بیشتر دچار دودستگی و انشقاق شد.

سلطه پول بر سیاست در آمریکا

این روزنامه آمریکایی چاپ شهر نیویورک می نویسد: مشکلی واضح در تشکلات و نهادهای آمریکایی پدیدار شد، یکی سلطه و نفوذ «پول» در سیاست، دیگری تاثیرات نظام رای گیری که بطور فزاینده ای با آشفتگی دموکراتیک بی طرف بود.

۶ ژانویه؛ قیام سفیدپوستان آمریکایی علیه دموکراسی

نیویورک تایمز می افزاید تا زمان حمله ۶ ژانویه به ساختمان کنگره (که آخرین مرحله از شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا درآن جریان داشت) می توان این وضع را از منظر سیاستمداران آمریکایی دید که در مواردی همچون، تجارت، مهاجرت و سقط جنین مخالفت داشتند، اما خیزش زمانی رخ می دهد که  اقلیتی قابل توجه از سفیدپوستان آمریکایی خود را علیه دموکراسی آمریکایی خودشان، نشان داده و شورش می کنند و  تلاش کردند تا از این بلوا برای پایان بخشیدن به دموکراسی بهره جویند.

خطر بزرگ؛ عادی جلوه دادن ماجرا توسط جمهوریخواهان است

نیویورک تایمز درادامه این تحلیل و واکاوی نوشت: آنچه که بواقع حمله ۶ ژانویه باعث به صدا در آمدن زنگ های خطر شده آن است که حزب جمهوریخواه بدنبال عادی نشان دادن این قضیه بود، تاثیرات این ماجرا اما همچنان در عرصه بین الملل دیده می شود، اکنون باید نگران این وضعیت برای انتخابات ۲۰۲۴ میلادی و امکان حضور دوباره ترامپ دراین انتخابات بود.

نیویورک تایمز نوشت:  ترامپ باعث شد تا اجماع دوحزبی که از اواخر دهه ۴۰ میلادی  از حمایت قوی آمریکا  برای نقش بین المللی لییبرال وجود داشت را تضعیف کند و جو بایدن نیز تاکنون نتوانسته است این قضیه را بهبود بخشد.

**۱۳۰۲**

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha