به گزارش ایرنا از شبکه خبری فرانس ۲۴، دانشمندان معتقدند که افزایش تعداد توفان های قطبی و رعدوبرق های نزدیک به زمین در نشانه هایی از سرعت گرفتن روند گرم شدن کره زمین است.
یک موسسه فنلاندی ارزیابی پدیده های طبیعی (Vaisala) به تازگی در گزارش سالانه خود از ثبت هفت هزار و ۲۷۸ رعدوبرق فراتر از مدار ۸۰ درجه شمالی- بیشتر در شمال تا شمال گرینلند- خبر داده است.
این تعداد، رشد بیش از ۲ برابری این پدیده را در منطقه در هشت سال محاسبه شده گذشته نشان می دهد.
ساندرا وراوربکه اقلیم شناس دانشگاه آزاد آمستردام که یکی از نخستین مراکز بررسی رعدوبرق های قطبی از سال ۲۰۱۴-۲۰۱۵ در دنیاست، این افزایش چشمگیر را قابل توجه می داند.
این گزارش با اشاره به نگرانی دانشمندان از افزایش این پدیده شگفت انگیز در قطب شمال، عنوان می کند که این افزایش به مدار ۸۰ درجه شمالی محدود نشده و در مدار ۶۵ درجه نیز این افزایش را ثبت کرده است.
دکلن فینی، اقلیم شناس موسسه تحقیقاتی رونین در نیوجرسی به شبکه فرانس ۲۴ گفت: شمار توفان و رعدوبرق قطبی، نشانه مهمی از سرعت گرفتن افزایش دمای کره زمین است.
این کارشناس، رعدوبرق و توفان را پدیده های گرمسیری خواند که هر روز موارد آن در مناطق قطبی رو به افزایش است.
در سال ۲۰۰۲ میلادی دانشمندان از ساکنان مناطق قطبی در شمال کانادا در مورد رعدوبرق پرسیدند و آنها گفتند که در طول زندگی خود کمتر از تعداد انگشتان یک دست چنین پدیده ای را دیده اند.
این گزارش به نقل از پایگاه اطلاع رسانی نشنال جئوگرافی نوشت: یکی از مسن ترین افراد ساکن مناطق قطبی گفته بود که ۷۰ سال پیش شاهد یک طوفان بوده است.
توفان در قطب؛ مقدمه وقایع اقلیمی ناشی از گرمایش زمین
فرانس ۲۴ نوشت: رطوبت بالا، گرمای سطح زمین، سرما در ارتفاعات و هوای ناپایدار عواملی است که فضا را برای بروز توفان و رعدوبرق مهیا می کند.
وراوربکه با اشاره به اینکه رطوبت همیشه در منطقه وجود داشته و دما نیز مدت زمان بسیار پایین بوده است، گفت: تردیدی باقی نمی ماند که رعدوبرق و توفان به دلیل افزایش دمای سطح زمین بیش از گذشته رخ می دهد.
فینی در این باره عنوان کرد: رعدوبرق هشداری بود که منتظر آن بودیم. افزایش دما در مناطق قطب سریع از سایر مناطق دیگر زمین رخ می دهد و به نوعی مقدمه وقایعی است که قرار است در ادامه این روند گرم شدن، دنیا با آن مواجه شود.
وقتی خاک منجمد آتش میگیرد
در حالی که به نظر می رسد توفان های مکرر و شدید سواحل را در مناطق معتدل تر دنیا درگیر کند، رعدوبرق با احتمال ایجاد آتش سوزی، خطری جدی برای اکوسیستم قطبی محسوب می شود، چرا که در این مناطق با سکنه اندک عامل بروز آتش سوزی دیگر انسانی نیست.
وراوربکه می گوید: هر چند که نام مناطقی چون آلاسکا و سیبری آتش سوزی را به ذهن متبادر نمی کند اما همینمناطق قطبی در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ رکورد دار بروز اتش سوزی بودند.
وی در توضیح اینکه چرا بروز آتش سوزی در این مناطق نگران کننده است، گفت: در واقع، مقادیر زیادی کربن در لایه پایینی توندرای مناطق شمالی ذخیره می شود. آتش سوزی هایی که در این مناطق رخ می دهد برای آب و هوا بسیار خطرناک است زیرا زمین آلی که در آنجا می سوزد کربن بسیار بیشتری نسبت به خاک مناطق معتدل در هر متر مربع ایجاد می کند.
به گفته فینی، این آتش سوزی ها به تدریج ماهیت خاک را تغییر داده و راه گسترش آن را به جنگل های شمالی باز می کنند که باز هم به افزایش تولید گاز دی اکسید کربن منجر می شود.
این یک «دور باطل اقلیمی» است؛ بحران آب و هوایی دمای هوا را در مناطق قطبی افزایش می دهد و این مساله خود سبب افزایش توفان و رعدوبرق و در پی آن بروز اتش سوزی در مناطق قطبی می شود. این آتش سوزی ها خود به افزایش دمای زمین منجر می شود.
محققان معتقدند که نباید خطر همچون بمب ساعتی خاک منجمد را از نظر دور داشت. این یخچال های عظیم کربن و متان که ۱۶۰۰ میلیارد تن کربن را در خود دارند در صورت بروز آتش سوزی حجم قابل توجهی گاز گلخانه ای را وارد جو می کند که اکنون به دلیل سرما در زیر لایه های زمین حفظ شده است.
مشکل این است که دقیقا نمی دانیم که آتش سوزی و گرمایش زمین تا چه اندازه باعث تسریع انتشار کربنی می شود قبلاً در یخبندان دائمی به دام افتاده بود.
نظر شما