به گزارش خبرنگار ایرنا، علی محمد طهماسبی روز یکشنبه در نشست خبری آنلاین افزود: از سال ۱۳۹۷ برای تثبیت خاک در کانون های گرد و غبار خیز حدود ۸۰ هزار هکتار عملیات بوته کاری انجام شده که اگر محافظت نشوند با آسیب جدی مواجه خواهند شد.
وی اظهار داشت: گرد و غبار موضوعی است که ارتباط مستقیم به بارندگی دارد البته عوامل دیگری هم دخیل هستند، بررسی ها نشان می دهد حدود ۳۶ میلیون هکتار از اراضی کشور غبار خیز است که غبار خیزی آن ۴.۲ دهم میلیون تن است البته این رقم به عناصر کمتر از ۱۰۰ میکرون مربوط است.
طهماسبی ادامه داد: امسال نسبت به سال های گذشته تا حدودی گرد و غبار افزایش یافته البته هنوز از حد نرمال عبور نکرده است، وضعیت به ویژه در جنوب غرب کشور بسیار حساس است، همچنین در شمال شرق کشور در محدوده سرخس هم حدود ۱۳۵ هزار هکتار کانون داخلی داریم که متاثر از صحرای قره قوم در کشور ترکمنستان است، برای مدیریت این بخش یک برنامه ۱۰ ساله برای دستگاه های تهیه و به استان ها ارسال شده است و همکاری مشترکی با کشور ترکمنستان در جریان است.
وی گفت: بودجه مقابله با گرد و غبار در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۴۵ میلیارد تومان بود که از محل منابع عمومی تامین شد، دیگر مجوز برداشت از صندوق ملی محیط زیست را نداریم، اما مشکل اینجاست که تاکنون هیچ مبلغی از این میزان اعتبار تخصیص نیافته است ، رییس سازمان محیطزیست دو نامه به سازمان برنامه و بودجه ارسال کرده و موضوع در حال بررسی است.
رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار افزود: از این میزان وسعت کانون های گرد و غبار حدود ۵.۵ میلیون هکتار آن مربوط به اراضی زراعی است که بسیار هم آسیب می زنند، زمانی که زمینی شخم زده می شود و دوباره به حال خود رها می شود مستعد گرد و غبار خیزی زیادی است.
وی اظهار داشت: از حدود ۳۶ میلیون هکتار اراضی گرد و غبار خیز حدود یک میلیون و ۴۶۳ هزار هکتار آن در محدوده های تالابی است، حدود ۳.۵ میلیون هکتار هم در زیستگاه های مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست است و حدود ۳۵ درصد از این وسعت در مراتع فقیر است، بنابراین بر اساس شناختی که از کانون های گردو غباری به دست اوردیم برنامه ۱۰ ساله ای برای مدیریت آن تهیه و به دستگاه ها و استان ها ابلاغ کردیم.
مالچ پاشی آخرین راه حل مقابله با گرد و غبار است
طهماسبی درباره مالچ پاشی در روند مقابله با گرد و غبار گفت: در روند مقابله با گرد و غبار مالچ پاشی آخرین راه حل است که انجام می دهیم بنابراین رویکرد پیشگیرانه و اصلاحی را مد نظر داریم چون هزینه کمتری نیاز دارد و این را به دستگاه های متولی هم اعلام کردیم.
وی افزود: در مدت ۵۰ سال گذشته که مالچ پاشی انجام می شد فقط در زمینه حرکت ماسه های روان استفاده می شد، با توجه به مواردی که مالچ نفتی دارد یک کارگروه تثبیت کننده ایجاد شد که بر اساس آن ۸۰ متقاضی داشتیم که ۴۰ تا پرونده خود ارسال کردند که بعد از بررسی محصول هشت متقاضی مورد آزمایش زیست محیطی قرار گرفت و چهار محصول آماده پاشش شد که از این تعداد دو محصول موفق بود که به زودی مجوز مالچ جایگزین برای این محصولات صادر می شود ، یک سال و هفت ماه است که این مالچ ها بر روی زمین پاشیده شدند و مشخص شد که سازگار با محیط زیست هستند.
وی اظهار داشت: البته محصولات دیگری هم در راه است که تا پایان سال یا تا اردیبهشت سال آینده به کشور معرفی می کنیم، سازمان جنگل ۲۰ سال است که بحث جایگزینی مالچ نفتی را دارد اما موفق نشده است.
به گفته طهماسبی، البته از سال ۹۷ مالچ بر پایه نفت تولید نمی شود.
ایران کشوری پیشرو در زمینه حفاظت از لایه ازن است
مدیر طرح حفاظت از لایه ازن گفت: مواد مخرب لایه ازن در صنعت، کشاورزی و خدمات استفاده می شود که ایران با توجه به اینکه درگیر کووید ۱۹ و همچنین تحریم است، یکی از کشورهای پیشرو و سطح اول دنیا در زمینه حفاظت از لایه ازن است.
ابراهیم حاجی زاده افزود: در سال ۲۰۲۰ باید ۳۵ درصد از مواد مخرب لایه از را از چرخه خارج می کردیم که با اقدامات صورت گرفته ۴۰ درصد را خارج کردیم یعنی از تعهد خود جلوتر هستیم.
وی تاکید کرد: در روند اقدامات حفاظت از لایه ازن همواره مشارکت ذینفعان را مد نظر داشتیم و توانستیم فناوری های جایگزین داشته باشیم و تکنولوژی های مرتبط را با شرایط کشور بومی سازی کنیم.
حاجی زاده گفت: برای سال آینده تعهدی که داریم باید ۲ هزار و ۶۲۶ تن مواد مخرب لایه ازن از ۸۴ کارخانه و صنعت را خارج کنیم ، اقدامات مربوطه را انجام دادیم و در حال گرفتن بودجه هستیم ، هر چند تحریم ها اذیت می کند اما تلاش کردیم تا کارها پیش رود.
نظر شما