سیدعلی اصغر صائم کاشانی روز سهشنبه همزمان با سالروز درگذشت استاد مشفق کاشانی (۲۸ دی) در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بسیاری از شاعران مریدپرور هستند، اما مشفق کاشانی به تربیت شاگردان زیادی در شعر و ادبیات پرداخت که میتوان بدون مداهنه و مبالغه اذعان کرد که این شاعر خوشذوق شاگردپرور بود به طوری که بیشتر شاعران جوانی که هم اکنون در کشور مطرح و مشهور هستند، شاگرد این استاد ارجمند بودهاند.
وی با یادآوری شعرهای بهروز استاد مشفق کاشانی افزود: این شاعر که غزلسرا و گاهی قصیدهسرا بود در اشعار آیینی نیز دارای مهارت و تبحر و در واقع در این زمینه استادی بنام بود.
مدیر انجمن ادبی سخن کاشان گفت: استاد مشفق کاشانی در انواع و اقسام شعر پارسی طبعآزمایی کرده بود یعنی در شعر هم شاعر و هم ادیب بود، علم ادبیات را خوب میدانست و شعرهایش نیز در اوج انسجام و استحکام بود.
وی خاطرنشان کرد: در گذشتهها غزلهایی که استادمشفق کاشانی میسرودند به سبک زمان قدیم بود اما با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، سبک سرودن شعرهای این شاعر گرانقدر تغییر یافت و همپای جوانان شاعر شعر می سرودند که به لحاظ خلق مضامین بکر و ترکیبات نو استادی به تمام معنا بود.
پژوهشگر و شاعر معاصر کشور، استاد مشفق را انسانی بسیار وارسته دانست و گفت: این شاعر بلندآوازه با تمام شاعران کشور ارتباط دوستانه داشت و به خصوص همه شاعران جوان و تازهکار را مورد حمایت قرار میدادند.
وی تاکید کرد: استاد مشفق کاشانی نه تنها افتخار دیار ادبآفرین کاشان بلکه افتخاری برای شعر و ادب پارسی و البته افتخاری برای ادبیات ایران است.
صائم کاشانی اظهار داشت: استاد مشفق کاشانی از نظر اخلاق و به لحاظ ایمان و تمام ابعاد اجتماعی، شاعری فوقالعاده بود و همواره میکوشید به شاعران ضعیف چه از نظر شعری و چه به لحاظ مالی کمک کند.
مدیر انجمن ادبی سخن کاشان که به همراه زنده یاد استاد مشفق کاشانی در کنگرهها، همایشها و شب شعرهایی زیادی حضور داشته است، یادآور شد: این شاعر غزلسرا، شخصیتی شوخطبع، اخلاقی بینظیر و پسندیدهای داشت و در یک کلام مجموعهای از خوبیها بود.
صائم کاشانی که از دوستان صمیمی استاد مشفق کاشانی بوده است، نزدیک به یکصد نامه با دست خط این شاعر توانا در آرشیو شخصی خود دارد.
مشفق؛ شاعری دلسپرده به دین و انقلاب
مشفق کاشانی از جمله شاعرانی بود که همواره اشعارش با مضمونهایی مذهبی چون دین، امامان معصوم و اعتقادات شیعه همراه بود. او که در نشستهای شعری رهبر انقلاب نیز حضور مییافت و شعرخوانی میکرد، شاعری مورد توجه و علاقه رهبری نیز بود.
بر همین پایه، رهبر انقلاب در دیداری که با دستاندرکاران همایش نکوداشت مشفق کاشانی در ۱۳۹۲ داشتند، درباره شخصیت و شعر استاد مشفق کاشانی فرمودند: "جناب آقای مشفق هم از شعرای خوب زمان ما هستند. بنده البته از قدیم با بعضی از اشعار ایشان - در مطبوعات و اینها - آشنا بودم و شخص ایشان را هم که از اوایل انقلاب به اتفاق آقای حمید [سبزواری] و مرحوم شاهرخی و اینها، مکرر آقایان را زیارت میکردیم؛ غزل ایشان، غزل پخته و مضموندار و خوشاسلوبی است؛ یعنی یکی از غزلسرایان برجسته زمان ما جناب آقای مشفق هستند."
"علاوه بر جنبه شعری محض، ۲ خصوصیت دیگر هم در آقای مشفق هست که قابل توجه است: یکی اینکه شعر ایشان در خدمت هدفها قرار میگیرد؛ در خدمت هدفهای دینی و هدفهای انقلابی. نکته دوم شخصیت خود ایشان است؛ ایشان یک انسان محترم و آراسته به اخلاق خوب، به رفتار خوب محسوب میشوند و ما در طول این حدود سی و چند سال که با ایشان آشنا هستیم و مرتبطیم و از ایشان شنیدیم و گاهی با ایشان نشست و برخاست کردیم، همیشه این رفتار را از ایشان ملاحظه کردیم."
مشفق و مسوولیتهای شعری
مشفق کاشانی در طول سالهایی که در حوزه شعر فعال بود، مسوولیتهایی نیز در برخی مراکز از جمله شورایعالی شعر، مرکز موسیقی صداوسیما، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، شورای شعر ستاد اقامه نماز، ریاست شورای شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و... بر عهده داشت.
او همچنین سالها ریاست خانه شاعران را عهده دار بود.
عباس کیمنش مشهور به مشفق کاشانی ۲۳ مرداد ۱۳۰۴ در کاشان دیده به جهان گشود. تا مقطع کارشناسی ارشد را در دانشگاه تهران گذراند و سپس پیشه معلمی را برگزید و برای ۳۷ سال در آموزش و پرورش به خدمت معلمی پرداخت.
مشفق کاشانی بعدتر به شاعری روی آورد. او از جمله شاعرانی بود که همواره شعرهایش با مضمونهایی مذهبی چون دین، امامان معصوم و اعتقادهای شیعه همراه بود. در نشستهای شعری رهبر معظم انقلاب هم حضور مییافت و شعرخوانی میکرد.
مشفق کاشانی در جریان سخنرانی و شعرخوانی در آیین تولد سهیل محمودی دیگر شاعر ایرانی که در خانه شاعران در حال برگزاری بود، دچار مشکل قلبی شد و در بیمارستان به دلیل نارسایی قلبی درگذشت.
وی پیش از درگذشت در آیین سالروز تولد سهیل محمودی برای شاعران دوست و درگذشته خود این رباعی را خواند:
برخیز ز جا نه وقت خواب است ای دوست
بنشین که شب شعر و شراب است ای دوست
در بزم سهیل، زهره با چنگ نواخت
میلاد بلند آفتاب است ای دوست
نظر شما