به گزارش ایرنا، ارومیه یکی از شهرهای با جمعیت بالای ۸۰۰ هزار نفری شهری و بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفری شهرستانی است که با این نفوس، جزء پرجمعیت ترین شهرهای کشور به شمار می رود و وجود منابع تامین آب مطمئن برای آن از واجبات است.
این شهرستان یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفری و شهر بیش از ۸۰۰ هزار نفری، تنها یک منبع تامین آب سطحی به نام سد شهرچای دارد که در جنوب غربی آن واقع شده است.
به گفته کارشناسان وجود سدهای متعدد در اضلاع مختلف این شهر تقریبا پرآب، می تواند علاوه بر راحت کردن خیال مسوولان و مردم برای تامین آب، در موضوع پدافند غیرعامل نیز موثر بوده و همچنین در رساندن آب به بخش کشاورزی و توسعه این بخش هم بسیار موثر است؛ ضمن اینکه در کاهش چاه های کشاورزی اثرگذار خواهد بود.
در کنار سد شهرچای، ۲ سد باراندوز و نازلو از جمله سدهای مطالعه شده در شهرستان ارومیه بود که با وجود احداث چند ده درصدی از اواسط دهه ۹۰ با مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه، از مدار احداث خارج شد و ادامه احداث آن، برای دریاچه ارومیه هم مضر تشخیص داده شد.
اما با روی کارآمدن دولت سیزدهم و البته کمی قبل از آن، مطالباتی برای احیای روند احداث سد نازلو مطرح شد که این روزها، قوت گرفته است و علاوه بر نمایندگان ارومیه در مجلس شورای اسلامی، مسوولان مرتبط هم در راستای ادامه احداث آن، اجماع دارند.
استفاده از آب شرب سد نازلو در افق ۱۴۱۰برای ارومیه ضروری است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی گفت: استفاده از آب شرب سد نازلو در افق ۱۴۱۰برای ارومیه ضروری است و باید از ظرفیت آن در راستای کمک به سد شهرچای استفاده کرد.
یاسر رهبردین افزود: جلوگیری از هرگونه تبعات اجتماعی کمبود آب در شهرستان ارومیه یک ضرورت است و باید از هر ظرفیتی در این خصوص بهره برد.
وی اضافه کرد: با توجه به ضرورت تامین کسری آب شرب اعلامی از سوی شرکت آب و فاضلاب آذربایجان غربی در افق ۱۴۱۰ شهرستان ارومیه، بازنگری در سد نازلو با هدف تامین آب شرب مطمئن و پایدار مردم منطقه لازم الاجراست.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی با اشاره به رشد حداقل ۲۰ درصدی میزان مصرف آب شرب شهر ارومیه در افق ۱۴۱۰ بیان کرد: درحال حاضر سد شهرچایی ارومیه به عنوان اصلی ترین منبع آب شرب شهرارومیه به میزان حدود ۵۸ میلیون مترمکعب در سال تنها ۶۰ درصد آب مورد نیاز را تامین می کند و مابقی از طریق چاه های آب است.
رهبردین گفت: با توجه به کسری آبخوان و منابع آب زیرزمینی، جلوگیری از افزایش تعداد چاههای غیرمجاز، جلوگیری از بروز پدیده فرونشست زمین و از همه مهمتر جلوگیری از بروز تنش های اجتماعی، در راستای برنامه پدافند غیرعامل و باتوجه به سرمایه گذاری اولیه انجام شده برای سد نازلو احداث این سد می تواند مانع بروز بسیاری از مشکلات در شهرستان ارومیه شود.
تاثیر سدها در خشکی دریاچه ارومیه ۷ درصد است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی با اشاره به تاثیر هفت درصدی سدهای استان در خشکی دریاچه ارومیه بیان کرد: در حوضه آبریز دریاچه، ۱۱ سد وجود دارد که از این تعداد هفت سد بزرگ دارای ظرفیت یک میلیارد و ۴۵۵ میلیون مترمکعب و چهار سد کوچک دارای ظرفیت ۱۰ میلیون مترمکعب است.
وی اضافه کرد: باید توجه داشت که با شروع مجدد عملیات اجرایی سد نازلو با اولویت تامین آب شرب و صنعتی برای بخش نازلو و انزل، قره باغ و کهریز می توان علاوه بر حل مشکلات آب شرب مردم این منطقه به عنوان تامین آب شرب شهر ارومیه در افق سال ١٤١٠ نیز استفاده کرد.
ساخت سد نازلو برای مدیریت آب منطقه ارومیه حیاتی است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی هم در این خصوص نظر مشابهی دارد.
آیدین رحمانی با اشاره به اهمیت ساخت سد نازلو در غرب ارومیه معتقد است که این سد اهمیتی حیاتی در تامین آب آینده این کلانشهر و روستاهای اطراف و همچنین پدافند غیرعامل دارد.
وی چندی پیش در نشست شورای حفاظت از منابع آب آذربایجان غربی در این باره گفت: این سد در راستای تامین آب شرب شهرستان ارومیه اهمیت بسیاری دارد و نباید از این ظرفیت بی بهره باشیم.
وی اضافه کرد: باید زمینه ای فراهم شود تا از همه ظرفیت های آبی آذربایجان غربی به ویژه در شهر ارومیه برای تامین آب پایدار استفاده کنیم.
علاوه بر مسوولان، نمایندگان مجلس هم به ویژه نمایندگان ارومیه در خانه ملت، نظرات مثبتی برای تداوم احداث سد دارند.
اتمام سدهای نیمهتمام راهکار اساسی توسعه آذربایجانغربی است
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به کشاورزیبودن بخش زیاد این منطقه، اتمام سدهای نیمهتمام راهکار اساسی برای توسعه اقتصادی این استان است.
حجتالاسلام سیدسلمان ذاکر با اشاره به اینکه یکی از مطالبات نمایندگان ارومیه شروع دوباره عملیات اجرایی سد نازلو است، افزود: از وزارت نیرو و شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی درخواست داریم برای این پروژه تامین اعتبار کند تا این سد به اتمام برسد.
وی اضافه کرد: سد نازلو، مخزنی و خاکی و یکی از بزرگترین سدهای کشور بوده که با افتتاح آن، ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی این شهرستان تحت پوشش قرار میگیرد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه این سد می تواند ۳۶۰ میلیون متر مکعب آب را در خود ذخیره کند، اظهار داشت: کانالکشی این سد از منطقه قرهباغ و نوشین شهر کار شده و طرح و ساخت این سد ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در این راستا، میلیاردها ریال هزینه شده است.
حجت الاسلام ذاکر افزود: با اتمام این سد می توان آب را کنترل کرده و بخش های نازلو و انزل را تحت پوشش سامانه آبیاری و زهکشی قرار داد.
وی اضافه کرد: بیش از ۱۰۰ هکتار از اراضی این شهرستان به دلیل نبود آب از بین رفته و با احیای این سد می توان دوباره این زمین ها را زیر کشت برد.
مشکل تامین آب شرب با بارش های فعلی در منطقه نازلو و انزل ارومیه فراگیر خواهد بود
دیگر نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به مشکل کم آبی در برخی از مناطق آذربایجانغربی به ویژه مرکز این استان بیان کرد: با وضعیت فعلی بارشها، طی ۲ تا ۳ سال آینده در منطقه انزل و نازلو ارومیه دچار مشکل تامین آب شرب خواهیم بود.
وحید جلال زاده افزود: حق آبه بخش انزل از اتمام سد نازلو در نظر گرفته شده است که بلاتکلیفی احداث آن در دولت گذشته، به مشکلات افزوده است.
وی با بیان اینکه یک تفاوت دیدگاه بین وزارت نیرو و ستاد احیای دریاچه ارومیه در خصوص اتمام سد نازلو وجود دارد، اضافه کرد: از دولت سیزدهم درخواست داریم تا با تعیین تکلیف سدهای این منطقه، کم کاریهای دولت گذشته در اینراستا را جبران کند چرا که یک مطالبه جدی در تامین آب بخش نازلو، انزل و شهرک صنعتی وجود دارد.
با توجه به این مطالبه فراگیر انتظار می رود که احداث سد نازلو ادامه یابد تا کم کاری های انجام شده در دولت پیشین مرتفع شده و مطالبات به حق مردم هم پاسخ مناسب داده شود.
نظر شما