جمعیت گونه‌های شاخص حیات‌وحش در چهارمحال و بختیاری ۱۰ درصد افزایش یافت

شهرکرد - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به جمع‌بندی نتایج آخرین سرشماری‌های فصلی حیات‌وحش این استان در سال جاری گفت: با توجه به آمار به دست آمده، جمعیت گونه‌های شاخص در مقایسه با سال قبل حدود ۱۰ درصد رشد داشته است.

شهرام احمدی روز شنبه در گفت‌وگو با ایرنا افزود: با وجود آنکه در سال جاری، خشکسالی، کاهش رطوبت خاک و به‌تبع آن کاهش تولید علوفه در مراتع را در پی داشت و حیات گیاهی و جانوری را نیز با مخاطراتی مواجه کرد، اما افزایش گشت و کنترل‌های فیزیکی و همچنین پایش های زیست‌محیطی در مناطق تحت مدیریت موجب شد تا جمعیت گونه‌های شاخص حیات‌وحش استان در این مناطق به طور متوسط روندی افزایشی را تجربه کند.

وی با بیان اینکه تاکنون ۲۹۵ گونه پرنده، ۵۵ گونه خزنده، ۴۴ گونه پستاندار، ۲۴ گونه ماهی و چهار گونه دوزیست در مناطق مختلف چهارمحال و بختیاری مشاهده و شناسایی شده است، افزود: به دلیل شرایط متنوع اقلیمی و وجود زیستگاه‌های جنگلی، کوهستانی، کنار رودخانه‌ای و تپه‌ماهوری در استان انتظار می‌رود تعداد گونه‌های حیات‌وحش بیشتری در مناطق شناسایی شود که این امر نیاز به مطالعات و بررسی‌های دقیق‌تر توسط تیم‌های کارشناسی دارد.

احمدی همچنین درباره ایجاد مراکز نگهداری حیات‌وحش و چگونگی نظارت بر آن‌ها در استان تصریح کرد: در حال حاضر ۲ مرکز تکثیر و پرورش حیات‌وحش ویژه قوچ و میش وحشی و کل و بز وحشی در شهرستان سامان وجود دارد که نظارت بر نحوه فعالیت آن‌ها به طور مرتب انجام می‌شود علاوه بر آنکه این مراکز بر اساس دستورالعمل‌ها اجازه تکثیر حیات‌وحش و رهاسازی آن‌ها در مناطق خارج از مرکز نگهداری و زیستگاه‌های طبیعی را ندارند.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه تاکنون تقاضایی برای ایجاد باغ‌وحش در استان ارائه نشده است، یادآور شد: از نظر قانونی منعی برای ایجاد باغ‌وحش وجود ندارد اما مهم آن است که اهداف آموزشی و تحقیقاتی این‌گونه مراکز نگهداری از حیوانات به‌ درستی محقق شود و یا اینکه این مراکز بتوانند با برخورداری از شرایط مناسب در پرورش و احیا گونه‌هایی در معرض خطر انقراض، کارکردهای موثری را ایفا کنند.

نیازی برای توزیع علوفه در مناطق حفاظت‌شده تاکنون شکل نگرفته است

احمدی در خصوص شرایط حفاظتی حیات‌وحش استان در فصل زمستان با توجه به بارش برف در روزهای اخیر و سردی هوا نیز تصریح کرد: در وضعیت فعلی این امکان وجود دارد که گونه‌های مختلف حیات‌وحش در جست‌وجوی غذا از مناطق حفاظت‌شده خارج و به محیط‌های مسکونی و باغات و مزارع نزدیک شوند که در مرحله نخست با اطلاع‌رسانی از مردم ساکن در حاشیه این مناطق خواسته شده است در حفاظت از این گونه‌ها همکاری بیشتری با مجموعه محیط‌بانی داشته باشند و از تغذیه دستی حیوانات پرهیز کنند.

وی با بیان اینکه ضریب حفاظت فیزیکی مناطق حفاظت‌شده با گشت و کنترل‌های پی در پی و استفاده از تجهیزات پیشرفته همچون دوربین‌های نظارتی در روزهای اخیر چند برابر شده است، افزود: در برخی مناطق تعدادی از جانوران به محدوده مسکونی و کشاورزی نزدیک شدند که با حضور محیط‌بانان و نظارت آنان تاکنون موردی از آسیب به حیات‌وحش گزارش نشده است.

احمدی با تاکید بر پرهیز از غذادهی دستی به جانوران به ویژه گونه‌های حیات‌وحش تصریح کرد: تغذیه دستی حیوانات وحشی موجب برهم زدن روال زیست طبیعی آن‌ها می‌شود و تغذیه نامناسب حیوانات نیز می‌تواند آن‌ها را با خطر بیماری و مرگ مواجه کند.

وی با بیان اینکه تاکنون نیازی به توزیع علوفه در مناطق حفاظت‌شده استان روی نداده است و شرایط تغذیه‌ای حیات‌وحش در این مناطق در وضعیت طبیعی به سر می‌برد، یادآور شد: مردم در صورت مشاهده وحوش در نزدیکی سکونتگاه‌ها از زنده گیری آن‌ها به طور جدی خودداری کرده و مورد را یا سامانه ۱۵۴۰یا شماره تماس ۰۳۸۳۲۲۲۳۵۷۲ اطلاع‌رسانی کنند.

به گزارش ایرنا، در چهارمحال و بختیاری هشت منطقه شامل یک اثر طبیعی ملی، یک پارک ملی، یک پناهگاه حیات‌وحش و پنج منطقه حفاظت‌شده وجود دارد که در مجموع حدود ۱۱/۶۳ درصد مساحت این استان را در برمی‌گیرند.

از گونه‌های شاخص جانوری موجود در استان نیز می‌توان به کل و بز، پلنگ، خرس قهوه‌ای، سنجاب ایرانی، قوچ و میش، کبک دری، عقاب طلایی و ماهی گورخری اشاره کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha