در ادامه گفتوگوی ۱۷ بهمن روزنامه فرهیختگان با سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بینالملل آمده است: از آنجاییکه سیاستهای ضدتورمی دولت سیزدهم و ابتکارات به عمل آمده در سیاستهای خارجی براساس اسناد بالادستی، چشمانداز روشنی را برای ایجاد ثبات در اقتصاد بهدنبال داشته و این امر میتواند تداوم ثبات ارز و طلا و کاهش تورم و بهبود وضعیت سفره مردم را به همراه داشته باشد، یکیدیگر از سناریوهای آشفتهسازی اقتصاد توسط آمریکا و همراهی جریان رسانهای غربگرا از آن رونمایی شد.
وزارت خارجه آمریکا جمعهشب اعلام کرد با تمدید «یک مورد» از معافیتهای تحریمی مرتبط با برنامههای هستهای کشورمان، شرایطی را فراهم کرده است تا شرکتهای خارجی بتوانند در پروژههای هستهای با ایران همکاری کنند. برای بررسی اهداف آمریکا از این اقدام گفتوگویی با سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل بینالملل داشتهایم که متن آن را در ادامه میخوانید.
اقدام اخیر آمریکا درخصوص تمدید «یک مورد» از معافیتهای تحریمی علیه ایران را تا چه میزان واقعی و در جهت نشان دادن حسن نیت ارزیابی میکنید؟
این فضاسازی رسانهای براساس اخبار غیرموثق درمورد گفتوگوهای وین درحالی رخ میدهد که نتیجه مذاکرات وین به تصمیم سیاسی دولت آمریکا گره خورده است، انجام اقدامات نمایشی با اهداف برنامهریزیشدهای جهت مقصرنمایی و تاثیر بر افکار عمومی ملت و درنتیجه ایجاد تلاطم در بازار کشور است.
از آنجاییکه سیاستهای ضدتورمی دولت سیزدهم و ابتکارات به عمل آمده در سیاستهای خارجی براساس اسناد بالادستی، چشمانداز روشنی را برای ایجاد ثبات در اقتصاد بهدنبال داشته و این امر میتواند تداوم ثبات ارز و طلا و کاهش تورم و بهبود وضعیت سفره مردم را به همراه داشته باشد، یکیدیگر از سناریوهای آشفتهسازی اقتصاد توسط آمریکا و همراهی جریان رسانهای غربگرا از آن رونمایی شد.
درواقع آمریکا و جریان همسو با آن درصدد ایجاد فضای مصنوعی هستند تا سطح انتظارات جامعه ایرانی را بالا ببرند و درنهایت مسئولیت شکست مذاکراتی را که خودشان پیچیده و پرگره کردهاند، به زمین جمهوری اسلامی ایران بیندازند.
این اقدام غیرموثر در جریان کلی رفعتحریمها جدید نبوده و از جانب صاحبنظران پیشبینی شده بود. این حرکت غیرسازنده از سوی واشنگتن و دولت دموکرات بایدن بیشتر یک حرکت نمایشی برای فعال نشاندادن این کشور در مسیر دستیابی به توافق است.
اهداف احتمالی آمریکا از تعلیق برخی محدودیتها در حوزه هستهای چیست؟
اقدام اخیر آمریکا بازی بهظاهر پیچیدهای است که اهداف ذیل را دنبال میکند:
۱- قرار دادن چین و روسیه مقابل ایران
۲- گرفتن ژست رفعمحدودیت از فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران با تشدید شبهاقدامات نظامی در بخش هستهای
۳- شرطیکردن فضای اقتصادی کشور نسبت به نزدیک بودن توافق
۴- تغییر اولویت مذاکرات از رفعتحریم اقتصادی (نظر ما) به محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران (نظر غربیها)
۵- گرفتن ژست اقدامکننده اول برای حل مساله
۶- افزایش زمان برای محدودکردن فعالیتهای هستهای با تغییر اولویت مذاکرات به تکالیف هستهای ایران
۷- تغییر ریل مذاکرات از رفعتحریمها، راستیآزمایی و تامین لازم که مورد درخواست ماست به کمبود زمان و تعجیل در انجام توافق که مورد درخواست و نیاز غربیهاست
۸- قراردادن دولت سیزدهم مقابل مجلس در موضوع قانون اقدام راهبردی
ایران درواکنش به این اقدامات باید چه رویکردی داشته باشد؟
جمهوری اسلامی ایران رسما اعلام کرده با هدف رفع تحریمها وارد مذاکرات شده و همه سازوکارهای ضروری در حوزه تخصصی خود را نیز بهکار گرفته است و براساس ارائه اسناد اولویت خود را به این موضوع اختصاص خواهد داد.
در وضعیت کنونی مذاکرات که قرار است مفاد اسناد ارائهشده توسط ایران بهصورت خط به خط مورد مذاکره و اقدامات دیپلماسی قرار گیرد، قطعا کارهایی که فقط جنبه تبلیغاتی و غیرسازنده داشته باشد هیچکدام از طرفین را به اهداف اصلی نخواهد رساند و ممکن است باعث اتخاذ تصمیمات غیرسیاسی و غیرسازنده طرفهای دیگر نیز بشود.
بر این اساس اقداماتی مورد پذیرش ایران خواهد بود که در راستای رفعتحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران به همراه ضمانتهای روشن و شفاف باشد.
در چنین شرایطی ضرورت همدلی و همبستگی و تقویت اطلاعرسانی صحیح، دقیق و بهنگام با توجه به عملیات سنگین روانی رسانهای بدخواهان استقلال ایران و حمایت یکپارچه از تیم مذاکرهکننده از ضروریات تامین امنیت ملی و حرکت در مسیر «جهاد تبیین» است.
نظر شما